9. decembar 2021.9. dec 2021.
Krečenje stabala voćaka
REČ STRUČNjAKA

Krečenje stabala voćaka

Glavni razlog zbog kojeg se stabla voća kreče je sprečavanje pojave mrazopuca kore, kao i uništavanje mahovine i lišajeva koji su pogodno tle za prezimljavanje štetnih organizama
Kada se radi o niskim temperaturama, najveća oštećenja nastaju kada temperature biljke padne ispod O©. Tada dolazi do mržnjenja vode u biljci, a s obzirom da se led širi pri hlađenju, zapremina smrznute vode je veća od zapremine koju je voda zauzimala dok je bila u tečnom stanju. To dovodi do pucanja ćelijskog zida I trajnog oštećenja biljke.

Glavni razlog zbog kojeg se stabla voća kreče je sprečavanje pojave mrazopuca kore, kao i uništavanje mahovine i lišajeva koji su pogodno tle za prezimljavanje štetnih organizama.



Zagrevanjem debla dolazi do širenja dubljih delova tkiva, koje ne prati širenje kore te ona puca. Dolazi i do kretanja sokova odnosno vegetacije u voćki, zagrejano deblo prevari voćku da krene sa vegetacijom a onda niska temperatura zaledi te sokove i pucaju kora i kapilari u stablu.
Vreme kada se izvodi krečenje je na jesen i po potrebi ponovo pri kraju zime (januar-februar). Ova agrotehnička mera može da se radi do kretanja vegetacije i mora se voditi računa da pupoljci nisu krenuli zato što u suprotnom može doći do pojave ožegotina i oštećenja pupoljaka od kreča.

Recept:
5kg negašenog kreča
500g soli
250g sumpora
25 litara vode okvirno za mazanje četkom, 100 litara za prskanje atomizerom/prskalicom
Ako se koristi negašeni kreč, 1 kg negašenog kreča se prvo gasi u 3 litre vode.

Takođe treba napomenuti, da proizvođači koriste PVC folije (plastične džakove, vreće, kao i plastične flaše) za zaštitu debala od glodara i divljači, što nije preporučljivo. Ispod folije-flaše, stvara se efekat staklene bašte u sunčanim zimskim danima i nakon pada temperature tokom noći dolazi do oštećenja.
dipl.ing. Milorad Jocković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa