23. decembar 2021.23. dec 2021.
Realna projekcija punjenja i pražnjenja budžeta
USVOJEN NAJVAŽNIJI DOKUMENT ZA 2022.GODINU

Realna projekcija punjenja i pražnjenja budžeta

Odluka o budžetu za 2022.godinu je najvažniji dokument jedne lokalne samouprave koji donosi skupština i na osnovu njega je planirano godišnje funkcionisanje jedne opštine. U okviru ovog budžeta imamo dosta sredstava koja prenosimo u narednu godinu za finansiranje važnih investicija, bitnih za svakodnevni život Koceljeve i njenih građana. Imajući u vidu vremenske prilike jasno je da se do kraja ove godine neće moći mnogo uraditi na terenu. Samim tim neće se iz budžeta ni isplatiti predviđena suma novca, pa će se veći deo tih sredstava preneti u narednu- rekao je predsednik opštine Dušan Ilinčić
Odbornici Skupštine Opštine Koceljeva su na prošlonedeljnoj sednici usvojili Odluku o budžetu za 2022.godinu. Prema ovom dokumentu planirano je da se u lokalnu kasu u narednih 12 meseci slije nešto više od 444 miliona dinara, dok su istovremeno rashodi projektovani na iznos od preko 484,5 miliona. Potrebna sredstva za finansiranje budžetskog deficita u visini od oko 40 miliona dinara obezbediće se iz neraspoređenog viška prihoda iz ranijih godina.

–Odluka o budžetu za 2022.godinu je najvažniji dokument jedne lokalne samouprave koji donosi skupština i na osnovu njega je planirano godišnje funkcionisanje jedne opštine. U okviru ovog budžeta imamo dosta sredstava koja prenosimo u narednu godinu za finansiranje važnih investicija, bitnih za svakodnevni život Koceljeve i njenih građana. Imajući u vidu vremenske prilike jasno je da se do kraja ove godine neće moći mnogo uraditi na terenu. Samim tim neće se iz budžeta ni isplatiti predviđena suma novca, pa će se veći deo tih sredstava preneti u narednu- rekao je predsednik opštine Dušan Ilinčić.

On je ocenio da je budžet ove lokalne samouprave stabilan i bez problema u punjenju, što znači da je realno planiran na osnovu parametara iz prethodnih godina.

–Zato ne očekujemo nikakva iskakanja. Opština je finansijski na dobrim osnovama. Nemamo kredite, nemamo zaduženja niti skrivenih troškova. Nemamo nikakvih trzavica vezanih za finansije, sve se realno planira, i prihodi i rashodi, i mislim da se prema budžetu ophodimo domaćinski- dodao je Ilinčić.

Prema tvrdnjama nadležnih opštinskih organa čak 40 odsto novca planirano je za kapitalna ulaganja sa delom tekućih popravki i održavanja putne infrastrukture.

–Naš budžet nije veliki i mi sa njim ne možemo previše da uradimo. Ono što možemo to je da servisiramo tekuće potrebe i finansiramo celokupan javni sektor na lokalu. Ipak, dosta novca smo planirali za učešće na konkursima koji će se javljati u 2022.godini kako bi imali priliku da uradimo mnogo više od naših realnih mogućnosti. Nama je važno da dođemo do novih mogućnosti, novih izvora finansiranja, da učestvujemo na konkursima kod ministarstava i dođemo do drugih donacija koje možemo da ostvarimo u saradnji sa drugim organizacijama ili EU- poručio je predsednik koceljevačke opštine.

Značajnih promena u raspodeli i funkcionisanju budžeta u narednoj godini neće biti, tvrde nadležni. Rukovodstvo ove lokalne samouprave i njene službe nastojaće da primenjuju ustaljeni model i način punjenja i pražnjenja kase.

–Mi težimo da konstantno povećavamo sredstva koja su namenjena za sve oblasti, ali to činimo u skladu sa mogućnostima, tako što učestvujemo na konkursima kroz koje dolazimo do novca i realizujemo projekte. Ovaj budžet će u narednu godinu ući apsolutno neopterećen i sa njim ćemo moći da rešimo mnoga pitanja poput izgradnje dečjih igrališta, završetak ulice Žiće Dimitrijevića u naselju Reka, opredeljujemo deo sredstava za izradu projekta kao što je nastavak uređenja Rasnice i Tamnave. Takođe ćemo u narednoj godini odvojiti određenu sumu novca da bi uradili i projekat Tamnava u zoni naselja od ušća Rasnice do mosta na obilaznici- navodi Ilinčić.

Govoreći o planiranim kapitalnim izdacima za naredne tri godine predsednik opštine Koceljeva je izdvojio rekonstrukciju dela putne i ulične infrastrukture, izgradnju fekalne kanalizacije u delovima Koceljeve, opremanje parkova, ulaganja u javnu rasvetu.

NAJVAŽNIJE DOBRO KREIRANjE BUDžETA
Komentarišući saradnju i podršku republičkih ustanova i ministarstava u ovoj lokalnoj samoupravi smatraju da je dobro kreiranje budžeta najbitnije kako bi se stvorila osnova iz koje se kasnije mogu rešavati svi izazovi.

Prema tvrdnjama nadležnih opštinskih organa čak 40 odsto novca planirano je za kapitalna ulaganja sa delom tekućih popravki i održavanja putne infrastrukture


–Ako ne opredelimo određena sredstva za funkcionisanje nekog javnog preduzeća, što ne znači da ćemo ih nužno i dati, mi onda u slučaju da iskrsne nešto nepredviđeno, nemamo rešenje za takvu situaciju. Ako ne planiramo određena sredstva za projektovanje, na primer ulica ili elektro- mreže ili bilo koje infrastrukture, mi opet možemo da budemo u problemu i da ne iskoristimo priliku da učestvujemo na konkursima i dozvolimo da sredstva prolaze pored nas- izjavio je Dušan Ilinčić.
On je istakao da je samo u poslednjih nekoliko dana ovogodišnji budžet uvećan za nekoliko desetina miliona dinara zahvaljujući apliciranju na nekoliko konkursa.

–Prošli smo na konkursu za javnu rasvetu kod Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za rekonstrukciju dela javne rasvete u Koceljevi. To znači da smo dobili 13,8 miliona dinara da rešimo delove Nemanjine, Karađorđeve i Dušanove ulice gde je rasveta odavno postavljena i zaista je potrebno zameniti je modernijom koja će pritom doneti uštedu u potrošnji električne energije. Takođe, dobili smo novac i za nabavku mini busa obezbeđena putem konkursa. Osim toga, dobili smo iz tekuće budžetske rezerve deo sredstava iz države na ime potencijalnih troškova u narednoj godini. Radi se o nekoliko desetina miliona dinara i taj novac možemo da koristimo za bilo šta što se pojavi u 2022.godini. Sve to je, kada se sabere, veoma značajno za našu opštinu i budžet- poručio je predsednik opštine Koceljeva.
V.Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa