16. decembar 2021.16. dec 2021.
Uđi u moje cipele
Međunarodna tribina

Uđi u moje cipele

Na dan osoba sa invaliditetom, 3. decembra, u Aneksu Biblioteke šabačke, održana je Tribina sa međunarodnim učešćem: ,,Važnost i uloga bibliotekara u prepoznavanju različitosti i unapređenju života i obrazovanja osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom“. Organizator ovog stručnog skupa bila je OŠ „Sveti Sava“ Šabac, a podršku u realizaciji pružili su: Društvo školskih bibliotekara Srbije, JU Narodna biblioteka Filip Višnjić iz Bijeljine, Biblioteka Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije i Crveni krst Šabac.

Kako stoji u katalogu ZUOV-a gde je izvršena akreditacija skupa koji nosi dva boda stručnog usavršavanja, cilj ovog događaja je informisanje i osnaživanje bibliotekara i ostalih lica iz obrazovno-vaspitnog sistema da unaprede svoj rad sa osobama sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u cilju obezbeđivanja inkluzije, diverziteta i kvalitetnije usluge, kako školskih, tako i javnih biblioteka.

Tribinu je otvorila direktorka Biblioteke šabačke Jelena Jovanović Podgorac, zatim je sve prisutne pozdravio Nebojša Cvejić ispred matične službe, Katarina Tomić ispred organizatora, Mirjana Radovanović Pejović ispred Društva školskih bibliotkeara Srbije i direktorka Narodne biblioteke iz Bijeljine, Željana Arsenović. U prvom delu tribine Aca Perić je održao prezentaciju ,,Uđi u moje cipele’’ - Bonton ponašanja prema osobama sa invaliditetom, pa je dalje o načinu organizacije i rada odeljenja za slepe i slabovide u javnoj biblioteci govorila Petra Rajković, bibliotekar iz JU Narodne biblioteke Filip Višnjić iz Bijeljine.



Tribinu je zaključila svojim predavanjem mr Snježana Galinac, stručni saradnik-bibliotekar u biblioteci Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na temu: Bibliotekar kao partner obrazovno-vaspitnom sistemu (primeri iz prakse). Moderator i realizator tribine bila je Aleksandra Vuković Kurdulić, stručni saradnik – bibliotekar u OŠ „Sveti Sava“ Šabac koja nam je saopštila da je na tribini bilo preko 150 učesnika iz cele Srbije od kojih je određeni broj prijavljenih pratio uživo, a ostali putem striminga.

Uzevši u obzir odlične komentare i visoke ocene učesnika, a ujedno i sjajne utiske svih predavača, uverili smo se u neophodnost ovakvih događaja koji su ujedinili bibliotekare javnih ustanova i školske bibliotekare u važnoj misiji da zajednički delujemo na kreiranje jednog otvorenog društva koje prihvata različitosti i promoviše jednake vrednosti za svakoga bez razlike, zaključuju organizatori skupa.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa