23. decembar 2021.23. dec 2021.
Izložba muzejskih akvizicija iz 2021.
Narodni muzej u Šapcu

Izložba muzejskih akvizicija iz 2021.

“Ovom prilikom zahvaljujemo svim darodavcima na dragocenim poklonima i ohrabrujemo sve koji bi želeli da na ovaj način doprinesu kvalitetu muzejskog fundusa, da to ostvare – poručuju iz gradske ustanove kulture”
U četvrtak, 23. decembra u 19 časova u prostoru medijateke Narodni muzej u Šapcu svečano će otvoriti izložbu posvećenu muzejskim akvizicijama stečenim tokom 2021. godine.

-Prikupljanje pokretnih kulturnih dobara, tj. akvizicija, ostvaruje se otkupom i poklonom, odnosno darodavstvom, kao i terenskim istraživanjima. Ipak, to ne znači da se sakuplja ma šta u pogledu muzejske građe. Popunjavanje muzejskih fundusa proces je koji se sprovodi sistematski i promišljeno, pažljivom selekcijom tema u okviru oblasti koje muzej kao ustanova pokriva - ističu iz Narodnog muzeja u Šapcu i naglašavaju da su ovogodišnje akvizicije muzeja u Šapcu bile usmerene na bogaćenje postojećih tema u zbirkama.

-Dela šabačkih umetnika Stevana Čalića i Mare Lukić Jelesić u okviru Likovne zbirke; predmeti koji oživljavaju svakodnevicu 20. veka u okviru Etnološke zbirke; Sprovedena su i terenska istraživanja nepokretnih kulturnih dobara, sa rezultatima koje ovom prilikom takođe predstavljamo. Realizacija ovakvih aktivnosti moguća je prevashodno zahvaljujući razvijenoj svesti o značaju i plemenitosti darodavstva kod naših sugrađana, kao i o živom odnosu koji naša ustanova neguje sa zajednicom. Ovom prilikom zahvaljujemo svim darodavcima na dragocenim poklonima i ohrabrujemo sve koji bi želeli da na ovaj način doprinesu kvalitetu muzejskog fundusa, da to ostvare – poručuju iz gradske ustanove kulture.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa