2. decembar 2021.2. dec 2021.
Pod okriljem velikana Mihaila Đurića
U Biblioteci šabačkoj predstavljen zbornik radova

Pod okriljem velikana Mihaila Đurića

„Mihailo Đurić je jedan od velikana naše kulture, čuvar dostojanstva filozofije, srpstva. Cilj Zbornika je da osvetli lik i delo poznatog Šapčanina, ali i da pokaže sve što je prethodnih pet godina rađeno u Šabačkoj gimnaziji i Biblioteci šabačkoj. Nadamo se da će vratiti u centar interesovanja delo Mihaila Đurića koje je bilo skrajnuto decenijama, ali i da će biti polazište i izvorište za dalje domete nauke i filozofije“, rekla je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović
U Biblioteci šabačkoj predstavljen je zbornik radova „U okrilju velikana: Dani Mihaila Đurića u Šapcu 2016-2020“ posvećen jednom od najvećih mislilaca grada u kom su sumirane impresije, naučna saznanja i programi nastali tokom prethodnih pet godina na naučnim skupovima u znak sećanja na akademika Đurića.

Zbornik za velikana
Kako su istakli priređivači i izdavači na promociji za novinare obiman i studiozan zbornik, na 450 strana i 30 autorskih tekstova samo je deo materijala o srpskom filozofu, sociologu, profesoru Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i akademiku SANU.

-Mihailo Đurić je jedan od velikana naše kulture, čuvar dostojanstva filozofije, srpstva, te se nadamo da ćemo u boljim okolnostima organizovati predstavljanje zbornika javnosti. Cilj dela je da osvetli lik i delo poznatog Šapčanina, ali i da pokaže sve što je prethodnih pet godina rađeno u Šabačkoj gimnaziji i Biblioteci šabačkoj. Nadamo se da će vratiti u centar interesovanja delo Mihaila Đurića koje je bilo skrajnuto decenijama, ali i da će biti polazište i izvorište za dalje domete nauke i filozofije. Verujem da će bar delimično uspeti da odgovori na pitanje ko je bio Đurić, te se nadam da će biti jedan u nizu zbornika koji će pokazati bogatstvo kulturne baštine našeg grada- navela je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović i dodala da će zbornik „uspostaviti jedinstvo misli i mišljenja sa velikanima srpske kulture i izgraditi duhovni most kako bi njihove ideje bile dostupne budućim generacijama“.

Mihailo Đurić je rođen 22. avgusta 1925. godine u Šapcu. Studirao je pravo, filozofiju i klasičnu filologiju u Beogradu. Doktorirao je 1954. na Pravnom fakultetu s tezom „Ideja prirodnog prava kod grčkih sofista“. Iste godine je izabran za asistenta na Pravnom fakultetu, na kome je prošao kroz sva univerzitetska zvanja. Predavao je Istoriju političkih teorija, Opštu sociologiju i Metodologiju društvenih nauka. Udaljen je sa Univerziteta i 1973. bio je devet meseci u zatovru zbog govora održanog 18. marta 1971. u vezi sa ustavnim amandmanima. Od 1974. do 1989. bio je naučni savetnik u Institutu društvenih nauka u Beogradu, kada je vraćen na Pravni fakultet. U istom periodu delovao je kao gostujući profesor za filozofiju na univerzitetima u Beču, Zapadnom Berlinu i Augsburgu, a držao je pojedinačna predavanja i na mnogim drugim nemačkim i austrijskim univerzitetima. Pokretač i glavni urednik časopisa “Filozofski godišnjak”, koji od 1988. izlazi kao glasnik Instituta za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda za 1990. godinu. Član Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu i Evropske akademije nauka i umetnosti u Salcburgu. Preminuo je 25. novembra 2011. godine. (SANU)


Dani Mihaila Đurića
Programi u Biblioteci i Šabačkoj gimnaziji od 2016. do 2020. godine realizovani su uz podršku Grada i Pravnog fakulteta u Beogradu, dok su inicijatori manifestacije akademik prof. dr Danilo Basta i prof. dr Jovica Trkulja, koji je ujedno i priređivač zbornika.

-Kada jedna sredina odluči da neguje uspomenu na znamenitu ličnosti iz svog grada, to znači da vrednosti koja je osoba posedovala smatra trajnim i dugovečnim, i koje u budućnosti treba da budu reprezentativne. Grad Šabac je načinio pravi korak kada se odlučio da na petu godišnjicu smrti velikana kao što je Mihailo Đurić podseti sve na njegov lik i delo. Zbornik jeste pravo podsećanje, a svedočanstvo o svemu tome ostaviće intelektualci i ljudi koji su dobro poznavali značaj njegovog rada i delovanja. Njihovi radovi ostaće kao trajan doprinos kulturi čitave države, ali prevashodno Šapca. Verujem da smo uspeli da doprinesemo tome da se najmlađi sugrađani upoznaju sa njegovim likom i delom, slušajući predavanja istaknutih intelektualaca, njegovih savremenika - rekao je Dejan Živanović saradnik za kulturu Odeljenja za društvene delatnosti grada Šapca.

Skromni mislilac i akademik
Docent Aleksandar Gordić, lektor i koautor zbornika ukazao je na značaj stvaralaštva Đurića napominjući da zbornik nije napisan u superlativu, iako je posvećen liku i delu akademika koji to svakako zaslužuje.

-Đurić se može okarakterisati kao najveći mislilac druge polovine 20. veka, ali to nigde ne piše - naglasio je docent Gordić.

Profesor filozofije Šabačke gimnazije Veroljub Ilić podsetio je prisutne na činjenicu da je Miahilo Đurić bio učenik tadašnje Više gimnazije tokom Drugog svetskog rata, i da je pod okriljem ove obrazovne ustanove spoznao ljubav prema mudrosti i nauci.

-Ponosni smo što se u novom izdanju udžbenika filozofije postoji beleška i tekst o Đuriću u kontekstu političkog angažovanja, ali progona zbog slobode mišljenja. Bio je filozof najvećeg ranga i želimo da čuvamo sećanje na njega i njegove etičke poglede u domenu filozofije. U okviru manifestacije „Dani Mihaila Đurića“ ugradili smo njegov lik u galeriju velikana u školi, kao što su Jovan Cvijić, Laza Lazarević, Milić od Mačve, Mileva Marić Ajnštajn - pojasnio je profesor Ilić.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa