2. decembar 2021.2. dec 2021.
Proizvodnja mladog luka
REČ STRUČNjAKA

Proizvodnja mladog luka

Jedna od preporuka povrtarske međukulture za gajenje kako u zatvorenom tako i na polju. Može se sejati iz semena direktnom setvom a za to je potrebna specifična mehanizacija uz utrošak 7-10 kg/ha semena. Najčešće se sadi iz arpadžika (za 1-ha proizvodnje potrebna leja 250 m2).

Sadnja može biti iz arpadžika crnog luka kao i iz arpadžika srebrnca koji je lepši i češće se proizvodi. Preporuka sadnje je od početka septembra do kraja novembra ako vremenski uslovi dozvole. Sadnju treba izvoditi periodično na 5-10 dana u sitno pripremljeno zemljište kako u tunelima tako i na otvorenom. Najčešća sadnja je u trake sa međurednim razmakom do 20cm dok je razmak u redu 3-5 cm.
Na ovaj način se najbolje vrši međuredna kultivacija i provetravanje koje sprečava moguće infekcije.

U ovoj proizvodnji se mogu koristiti krupne frakcije arpadžika koje nisu pogodne za proizvodnju lukovica. Kao što smo naglasili sadnja se obavlja u lepo nađubreno pripremljeno sitno zemljište u koje je inkorporirano osnovno NPK đubrivo i to 10-20 gr/m2.Sadi se na dubinu 3-5cm kako bi lako dostupna vlaga dala brzo ukorenjivanje pre zimskih uslova, bitno je da se razvije 3-5 listova kako bi bolje prezimio. Preporuka je posle sadnje obilno zaliti 2-3 puta sa 10-20 ml/m2 pogotovo ako je jesen sušna. Za luk u zatvorenom važi zalivanje čim vlaga padne ispod 60% maksimalnog vodnog kapaciteta.

Prihrana u proleće ide azotnim đubrivima najčešće kroz zalivni system i to 50 kg N/ha na 10 l vode /m2. Realizacija mladog luka zavisi od mesta sadnje i vremena i njegovu realizaciju bi trbalo završiti do kraja maja jer počinje intezivno da cveta. Prinos zavisi od odabira hibrida i njegove bujnosti i kreće se od 150-200mtc/ha. Mladi luk je obično predkultura u zatvorenom(paradajzu, krastavcu i paprici), mada može biti mađu kultura u usevu salate. Puno uspeha u daljem radu.
Dip.inž Jovan Sušić PSSS Šabac

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa