16. decembar 2021.16. dec 2021.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Pet decenija i Godišnja izložba Likovnih stvaralaca Šapca

Priča o trajanju

„Uprkos globalno teškoj situaciji o osećaju lične teskobe uzrokovane virusom korona, šabački likovni stvaraoci su istrajali u ovom paradigmatičnom nastojanju umetničkog stvaranja, kao i mogućeg otklona od sveprisutnog načela, kao suštine duhovnog opstanka, kao na opštu dobrobit svih, a ne samo autora i poznavaoca likovne umetnosti”, ističe predsednik ULSŠ dr Dragan Marković Markus
Pre tačno pola veka, grupa likovih umetnika, entuzijasta, pedagoga i ljubitelja stvaralaštva oformila je udruženje sa ciljem da se osnaži, predstavi i promoviše umetnost u Šapcu. Od te 1971. godine, mnogo toga se promenilo, ali želja za stvaranjem i istrajavanjem u prvobitnoj nameri nije nestala. Kako često ističemo Udruženje likovnih stvaralaca Šapca čine umetnici različitih senzibiliteta i kreativnih poetika stvaranja.

-Članovi Udruženja su umetnici čije se likovno obrazovanje kreće od samoukih do doktoranada Likovne akademije, kao i istoričari umetnosti i likovni pedagozi. Zastupljeni su različiti umetnički profili: grafičari, slikari, vajari, primenjeni umetnici, strip crtači, fotografi, dizajneri, arhitekte, podeljeni u nekoliko sekcija - zabeležila je istoričarka umetnosti i kustos Narodnog muzeja Tatjana Marković u katalogu povodom pet decenija postojanja ULSŠ i tradicionalne godišnje izložbe.

-Dobra organizovanost i brojne aktivnosti preporučile su Udruženje umetnicima iz drugih sredina, osim Šapca, koji su upravo ovde videli mogućnost da se umetnički izraze i strukovno udruže oko zajedničkih ciljeva. Nekoliko godišnjih izložbi koje priređuje Udruženje, sarađujući sa Narodnim muzejem, Bibliotekom šabačkom i Kulturnim centrom, samo su neki od dometa i aktivnosti učešća u kulturi grada, bez čijeg udela svaka analiza gradske kulturne scena ne bi bila nepotpuna - zaključila je Tatjana Marković.

Predsednik ULSŠ dr Dragan Marković Markus ističe da su godišnje izložbe (prolećna i jesenja), upečatljive po obimu i raznorodnim likovnim pristupima, te postaju pravi festivali umetnosti i mesta ispoljavanja, ali i preispitivanja pozicije umetnosti i njene sposobnosti da odgovori na društvene izazove.

Iskreno verujem da pojedinci mogu promeniti sve(t)
Izložba u Narodnom muzeju za potpisnicu ovih redova ostaće u sećanju po maloj crtici iz života, sakrivenoj između umetničkih dela afirmisanih i istaknutih umetnika grada. Bez namere da umanjim kvalitet, ime i rad umetnika koji su tog popodneva bili prisutni, lično, ili kroz svoja dela, za mene, lovorike je odneo dečak Vuk koji je svojim opaskama i vođenjem kroz postavku ostavio utisak jednog od najsimpatičnijih kustosa. Strpljivo, znalačaki ukazao je na svako umetničko delo u Galeriji uz nepohodnotumačenje za laika kao što je jedna novinarka lokalnog lista.



Stidljivo, da ne bude protekcija, predložio je da posebno obratimo pažnju na delo pod nazivom „Akrobatkinja“ uz napomenu da je naslikala njegova tetka. Nismo za nepotizam, ali kada vam mladi zaljubljenik u umetnost da preporuku, nemate drugi izbor, nego da poslušate nekog ko će možda za neku deceniju u pomenutom prostoru imati samostalnu izložbu. Nadam se da će Vuk nastaviti da sve(t) gleda kao umetnost te večeri. Iskreno verujem da pojedinci mogu promeniti sve(t)...
Hvala na podsećanju kako je biti svoj!


Ovog decembra postavka u Narodnom muzeju povodom jubileja plod je kritičke analize i kvaliteta radova, naglašavaju organizatori, a selekcioni žiri u sastavu: kustos-istoričar umetnosti u Centru za kulturu Vuk Karadžić Marina Cvetanović i predsednik ULSŠ dr Dragan Marković Markus odabrao je 63 rada od 54 autora za izlaganje u Narodnom muzeju ovog decembra.

-Uprkos globalno teškoj situaciji o osećaju lične teskobe uzrokovane virusom korona, šbački likovni stvaraoci su istrajali u ovom paradigmatičnom nastojanju umetničkog stvaranja, kao i mogućeg otklona od sveprisutnog načela, kao suštine duhovnog opstanka, kao na opštu dobrobit svih, a ne samo autora i poznavaoca likovne umetnosti. Umetnost i postoji da nam svet učini boljim i uljudnijim i da oživi kreativni duh - dodaje dr Markus.



Šabački slikar Dušan Bujišić član je ULSŠ od 1976. godine i smatra da je Udruženje čuva nit stvaralaštva u gradu svojim entuzijazmom i posvećenošću.
Kreativne impresije umetnika Šapčani mogu pogledati do 23. decembra u Narodnom muzeju.

-Smatram da je saradnja Muzeja i ULSŠ od velikog značaja za lokalnu likovnu scenu i da je to pravac koji u budućnosti treba slediti. Ovo mogu da potvrdim i kroz lični primer, jer sam kao mlad umetnik zahvaljujući Udruženju imala priliku da se predstavim u svom gradu. Zbog toga verujem da ovakav vid saradnje može da bude dobar za sve stvaraoce, a posebno mlade - naglasila je v.d. direktorke Narodnog Muzeja Jovana Stojanac.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa