2. decembar 2021.2. dec 2021.
AGROEKONOMIJA

Projekat za konkuretnu poljoprivredu

Zbog velike zainteresovanosti poljoprivrednika za korišćenje bespovratnih sredstava koja se dodeljuju kroz projekat konkurentne poljoprivrede R. Srbije (2.318 poljoprivrednih proizvođača na rang listi), Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je odluku da novčana sredstva budu uvećana za dodatnih 500.000.000 miliona i sada ona iznose 1.200.000.000 dinara
U okviru “Projekta za konkurentnu poljoprivredu Republike Srbije“ Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja do sada je objavila jedan javni poziv o dodeli bespovratnih sredstava i to za projekte za investicije usmerene u unapređenje konkurentnosti primarne biljne proizvodnje u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.

Za sprovođenje tog prvog javnog poziva u 2021. godini, opredeljena su sredstva u iznosu od 700.000.000 dinara. Međitim, zbog velike zainteresovanosti poljoprivrednika za korišćenje bespovratnih sredstava koja se dodeljuju kroz projekat konkurentne poljoprivrede R. Srbije (2.318 poljoprivrednih proizvođača na rang listi), Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je odluku da novčana sredstva budu uvećana za dodatnih 500.000.000 miliona i sada ona iznose 1.200.000.000 dinara. Osim toga, zbog promena cena u industriji poljoprivrednih mašina, svi podnosioci prijava na prvi javni poziv, iznos traženih investicija mogu, ukoliko je to neophodno, promeniti uz adekvatno obrazloženje kroz poslovni plan. Dozvoljen iznos izmene je uvećanje za 10% i to tako da bruto iznos investicije i dalje ne bude veći od 50.000 evra.

Takođe, uskoro se očekuje i objava drugog javnog poziva u okviru projekta za konkurentnu poljoprivredu u R. Srbiji i to za projekte za investicije usmerene u unapređenje konkurentnosti primarne stočarske proizvodnje u oblasti proizvodnje mleka, mesa, u oblasti pčelarstva i akvakulture.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava ima: fizičko lice – nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik i privredno društvo koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu.

Bespovratna sredstva namenjena po drugom javnom pozivu biće usmerena na poljoprivredne proizvođače koji imaju poljoprivredno gazdinstvo manjeg kapaciteta proizvodnje. Odnosno, poljoprivredno gazdinstvo ostvaruje pravo na korišćenje bespovratnih sredstava ako:
- u Registru ima prijavljen odgovarajući stočni fond (podatke o vrsti životinja i broju gazdinstva (HID) na kojima se drže ili uzgajaju);
- u zavisnosti od vrste proizvodnje na poljoprivrednom gazdinstvu ima:
(1) za investicije koje se odnose na proizvodnju kravljeg mleka, do najviše 19 mlečnih krava,
(2) za investicije koje se odnose na proizvodnju mesa, ukupni kapacitet objekta upisanog u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo, i to: do najviše 19 goveda i/ili do najviše 149 ovaca i koza i/ili do najviše 29 krmača i/ili do najviše 99 tovnih svinja po turnusu i/ili do najviše 3,999 brojlera po turnusu i/ili do najviše 399 tovnih ćurki po turnusu,
(3) za investicije koje se odnose na pčelarstvo, od 5 do 1.000 košnica pčela prijavljenih u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja,
(4) za investicije koje se odnose na akvakulturu, objekat za akvakulturu upisan u Registar odobrenih objekata, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Minimalna vrednost prihvatljivih troškova navedenih u Prijavi za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava ne sme biti manja od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a maksimalna vrednost prihvatljivih troškova navedenih u Prijavi za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava ne sme biti veća od 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Bespovratna sredstva utvrđuju se u procentualnom iznosu od 50% od vrednosti prihvatljivih troškova, uključujući i pripadajuće poreze i doprinose za predmetnu investiciju, a preostali iznos od 50% od ukupne vrednosti prihvatljivih troškova obezbeđuje se kao kredit poslovnih banaka, sa kojima ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede ima potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji u visini od 40 % i kao sopstveno učešće korisnika u visini od 10 %.

Uz popunjen i potpisan obrazac Prijave dostavlja se:
1) uverenje o izmirenim dospelim obavezama po osnovu javnih prihoda izdato od nadležnog organa jedinice lokalne samouprave;
2) uverenje o izmirenim dospelim obavezama po osnovu javnih prihoda izdato od strane nadležne poreske uprave;
3) potvrdu nadležnog organa jedinice lokalne samouprave da za predmetnu investiciju ne koristi podsticaje po nekom drugom osnovu;
4) popunjen Obrazac 3 – Za trijažu ekoloških i socioloških standarda (ess) u fazi podnošenja prijave za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava.

Pored navedene dokumentacije (opciono) kao dokaz da ispunjava i određen element rangiranja, podnosilac prijave dostavlja i:
1) overenu potvrdu zemljoradničke zadruge o članstvu, ukoliko je član zemljoradničke zadruge;
2) overenu potvrdu poslovnog udruženja/klastera o članstvu, ukoliko je član poslovnog udruženja/klastera;
3) overenu fotokopiju sertifikata, ukoliko poseduje sertifikate za organsku proizvodnju, odnosno GlobalGap;
4) overenu fotokopiju diplome o završenoj srednjoj školi;
5) overenu izjavu pružaoca stručno-tehničkih usluga, regionalne poljoprivredne stručne i savetodavne službe odnosno privatnog konsultanta, o postojanju saradnje i pružanju struno-tehničke podrške u domenu proizvodnje.
Za sve dodatne informacije poljoprivredni proizvođači mogu se javiti Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Šabac.
Mr Zoran Beljić Savetodavac za agroekonomiju

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa