Info

16. decembar 2021.16. dec 2021.
Različiti smo i to nas spaja
Humanitarna manifestacija učenika, zaposlenih i prijatelja Šabačke gimnazije

Različiti smo i to nas spaja

Svi zainteresovani učenici od prvog do četvrtog razreda su bili donatori, kao i većina zaposlenih, a učenice škole su pripremale paketiće zajedno sa Anđelom i mr Mirjanom Savić, specijalistom defektologije, predstavnicama Udruženja
U Šabačkoj gimnaziji realizovana je humanitarna akcija prikupljanja slatkiša i igračaka za novogodišnje paketiće za decu iz Udruženja „Da budemo svi jednaki“. Akcija je trajala od 3. do 9. decembra 2021. godine, a završena je svečanom dodelom paketića predstavnicima Udruženja Milici, Luki i Jovanu, 10. decembra 2021. godine na Međunarodni dan ljudskih prava u našoj školskoj čitaonici.

Svi zainteresovani učenici od prvog do četvrtog razreda su bili donatori, kao i većina zaposlenih, a učenice škole su pripremale paketiće zajedno sa Anđelom i mr Mirjanom Savić, specijalistom defektologije, predstavnicama Udruženja.

Poziv da učestvuju dobili su svi đaci, ovog puta učenici nisu bili zainteresovani za pakovanje poklona, ali su nam neki dečaci pomagali u pripremi novogodišnjih dekoracija za čitaonicu. Deset poslednjih godina realizujemo ovu manifestaciju u saradnji sa različitim udruženjima i pojedincima, uvek sa istim ciljem da obradujemo naše najmlađe sugrađane i da im čestitamo predstojeće novogodišnje i božićne praznike... Manifestacije kao što je ova nam daju veliki prostor za vaspitni uticaj, učenje po modelu, primenu naučenog znanja, za učenje tolerancije, empatije, za jačanje motivacije, buđenje mašte i radoznalosti, razvijanje kreativnosti... Usmeravano vođenje učenika kroz ceo proces realizacije neke manifestacije tj davanje ili stvaranje različitih uloga i perspektiva, da vide i osete i poteškoće u realizaciji su najbolje prilike za učenje, one koje im daju nove dimenzije za radost kada se neka zajednička akcija uspešno realizuje što nisu odustali, što su nekoga usrećili ili zbog spoznaje da postoje pojedinci kojima je mnogo teže biti deo društva. Ideje je lako realizovati, kada imate dobre saradnike i njihovu podršku, kada je isti cilj svima priroritet, rekli su nam Biljana Drobnjak i Saša Lazić, koji su sa učenicima koordinisali realizaciju ove manifestacije.

Zoran Jovanović, profesor matematike je imao najlepšu i možda najtežu ulogu Deda Mraza, svojim optimizmom i sposobnostima za rad sa decom, doprineo je da mališani i predstavnici Udruženja zaista osete novogodišnju čaroliju u našoj Školi, a u tome su mu pomogli pomoćnici Deda Mraza tj. naši učenici, koji su mališanima recitovali, pevali, sa njima igrali, vodili ih u obilazak škole, poklonili im paketiće...

Simbolično na međunarodni dan ljudskih prava bili smo u Šabačkoj gimnaziji, gde smo preuzeli novogodišnje pakete koji su pripremili đaci i zaposleni ove škole. Izuzetno mi je drago što su prepoznali potrebe naših članova, što su podržali akciju našeg udruženja i što su se samoinicijativno odlučili na ovaj korak. Moram istaći da smo se osećali veoma prijatno u prostorijama škole. Uz druženje sa Deda Mrazom i pomoćnicima Deda Mraza stvorili smo jednu pravu prazničnu atmosferu.

Veliku zahvalnost dugujem koleginici Biljani Drobnjak koja je naučila svoje đake da prepoznaju prave životne vrednosti, razviju empatiju i toleranciju, istakla je predsednica Udruženja, Ana Vučinić, diplomirani psiholog.

Predstavnici Udruženja pozvali su naše učenike na žurku za mališane koja će se održati 23. decembra, kao i da budu volonteri i da članovima Udruženja pomognu u realizaciji nekih narednih aktivnosti.

Udruženje posle obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom otvaranjem izložbe “Lepota nesavršenosti” koju u galeriji Kulturnog centra zbog velikog interesovanja možete videti i sledeće sedmice, priprema novogodišnju zabavu za svoje članove i kuje planove za narednu godinu. Uporedo sa tim aktivnostima kontinuirano se sprovode i akcija “Sačuvajmo Nikolin korak” u kojoj prikupljamo sredstva za njegovu rehabilitaciju i fizikalne tretmane i akcija “Čep za humanost” u kojoj skupljamo plastične čepove. Upravo danas smo operateru predali skoro 1800 kg čepova i dobijenih 65.000 dinara usmerili za nabavku specijalizovanih kolica za Radu Grcić iz Novog Sada koja boluje od teške bolesti, ali je veoma porodično i društveno aktivna i trenutno je na studijama biomedicinskog inženjeringa. Pozivam sugrađane da naš rad podrže ili donacijama ili volontiranjem, a organizacije i institucije uključivanjem naših članova u svoje aktivnosti, rekao nam je dr Dejan Pavlović, član upravnog odbora Udruženja.

Šabačka gimnazija je u znak zahvalnosti i saradnje dobila poster, nastao kroz projekat Udruženja Nemamo posebne potrebe, imamo potrebu da budemo deo društva.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa