10. novembar 2011.10. nov 2011.
NAJVAŽNIJI ORGAN U POSTUPKU RESTITUCIJE BIĆE UMNOGOME ZAVISAN OD IZVRŠNE VLASTI

NA POTEZU AGENCIJA ZA RESTITUCIJU

Agencija je obavezna da objavi u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju poziv za podnošenje zahteva za vraćanje imovine u najmanje dva dnevna lista. Upravni odbor i direktora Agencije imenuje i razrešava Vlada Republike Srbije
Dugo očekivani početak denacionalizacije u Srbiji, kao i njena efikasnost i uspešnost, ponajviše će zavisiti od Agencije za restituciju, čija će najveća boljka biti ““ zavisnost od izvršne vlasti!
Na osnovu člana 51. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju osniva se Agencija za restituciju, radi vođenja postupka i odlučivanja o zahtevima za vraćanje imovine, kao i radi isplate novčane naknade i obeštećenja. Agencija je obavezna da objavi u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju poziv za podnošenje zahteva za vraćanje imovine u najmanje dva dnevna lista, koji se distribuiraju na celoj teritoriji Republike Srbije, kao i na zvaničnom veb sajtu ministarstva nadležnog za poslove finansija i Agencije. Zakon je objavljen u Službenom glasniku 28. septembra 2011. godine, a stupio je na snagu osam dana po objavljivanju.
U pitanju je posebna državna, javna, upravna organizacija , koja obavlja zakonom poverene zadatke na osnovu javnih ovlašćenja, ali je odmah uočljivo da će ista biti zavisna od Vlade, jer ona je ta koja imenuje članove Upravnog odbora i direktora Agencije. Bolje rešenje je bilo da to čini Skupština Srbije, jer to bi značilo za nijansu veću nezavisnost i samostalnost u radu tako bitnog organa. Iz prakse se zna, da kada zakonodavna vlast imenuje i razrešava funkcionere upravnih organizacija, one su znatno efikasnije, hrabrije i bolje rade, negoli kada nad njima neposrednu kadrovsku vlasta ima Vlada. Uticaj izvršne vlasti na njoj zavisne organe je dokazano mnogo veći, što ne retko dovodi do raznih nezakonitosti izloupotreba !
Agencija posluje u skladu sa propisima o javnim agencijama, ima svojstvo pravnog lica, sa pravima, obavezama i odgovornostima utvrđenim zakonom i Statutom, kao najvišim pravnim aktom ovog pravnog lica.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa