16. decembar 2021.16. dec 2021.
Zatvaranje još jedne divlje deponije
MINISTARKA IRENA VUJOVIĆ POSETILA SOVLjAK

Zatvaranje još jedne divlje deponije

“Ovde će se sve sanirati po propisu, uradiće se folije kada se otkloni sloj zemlje i više decenija nagomilavan otpad, biće postavljena ograda i ovaj prostor biće ozelenjen i pošumljen” navela je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović u Sovljaku
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prošlog petka je obišla radove na sanaciji, zatvaranju i rekultivaciji divlje deponije u Sovljaku. Radovi se finansiraju najvećim delom sredstvima iz Ministarstva, a manjim delom iz budžeta Opštine Bogatić.

-Predsednik Opštine Bogatić je dolazio u Ministarstvo i predložio ovu deponiju kao jedan od najvećih ekoloških problema u ovoj opštini. Nastavićemo da zatvaramo deponije širom Srbije i naredne godine. Ovde imamo planove za uklanjanje još jedne deponije. Problem je što se deponije nalaze u naseljenim mestima, smetaju građanima, šire se neprijatni mirisi. Neophodno je da sve radimo po najvišim svetskim standardima. Ovde će se sve sanirati po propisu, uradiće se folije kada se otkloni sloj zemlje i više decenija nagomilavan otpad, biće postavljena ograda i ovaj prostor biće ozelenjen i pošumljen. Pored se nalazi proizvodnja zdrave hrane, odnosno voćnjaci. Ova slika se mora promeniti. Za ovaj okrug je značajno da ćemo u potpunosti rešiti problem upravljanja čvrstim otpadom. Bogatić i Šabac idu na Regionalnu deponiju Srem - Mačva i taj sistem već finkcioniše, a ostale opštine čeka reciklažžni centar u Valjevu, rekla je ministarka Vujović.



Ministarka se zahvalila građanima Bogatića koji su inicirali početak čišćenja deponija.
Predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović zahvalio se u ime meštana Bogatića i Sovljaka Vladi Republike Srbije i Ministarstvu zaštite životne sredine.

-Ministarstvo je izdvojilo 30 miliona dinara za sanaciju ove deponije, a Opština Bogatić je izdvojila 6 miliona dinara. Od 1. oktobra smo u Mesnoj Zajednici Sovljak počeli i organizovano prikupljanje otpada, tako da će u potpunosti biti rešen problem otpada u ovom selu. Dalji zadatak nam je da nastavimo sa uklanjanjem deponija. Izrada projekta za deponiju u Badovincima je u toku i nadam se da ćemo nastaviti saradnju sa Ministarstvom i obezbediti sredstva za dalje saniranje deponija, rekao je Milan Damnjanović.

Slavišu Perića, iz Saveta Mesne zajednice Sovljak, se zahalio opštinskom rukovodstvu, Ministarstvu i ministarki Vujović na ovom projektu, za koji ističe da im je bio preko potreban.

-Hvala što su imali razumevanja. Postalo je nepodnošljivo. Kuće su blizu. Nisam očekivao da će sve ići ovako brzo, rekao je Perić, a ministarka ga je ovom prilikom zamolila i da kontroliše ovu lokaciju da se deponija ne napravi ponovo.



Ministarka je navela da su Opštini Bogatić na korišćenje dali i kamere kako bi se kontrolisale i druge divlje deponije. Kao poseban problem navela je odlaganje životinjskog otpada u Badovincima.
Pored divlje deponije se nalaze zasadi voća. Nebojša Tomašević na ovoj lokaciji ima zasad jabuka.

-Ljudi koji budu dolazili ovde da ostave voće, kao i kupci koji budu dolazili u otkup hladnjače, doći će na lepo mesto. Moći ćemo da se ponosimo ovim krajem. Nezgodno je bilo ne samo zbog neprijatnog mirisa, nego i zbog toga što je vetar raznosio smeće na sve strane. Čitav ovaj reon je bio u lošem stanju. Crpimo i vodu iz ove zemlje za zalivanje. Kada se ukloni deponija i ta voda će biti bolja, naveo je Tomašević.

Ministarka je tokom posete najavila i izgradnju više od 160 kilometara kanalizacione mreže i dva postrojenja za preradu otpadnih voda u Bogatiću.
M.M.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa