23. decembar 2021.23. dec 2021.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ODRŽANA 12. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA ŠAPCA

Donet rekordan budžet

Od kapitalnih investicija najviše novca biće izdvojeno za izgradnju otvorenog bazena), izgradnju vodovodne mreže u seoskim mesnim zajednicama, opremanje JKP „Stari grad“... “Ono što je važno za naše sugrađane je 10 odsto niža cena vrtića. Još jedna dobra mera je da ćemo za sve prvake, kojih će u septembru biti oko 1.100, obezbediti besplatne udžbenike”, naveo je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić
Budžet grada Šapca za 2022. godinu iznosi 5.364.752.030,00 dinara. Sednica je održana prošlog četvrtka i na njoj je doneto još tridesetak odluka. Na samom početku zasedanju su prisustvovala i tri dobornika opozicije, sa liste “Šabac je naš – Nebojša Zelenović”.
Budžet za predstojeću godinu je razvojni. Najveći deo prihoda planiran je od poreza i to najviše na dohodak, dobit i kapitalne dobitke.

Od kapitalnih investicija najviše novca biće izdvojeno za izgradnju otvorenog bazena (300.000.000 dinara), izgradnju vodovodne mreže u seoskim mesnim zajednicama (153.200.000), opremanje JKP „Stari grad“ (145.000.000), za investicije u obrazovanju, kulturi i predškolskoj ustanovi (133.200.000), infrastrukturno opremanje Severozapadne radne zone (78.000.000). Za neke od ovih projekata predviđene su investicije i u naredne dve godine.

Foto: "Glas Podrinja"


Opzicija zahtevala prenos
Sednici su, pored Dušana Tudžegdžića prisustvovali i Dragan Stanković i Miloš Jevtić iz Inicijative Selo – grad, takođe sa liste “Šabac je naš – Nebojša Zelenović”, a koji su Skupštini počeli da prisustvuju pre nekoliko zasedanja. Međutim, zbog problema sa direktnim prenosom, kog nije bilo na početku sednice, sva tri odbornika opozicije su odlučila da napuste sednicu.
-Nije moguće videti prenos zasedanja Skupštine, niti stoji obaveštenje da je došlo do tehničkih problema. Građani treba da čuju najvažnije tačke i naše argumente. Gde možemo da izrazimo svoje stavove i mišljenje, ako ne u Skupštini. Mi kao opozicioni odbornici želimo da se naš glas čuje i da građani čuju o budžetku kao najvažnijoj tački dnevnog reda – istakao Dragan Stanković iz “Inicijative selo-grad”.
Dvojica odbornika Inicijative vratila su se u salu kada je počeo prenos i aktivno učestvovali u raspravi.
Dušan Tufegdžić je takođe otišao, jer mu je, kako je rekao, cilj bio da se obrati građanima. Tufegdžić se kasnije nije vraćao.


Budžetom je predviđena i rekonstrukcija Doma vojske, deo novca za kupovinu sporske hale od AIK banke, ali i druga važna ulaganja. Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić je istakao da Šabac nikada nije imao veći budžet.

- Pre samo godinu dana nasledili smo budžet koji je za 1,1 milijardu bio manji. Naredne godine imaćemo 25 odsto veći budžet nego što smo imali kada smo došli na vlast. Iz prihodne strane budžeta imaćemo dovoljno sredstava za sve kapitalno što želimo da uradimo u 2022. godini. Velika stvar je što ćemo 1,6 milijardi, odnosno 30 odsto budžeta uložiti u kapitalne projekte i zbog toga je ovo razvojni budžet. Ono što je važno za naše sugrađane je 10 odsto niža cena vrtića. Nastavljamo tendeciju smanjenja najviše cene vrtića koja je bila kada smo došli na vlast. Prošle godine smo smanjili za 10 odsto, sada imamo mogućnost da smanjimo još 10 odsto. Još jedna dobra mera je da ćemo za sve prvake, kojih će u septembru biti oko 1.100, obezbediti besplatne udžbenike, naveo je Aleksandar Pajić.

Foto: "Glas Podrinja"


Gradonačelnik je izjavio da će u 2022. godini najverovatnije biti otvaranje otvorenih bazena, za koje je izdvojeno oko 300 miliona. Nastaviće se i sa merom besplatnog prevoza za sugrađane stare 65 i više godina



Gradonačelnik je izjavio da će u 2022. godini najverovatnije biti otvaranje otvorenih bazena, za koje je izdvojeno oko 300 miliona. Nastaviće se i sa merom besplatnog prevoza za sugrađane stare 65 i više godina.

-Velika izdvajanja su i za kulturu i informisanje, 277 miliona, za sportske klubove oko 188 miliona, 120 miliona za poljoprivredu. Nijedan jedini dinar nismo uzeli od naših sugrađana, a uradili smo velike stvari, što ćemo nastaviti i u sledećoj godini. Velika su ulaganja i u putnu infrastrukturu i planiramo oko 50 km putne infrastruktrure. Prvi put ćemo imati velika ulaganja u proširenje vodovodne mreže i planirano je da se uradi oko 24 kilometra nove vodovodne mreže u pet pravaca, naveo je gradonačelnik Pajić.

Među ostalim usvojenim odlukama su programi poslovanja javnih preduzeća za predstojeću godinu, a najviše odluka bilo je iz domena urbanizma.
Izglasan je i predlog odluke o kadrovskom planu za Gradsku upavu grada Šapca i posebne organizacije za 2022. godinu.

Foto: "Glas Podrinja"


Mnogo će se raditi
Predsednik Skuptšine grada Nemanja Pajić, ističe da je najvažnija sednica u toku godine ona na kojoj se donosi budžet.
-Na osnovu toga kakav je budžet možemo da predvidimo kakva nas godina očekuje. Po ovom budžetu svi možemo da se radujemo. Rekordan budžet govori sve. Ono što nas posebno raduje je da je 30 odsto tog budžeta opredeljeno za kapitalne investicije, što je evropski standard. Dosta toga će se raditi, a to se moglo videti i u planovima poslovanja javnih preduzeća. Odlika prve godine novog gradskog rukovodstva bila je fiskalna stabilizacija i ona se sada ogleda u budžetu.


Doneta je i odluka o većem obimu prava porodica sa decom, kojom se utvrđuje naknada za rođenje dece. Za prvo dete naknada iznosi 30.000 dinara, a za drugo i svako naredno 20.000 dinara. Novina je i da će majka dobiti 100.000 dinara u slučaju rođenja trojki.

Usvojena su i dva kadrovska rešenja. Nove v.d. direktore dobili su JP “Infrastruktura Šabac” i Turistička organizadija grada Šapca. Funkciju v.d. direktora JP “Infrastruktura” obavljaće Saša Maksimović, do izbora direktora po sprovedenom konkursu. Na period ne duži od jedne godine, Dušan Simić je imenovan za v.d. direktora TOŠ-a.

Pre samo godinu dana nasledili smo budžet koji je za 1,1 milijardu bio manji. Naredne godine imaćemo 25 odsto veći budžet nego što smo imali kada smo došli na vlast


Sednici je prvi put prisustvovao Dušan Tufegdžić iz Pokreta “Buđenje”, koji je bio na listi “Šabac je naš – Nebojša Zelenović” i koji je rekao da za dolazak nema saglasnos liste na kojoj je izabran. Tufegdžić je već pri svom prvom izlasku za govornicu došao u konfrontaciju sa predsednikom Skupštine Nemanjom Pajićem, zbog toga što je hteo da pročita otvoreno pismo koje je uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Takođe, tražio je i od gradonačelnika i Gradsko veće da dopune dnevni red tačkom koja vi se odnosila na bezbednosnu situaciju u gradu. Kako mu to nije dozvoljeno, Tufegdžić je zakazao konferenciju za medije ispred sale gde se sednica održavala.
Situacija u Šapcu je veoma napeta i ozbiljna. Ne bih ni došao na sednicu da nije tako. Sad su počeli i da nas biju, rekao je Dušan Tufegdžić.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa