23. decembar 2021.23. dec 2021.
Šest zlatnih medalja za učenike
Ekonomska škola „Stana Milanović“ na Zboru ugostiteljsko-turističkih radnika

Šest zlatnih medalja za učenike

„Posvećenost nastavnika koji rade sa decom uz ljubav, slobodu i inventivnost su najvažnije. Oni stvaraju nove ukuse i mirise, a to je ono što će ih kada odu u svet podsećati na nas. Mirisi i ukusi naše kuhinje“, poručila je profesorka Vesna Pavlović koordinatorka praktične nastave Ekonomske škole „Stana Milanović“
Učenici Ekonomske škole „Stana Milanović“ na nedavno održanom 32. Zboru ugostiteljsko-turističkih radnika Srbije u Vrnjačkoj Banji osvojili su šest zlatnih medalja u kategoriji juniora. Šabačku srednju školu prestavljali su đaci obrazovnih profila kuvar, konobar i poslastičar.

Inovacije u sferi hotelijerstva, turizma, gastronomije i poslastičarstva čine zbor koji se od 1969. godine tradicionalno održava u različitim mestima širom Srbije, a mladi Šapčani su iskazali znanje, veštinu i umešnost u kategorijama: Priprema pekarskog proizvoda, Poslastičarski rad, Karving voća/povrća i Priprema modernog jela. Žiriju su predstavili „Čivijašku korpu“, tortu „Zimska bajka“, karving rad „Sunce u Mačvi“ i moderno jelo pod nazivom „Pocerska radost“.



-Pripremala sam jelo „Pocerska radost“, svinjski file na podlozi od palente i sosom od kajmaka. I na raspolaganju sam imala 55 minuta za ceo proces. Takmičenje je bilo veoma zanimljivo - kaže nagrađena učenica Anđela Jovanović.

-Timski sam radila sa koleginicom Katarinom Jeremić karving, odnosno umetničko rezbarenje voća i povrća. Iako nova disciplina, naš najveći majstor je ujedno i naš razredni Nikola Joldić koji nas uči veštini - dodaje Milica Radosavljević.



-Torta Zimska bajka inspirisana je predstojećim novogodišnjim praznicima i oko dva dana je bilo potrebno za pripremu - ističe Teodora Tešić, dok Milica Đorđić navodi da je priprema Čivijaške korpe bila veoma zahtevna.

Jovana Vujković i Nikola Ignjatović na Zboru prestavljali su obrazovni profil konobar i svojim umećem osvojili dve zlatne medalje u disciplinama Postavljanje stolova za banket i svečani ručak i Pravljenje koktela po slobodnom izboru.



-Vežbamo od prve godine u školi. No, takmičenje je drugačije, a rok za dodatnu pripremu je bio kratak - kaže Jovana, a Nikola smatra da su vežba i posvećenost ključ uspeha.
-Želim da poručim mladim ljudima da mogu da uspeju i da kroz naše primere počnu više da se bave ovim poslom.

Takmičenja su prilika da učesnici provere svoje znanje i veštine, ali i otvori im vrata za mogućnost zaposlenja po završetku školovanja. Profesori Ekonomske škole „Stana Milanović“ posvećeno rade, te su ponosni na sve uspehe.

-Proteklih nekoliko godina veliko je interesovanje za smerove ugostiteljske struke, jer nakon što maturiraju imaju priliku za posao. Naravno, imaju i mogućnost daljeg školovanja. Tokom prakse steknu iskustvo, te neretko u tim ugostiteljskim objektima ostaju da rade - izjavila je profesorka kuvarstva i praktične nastave Aleksandra Jovičić.



Profesorka Vesna Pavlović koordinatorka praktične nastave naglašava da je primetno interesovanje odličnih učenika za ugostiteljske obrazovne profile, što ukazuje na kvalitet nastave i mogućnosti koje struka pruža mladim ljudima.

-Uspeh sa kojim dolaze u školu je dobar znak za sve. Upisuju se odlični i vrlo dobri učenici, deca preduzetnika i onih koji planiraju da to postanu, ali i đaci imaju želju, ambiciju da ovaj posao rade negde u svetu. Moram da istaknem da imamo učenike koji rade za velike i prestižne lance hotela, restorana, poslastičarnica. Održavamo kontakte sa njima, a u planu je da kada budu bili u Šapcu da održe stimulativno predavanje za učenike kako bi ih motivisali i pokazali im koliko je važno da ulažu u sebe, svoje obrazovanje i da vole ovaj poziv koji se ne može raditi bez ljubavi. Posvećenost nastavnika koji rade sa decom uz ljubav, slobodu i inventivnost su najvažnije. Oni stvaraju nove ukuse i mirise, a to je ono što će ih kada odu u svet podsećati na nas. Mirisi i ukusi naše kuhinje - proučila je profesorka Pavlović.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa