9. decembar 2021.9. dec 2021.
IDEJNO REŠENjE ZA LEPŠU SLIKU REKA

Prostor za rekreaciju i relaksaciju

Cilj nam je da rešimo deo Rasnice od komunalnog preduzeća i mosta prema Lovačkoj ulici, od tačke gde je već ranije urađeno popločavanje rečnog korita ove reke drugog reda, pa do ušća u Tamnavu. Taj posao je važno uraditi i zbog vrtića koji se gradi, zbog srednje i osnovne škole, budućeg parka koji će dobiti i određeni broj sportskih terena, onako kako je to neko ranije zamislio
Sliku sadašnjeg zapuštenog, travom i šibljem obraslog rečnog korita i neuređeni prostor uz Rasnicu u budućnosti će zameniti prizor popločanog i izbetoniranog korito kao i uređenog levoobalnog i desnoobalnog pojasa sa pešačkom i biciklističkom stazom, rasvetom i pratećim mobilijarom. Prostor za rekreaciju i relaksaciju Koceljevci će imati i duž Tamnave, od ušća Rasnice nizvodno prema mostu na zaobilaznici oko ove varoši.

Ovo je predviđeno projektnim zadatkom na čijoj realizaciji zajedno rade lokalna samouprava i nadležne državne institucije.

–Cilj nam je da rešimo deo Rasnice od komunalnog preduzeća i mosta prema Lovačkoj ulici, od tačke gde je već ranije urađeno popločavanje rečnog korita ove reke drugog reda, pa do ušća u Tamnavu. Taj posao je važno uraditi i zbog vrtića koji se gradi, zbog srednje i osnovne škole, budućeg parka koji će dobiti i određeni broj sportskih terena, onako kako je to neko ranije zamislio. Krajnje je vreme da dugogodišnju ideju konačno, nakon nekoliko decenija sprovedemo u delo i osim samog uređenog korita ljudima pružimo priliku da koriste jedan adekvatan prostor za relaksaciju, opuštanje ili trening u slobodno vreme- rekao je predsednik opštine Dušan Ilinčić.

On je podsetio da je veoma važno imati održavane i uređene vodotokove kako bi usled obilnih padavina predupredili mogućnost izlivanja reka ili sveli poplave na najmanju moguću meru. Priroda kažnjava ljudsku nemarnosti i bahatost i često smo proteklih godina imali priliku da na delu vidimo njenu snagu i nemoć čoveka.

–Setimo se koliko su vode drugog reda, poput Rasnice, u stanju da prouzrokuju štetu kao što je bila ona iz 2019.godine, kada je za kratko vreme izlila iz korita i poplavila vrtić, nanoseći ozbiljne štete. Od tada se upravo na ovim vodotocima drugog reda uradilo poprilično stvari i uložena su velika sredstva na rešavanju takvih problema- istakao je Ilinčić.

Prema projektnom zadatku ali i idejnom rešenju korito i prostor uz Rasnicu biće uređen u dužini od jednog kilometra, dok će radovi na Tamnavi obuhvatiti dužinu od 1.400 metara.

–Planirano je da i ovu reku od ušća Rasnice pa prema mostu kod Rauha, pešačkom i mostu na zaobilaznici oko Koceljeve uradimo sa kamenom regulacijom, odnosno utapanjem kamena u beton i rešavanjem samog dna korita, ali i postavljanjem pratećeg mobilijara na levoobalnoj i desnoobalnoj strani Tamnave. To, takođe, podrazumeva adekvatnu rasvetu, šetalište i biće produžetak uređenog dela kod Rasnice, što će imati svoju svrhu i dati jednu lepu celinu koju Koceljeva zaslužuje. Verujem da će upravo ovaj prostor veliki broj Koceljevaca u budućnosti rado koristiti i boraviti u njemu- poručio je predsednik opštine Koceljeva.

Govoreći o Tamnavi i njenom dosadašnjem uređenju istakao je da su investicije u ovoj oblasti veoma važne, te da je nakon velikih poplava od 2014.godine pa do danas mnogo urađeno i uložena značajna sredstva.

–Kada govorimo o Tamnavi, posebno u zoni fabrike Rauh gde je korito posle poplava iz 2014.godine pročišćeno, potrebni su dodatni sanacioni radovi koji će na duže staze dati željene rezultate. Tačno je da je u jednom kratkom periodu urađeno dosta, ali da bi imali sigurnost što se tiče naseljenog dela Koceljeve i celokupne infrastrukture, neophodno je nastaviti sa radovima i ulaganjima- zaključio je Ilinčić i dodao da je i održavanje postojećeg korita Rasnice skupo ukoliko se nastoji da se deluje preventivno i da ova zona bude uređena.

–Ali, i kada se uradi nešto u tom pravcu, brzo dođemo u situaciju, za dve ili tri godine, da ti radovi i ulaganja gube efekat. Zato smo radi da u ovoj oblasti uradimo ono što će sigurno dati daleko dugotrajniji rezultat, ako mislimo da razmišljamo o budućnosti i da predupredimo štete kojih je ranije bilo u daleko većoj meri. Ko god da bude na vodećoj poziciji u opštini, ova oblast bi morala da bude jedna od prioritetnih. To nije nova ideja. Ona živi već decenijama, ali je konačno pomerena sa nulte tačke. Do 2015.godine na području opštine što se tiče vodotokova nije urađeno ništa, ali od tada pa do danas su urađene ozbiljne stvari, što se pokazalo kao nešto što je dalo rezultate i prošlog meseca kada su najavljene padavine od 20-40 litara po metru kvadratnom ali smo mi imali 147 litara u Donjem Crniljevu. Poređenja radi pre sedam godina mi smo sa 160 litara imali poplavu ogromnih razmera. Ovo je sada pokazalo dosadašnja ulaganja i radovi nisu bili uzaludni, ali ne smemo da stanemo već moramo da nastavimo da delujemo preventivno i uređujemo u što većem obimu ovu oblast. Istovremeno, ona nam je ukazala i na još uvek prisutne kritične tačke na kojima je potrebno dodatno raditi, poput one u Kamenici, u regulisanom delu Tamnave u samom naselju- smatra predsednik koceljevačke opštine.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa