16. decembar 2021.16. dec 2021.
Ustani, kreni
Moj saputnik strah (premijerno izvođenje)

Ustani, kreni

„Podstičemo publiku na razmišljanje o traženju smisla egzistencije kao primarnog motivacionog nosioca snage u čoveku u pobedi nad strahom „, pojašnjava Ivan Tomašević
„Ironija je u tome da strah prouzrokuje ono čega se čovek plaši“, zapisao je Viktor Frank, austrijski psihijatar i osnivač logoterapije. Strah nas sputava, ali i pokreće. Strah je primarna emocija koja nastaje usled opažanja ili očekivanja stvarne ili zamišljene opasnosti, ili ozbiljne pretnje. Strah se ponekad smatra da je suprotnost hrabrosti, međutim, ovo je netačno. Budući da je hrabrost spremnost da se osoba suoči sa izazovima, strah je primer stanja koje čini vežbanje hrabrosti mogućim. Ustani, kreni, jednostavnije rečeno, ali... Kada bi se strahovi tako lako prevazilazili ne bi bilo psihologa, psihijatara, ali ni umetnika. Da, umetnika. Njihovi strahovi su naši, njihovi, ničiji i svačiji, na sceni i van nje. Upravo su strah i potraga umetnika za smislom bili inspiracija za predstavu „Moj saputnik strah“, scene Maska i reditelja/glumca Ivana Tomaševića. Premijerno izvođenje proteklog petka, donelo je nešto drugačiju dinamiku na sceni Šabačkog pozorišta od one na koju smo navikli, a aplauz publike je potvrdio da je duodrama bila „po meri“ prisutnih.

Prema rečima Ivana Tomaševića, komad je zamišljen kao vrsta terapije za sve kroz likove Ane i Viktora (ime odabrano simbolično).

-Predstava bi, uslovno rečeno, trebalo da bude jedna vrsta blage terapije kojom podstičemo publiku na razmišljanje o traženju smisla egzistencije kao primarnog motivacionog nosioca snage u čoveku u pobedi nad strahom - pojašnjava Tomašević.

I dok se Ana (Aneta Tomašević), nekadašnja prvakinja pozorišta, na sceni bori sa strahom od (ne)uspeha, publika udobno smeštena na mestu nemog posmatrača može da se „uhvati u koštac“ sa svojim strahovima, ili, možda promisli o smislu postojanja/ trenutka dok na kalendaru precrtava dane i broji koliko ih je preostalo do kraja. Ili, o smislu, neki drugi dan. Do tada, Šabačko pozorište i preporuka za „Moj saputnik strah“.

“Životni smisao se razlikuje od čoveka do čoveka, iz dana u dan, iz sata u sat. Zato i nije tako važan opšti smisao života, koliko specifičan smisao života u datom trenutku. Postaviti tako uopšteno pitanje bilo bi kao da pitamo šahovskog majstora koji je šahovski potez najbolji na svetu. Jednostavno, nema najboljeg, ili čak dobrog, poteza koji ne bi zavisio od situacije u igri i od osobina protivnika.“ (Viktor Frankl).
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa