16. decembar 2021.16. dec 2021.
Hibridna pšenica
Reč stručnjaka

Hibridna pšenica

Hibridna pšenica nastala je ukrštanjem dve čiste linije, pri čemu F1 generacija ispoljava heterozis odnosno povećanu bujnost u odnosu na roditelje. Ova osobina je izražena kroz potencijal za bokorenje, prinos i kvalitet zrna.

Karakteristike hibridne pšenice su:
•robusan korenov sistem,
•veća lisna površina,
•veliki broj sekundarnih stabala,
•dobra tolerantnost na bolesti,
•velika apsolutna masa zrna i
•visok i stabilan prinos i kvaltet zrna.
Osnovne komponente prinosa kod hibridne pšenice su:
•broj biljaka – klasova po m,
•broj zrna po klasu i
•apsolutna masa zrna.

Hibridna pšenica ima izuzetan potencijal za bokorenje, odnosno formiranje velikog broja produktivnih sekundarnih stabala i preko 15 po jednoj biljci. Zbog toga setvena norma je 150 – 175 klijavih zrna po m ili približno oko 75 - 95 kg.

Hibridna pšenica ima krupan klas koji ima veliki broj klasića odnosno veliki broj zrna koji utiču na povećanje prinosa.

Hibridna pšenica ima krupno zrno (veliku masu 1000 zrna) što takođe direktno utiče na povećanje prinosa.

Za realizaciju visokog potencijala rodnosti kod hibridne pšenice neophodno je primeniti i odgovarajuću tehnologiju proizvodnje, koja se ne razlikuje od agrotehnike kod sortne pšenice osim u količini semena po jedinici površine.
Dipl. Inž. JOVAN SUŠIĆ
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa