30. decembar 2021.30. dec 2021.
Foto: Glas Podrinja, Saša Maksimović, v. d. direktora JP “Infrastruktura Šabac”

Foto: Glas Podrinja, Saša Maksimović, v. d. direktora JP “Infrastruktura Šabac”

DIREKTORI JAVNIH PREDUZEĆA GRADA ŠAPCA

Velikim zalaganjima do boljeg života svih građana

Tradicionalno, za novogodišnji broj “Glasa Podrinja” razgovarali smo sa direktorima gradskih javnih preduzeća. Podsetili su nas šta je to urađeno u odlazećoj godini i predstavili planove za dolazeću. Sudeći po najavama, pred nama je godina značajnih radova i ulaganja za bolje uslove za život građana, kako u gradu, tako i u selima
Saša Maksimović, v.d. direktora JP “Infrastruktura šabac”:
Šabac će biti neprepoznatljiv
JP „Infrastrukutra Šabac“ je u ovoj godini mnogo radilo, a u predstojećoj je pred nama takođe izuzetno obiman posao. Pored infrastrukturnih radova, koji su građanima jasno vidljivi, naš posao se sastoji i od izrade brojnih planova i drugih priprema za sve što obavljamo na terenu.

Od urađenog u 2021. godini možemo da izdvojim rekonstrukciju velikog broja ulica, kako u gradu, tako i u selima i uređenje mnogo nekategorisanih puteva kako bi ljudi lakše došli do svojih njiva. Republika je uložila 420 miliona dinara u putnu infrastrukturu u Šapcu. Zahvaljujući tom novcu urađen je putni pravac Šabac – Bogosavac – Dobrić – Culjković – Radovašnica, u dužini od 19,2 kilometra, ali i lokalni putevi Jevremovac – Maovi – Bogosavac i Dobrić – Lipolist, kao i ulice Andrije Glišića i Cerska.

Rekonstruisali smo Kasarsku ulicu koja je sada jedna od najlepših saobraćajnica u gradu. Uradili smo nov asfalt sa proširenjem za parking u dužini od 715 metara, kao i trotoar u dužini od 700 metara. Ukupna vrednost radova je 25,2 miliona dinara i oni su finansirani iz budžeta Grada Šapca.
Rekonstrisali smo deonicu ulice Kralja Petra Prvog u Pocerskom Pričinoviću u dužini od 1 kilometar i 1,2 kilometra puta u Majuru. Nov izgled je dobio veliki broj trotoara u gradu, u ulicama: Bore Tirića, Zeke Buljubaše, Banjičkih žrtava, Cara Dušana, deo ulice Kneza Lazara, Doktora Dunjića, Kasarska, Arhimandrita Stevana Jovanovića. Urađena je rekonstrukcija svih staza u parku u Žike Popovića, kao i plato oko česme u parku na uglu ulica Pate Rabadžije, Uskočke i Stojana Boškovića. Trenutno se završavaju staze na Trkalištu. Napravili smo nov fudbalski teren u Šipurskim livadama na zapuštenom prostoru.

Uz pomoć svoje države gradimo 12 novih puteva. Meštani sela Grušić, Ribari, Mrđenovac, Orašac, Desić, Korman, Petlovača, Metlić, Bojić, Rumska, Volujac i Dvorište dobiće nove puteve u ukupnoj dužini od 30 kilometara za koje će biti izdvojeno 267 miliona dinara. Polovina sredstava biće obezbeđena iz budžeta Republike Srbije, a druga polovina iz budžeta Grada Šapca..

Naše Odeljenje za puteve je mnogo radilo i u selima. Rekonstruisani su atarski putevi u 35 seoskih mesnih zajednica. Nekima od njih je bilo gotovo nemoguće proći poljoprivrednom mehanizacijom.
Jedan od najznačajnijih projekata na kojima radimo je izmena i dopuna plana detaljne regulacije Sava parka. Definisana je nova lokacija međunarodnog putničkog pristaništa, u saradnji sa Agencijom za upravljanje lukama. Realizacija treba da počne 2022. godine i nalaziće se kod starog pristaništa. Predviđena je i rekonstrukcija Savske ulice sa formiranjem trotoara i biciklističkih staza. Tvrđava, novi gradski park na lokaciji nekadašnje kasarne, Savska avenija i plaža na Starom gradu biće reprezentativno turističko mesto, namenjeno ne samo za izletnike nego i za javne sadržaje i održavanje manifestacija.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada donet je set veoma važnih planova za grad Šabac. Po značaju se izdvaja prostorni plan grada Šapca i generalni urbanistički plan za Šabac i prigradska naselja. Prostornim planom je obuhvaćena čitava teritorija lokalne samouprave, što podrazumeva da će se ponovo raditi i planovi za sva sela. To je ogroman posao koji će se obavljati naredne dve do tri godine. Radiće se plan detaljne regulacije Benske Bare – istok, odnosno područja između Kajmakčalanske i ulice Kneza Lazara, Kamičak – blok između Nove robne kuće i ulice Stojana Čupića sa Mačvanskim trgom, zatim Trg šabačkih žrtava – prostor između Trga i ulice Kralja Petra Prvog. Šabac se razvija i biće neprepoznatljiv u narednom periodu.

Intenzivno radimo na opremanju Severozapadne radne zone. Kompletno infastrukturno opremamo ulice, što podrazumeva izgradnju fekalne i atmosferske kanalizacije, izgradnju gasovoda i kolovoza kako bi se obezbedili najbolji uslovi za investitore.

Trenutno je u toku izrada nacrta četiri značajna plana detaljne regulacije za izgradnju kanalizacionih mreža, sa postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u Slepčeviću, Lipolistu, Drenovcu i Prnjavoru. Radovi počinju na proleće. Pored toga u pripremi su i geodetske podloge za izradu projektne dokumentacije za kanalizacione mreže u vezi projekta “Čista Srbija”.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nam je potvrdilo urbanistički projekat za rekonstrukciju raskrsnice kod Kapitol parka. Umesto sadašnje semaforizovane raskrsnice formiraće se kružni tok. Očekujemo da ćemo u toku 2022. krenuti u izradu i druge dokumentacije koja će biti osnov za rekonstrukciju svih obilaznica na Obilaznom putu.

Pred nama je i rekonstrukcija hale “Zorka”, a čim vremenski uslovi dozvole počinjemo i izgradnju kompleksa otvorenih bazena.

Za 2022. godinu je planiran i završetak novog mosta i počinju radovi na deonici prema Loznici za brzu saobraćajnicu. To će potpuno promeni izgled dela prema Industrijskoj zoni i stvoriće se novi uslovi za investitore.

Naravno, uz sve ove planirane projekte kontinuirano radimo na održavanju puteva, kako u zimskom tako i u letnjem periodu. Enormna količina snega koja je nedavno pala stvorila je probleme, ali sva naša mehanizacija, čak i mašine koje ranije nisu korišćene u te svrhe, izašle su na puteve kako bi čistile sneg. Nerealno je očekivati da ulice budu čiste istog trenutka kada sneg pada neprekidno gotovo 24 sata, ali mi smo i u takvim uslovima išli i do sela na Ceru.

Foto: Glas Podrinja, Nikola Begović, v.d. direktora JKP “Stari grad Šabac”


Nikola Begović, v.d. direktora JKP “Stari grad Šabac”:
Počinje uvođenje primarne separacije otpada
Preduzeće smo zatekli u velikim dugovima, sa manjkom radne snage i dotrajalom opremom. Prosečna starost vozila je 17 godina i ona više ne mogu da rade na zadovoljavajućem nivou. Grad nam je mnogo pomogao kako bismo izašli iz krize i ponovo stali na noge.

Najveći posao koji smo uradili u 2021. godini jeste čišćenje 11 divljih deponija. Radi se o projektu Ministarstva zaštite životne sredine, za koji su oni dali 1.540.000 dinara, a grad je učestvovao sa 460.000 dinara. Uklonjene su deponije u Slepčeviću, Prnjavoru, Petlovači, Mrđenovcu, Mišaru, Maloj Vranjskoj, Krivaji, Drenovcu i na dve lokacije u Mačvanskom Pričinoviću. Nažalost, na nekima od njih smeće se ponovo pojavljuje. Apelujemo na građane da ne bacaju svoj otpad na mesta koja za to nisu predviđena. Postavljeno je dovoljno kontejnera, a i naši kamioni dolaze do svih kuća. Takođe, apelujemo i na savesne građane da prijave komunalnoj inspekciji kada vide da neko baca smeđe na javne površine. Kazne za nesavesne su 25.000 dinara.

Za nas je značajno i to što je naša novoformirana služba pronašla i zadužila 500.000 novih kvadrata. To predstavlja direktan prihod preduzeća. Zahvaljujući tim sredstvima značajno je smanjen gubitak preduzeća. Gubitak je u 2020. godini bio 79 miliona dinara, u 2021. je 20 miliona, a naredne godine očekujemo pozitivan razultat.

Kupljeno je 2,2 hektara za proširenje Novog groblja na Letnjikovcu. Trenutno se radi infrastrukturno uređivanje tog zemljišta. Pored toga, sređeni su objekti koje naša pogrebna služba izdaje.
Ozelenjavamo javne površine i tako stvaramo nova pluća grada. Šest novih drvoreda je posađeno u ulicama: Kasarskoj, Bregalničkoj, Prote Grigorija Babovića, Mačvine kolonije, Ilije Garašanina, kao i u Majuru. Sadnice je donirao grad, a zasađene su lipe, javor i likvidambar.

Naša služba zelenila ima posla tokom cele godine. Leti kose travu i uređuju javne površine, dok zimi uklanjaju grane koje smetaju žicama struje, uklanjaju drveće koje slomi sneg.

Kako jedini, pored Elektrodistribucije imamo platformu, radimo i novogodišnje ukrašavanje grada.
Nabavili smo rahladne vitrine za Tržnicu u vrednosti od 1,2 miliona dinara.

Kada komunalno preduzeće ne radi dobro to se prvo primeti. Nismo mogli najbolje da obavljamo posao u prethodnom periodu, zbog nedostatka opreme i toga smo svesni. Ipak, često nije naša greška što smeća ima po gradu, nego nesavesnih građana koji, iako vide da su korpa ili kontejner puni, ne odu do sledećeg nego otpad ostave na trotoaru. Grad, kao osnivač, je odlučio da nam pomogne i tokom 2021. i 2022. godine ukupno će uložiti 204 miliona dinara u nabavku opreme. Dobićemo ukupno 5 kamiona smećara, fekalnu cisternu, dve čistilice, tri usisivača za lišće, kosilice za travu, traktore sa prikolicama. Sve ovo će doprineti da se posao čišćenja grada obavlja mnogo lakše i brže, a u korist i na zadovoljstvo građana.

Sledeće godine nas očekuje jedna važna novina. Zajedno sa gradom smo, kod Ministarstva zaštite životne sredine, aplicirali za projekat primarne separacije otpada. Kroz IPA fondove dobijamo 12.623 plastične kante od 240 litara, a takođe i kontejnere i vozila. Navedena oprema će nam omogućiti odvojeno prikupljanje i transport do transfer stanice otpada za reciklažu. Nabavka opreme je finansirana kroz IPA program, a učešće grada je 15 odsto. Ukupna vrednost projekta je 717.652 evra. Mi imamo ukupno 38.000 korisnika, zajedno sa pravnim licima i ljudima koji žive u stambenim zgradama. Ove kante će prvenstveno biti namenjene pojedinačnim domaćinstvima. Naši zaposleni će prilikom podele kanti potpisivati ugovore sa našim korisnicima. Građani treba da znaju da ih ovo neće ništa dodatno koštati. Realizacija bi trebala da počne od aprila.

Molimo građane da, kada realizacija ovog programa počne, savesno učestvuju u njemu. Napravićemo precizan plan kada će se kupiti smeće za reciklažu, a kada ostalo. Postojaće odvojeni kamioni za to i potrebno je samo malo dobre volje naših sugrađana da bismo zajedno ovaj posao obavljali na pravi način, kao što je to slučaj u svim uređenim državama.

Foto: Glas Podrinja, Jovan Vraneš, v. d. direktora JKP “Vodovod Šabac”


Jovan Vraneš, v.d. direktora JKP “Vodovod Šabac”:
Važno širenje mreže, ali i kvalitet usluge
Za nas je 2021. godina bila prva godina poslovanja i uglavnom smo se pripremali za značajne projekte koji nas očekuju. Planiramo proširenje kanalizacione i vodovodne mreže, ali i ulaganje u postojeći sistem, kako bi podigli kvalitet naše usluge.
Prvo što nas očekuje je projekat “Čista Srbija” koji podrazumeva širenje kanalizacione mreže u dužini od 150 kilometara. Prvi put će se, na području Šapca, graditi kanalizacija u selima. Predviđena su četiri sela: Prnjavor, Lipolist, Slepčević i Drenovac. Za ta četiri sela će se uraditi 50 kilometara mreže, a ostalih 100 će biti u prigradskom delu, koji će biti potpuno pokriven. Kraj projekta je planiran za 2025. godinu.

Svako od ovih sela dobiće i po malo postrojenje za preradu otpadnih voda. Ona će biti locirana na kanalima u blizini naselja.

Za 2022. godinu je predviđeno i širenje vodovodne mreže u pet pravaca: Oridski basen, Mala Vranjska – Cerovac, a posebno je važno da će i škola u Maloj Vranjskoj dobiti vodu, zatim Bogosavac – Dobrić, Slepčević do centra i Prnjavor – Ribari, od lokalnog izvorišta u Prnjavoru. Projektna dokumentacija se radi i biće završena u februaru, a tada je i konkurs kod Direkcije za vode pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gde ćemo tražiti dodatna sredstva. Grad je već izdvojio 300 miliona dinara za ovu namenu i od proleća počinjemo radove.

Jedan od poslova koji treba da završimo je i obnavljanje svih studija i generalnih projekata koje imamo u preduzeću, odnosno, pravljenje strateške dokumentacije kako će se u budućnosti širiti vodovodna i kanalizaciona mreža. Razmatraće se vodosnabdevanje svih sela. Kada završimo studije videćemo da li će biti bolje da pravimo lokalna izvorišta, ili da to rešavamo na neki drugi način.
Praviće se i studije za kanalizacione mreže. Jedan plan je kanalisanje atmosferskih i otadnih voda sa područja grada. Imamo fekalne i atmosferske vode i atmosferske predstavljaju veliki problem. Urbanizacija grada je sve veća i sve više je betonskih površina koje ne upijaju vodu i onda se sva kiša sliva na udicu. Kanalizacija u gradu je dosta stara, u proseku i više od 50 godina. Videćemo gde može da se rekonstruiše, a gde treba raditi novu. Više od 10 godina takvi projekti nisu rađeni.

Da nam nije važan samo kvantitet, nego i kvalitet, pokazuje investicija od 60 miliona dinara u tehnološko postrojenje za prečišćavanje pijaće vode. Izvorišta će imati novu tehnologiju prečišćavanja pijaće vode. Šabac jeste poznat po tome da nema problema sa vodom. Među gradovima smo koji imaju najsigurnije vodosnabdevanje, ali to će sada biti podignuto na još viši nivo.
Kod Kancelarije za javna ulaganja smo podneli projekat, koje je prošao, za zamenu azbestno-cementnih cevi u 28 ulica. Očekujemo sredstva i da počnemo sa radom.

Takođe unepređujemo sistem monitoringa i upravljanja vodovodnim sistemom. To će, u praksi, značiti stabilniji sistem, brže ćemo reagovati na kvarove, imaćemo manje gubitke na mreži, a samim tim i manje gubitke novca. Tako će nam ostati više sredstava za unapređenje usluga.

JKP “Vodovod” i grad Šabac izuzetno dobro sarađuju. Bez te saradnje ne bismo mogli ništa da postignemo. Mi pripremamo dokumentaciju, grad daje novac, a sve u korist naših sugrađana. Jedno vreme, u ovom preduzeću, ta praksa saradnje nije postojala.

Foto: Glas Podrinja, Rajko Šušić, v. d. direktora JKP “Toplana Šabac”


Rajko Šušić, v.d. direktora JKP “Toplana Šabac”:
Nova ulaganja za efikasniji sistem grajanja
Tokom 2021. godine JKP „Toplana-Šabac“ je izvršila priključenje pet objekata kolektivnog stanovanja, sa ukupno 8.700 metara kvadratnih stambenog prostora, na sistem daljinskog grejanja.
U okviru projekta Biosol, a koji za cilj ima primenu obnovljivih izvora energije, završeno je proširenje kotlarnice u OŠ „Stojan Novaković“ u Šapcu novim kotlom na drvnu sečku snage 500 kW.
Tokom ove godine urađeno je oko 250 gasnih priključaka kako objekata individualnog stanovanja, tako i objekata kolektivnog stanovanja.

U toku 2022. godine cene usluga JKP „Toplana – Šabac“ se neće menjati.
JKP „Toplana – Šabac“ je Programom poslovanja za predstojeću godinu planirala rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove vrelovodne mreže u dužini od oko 5.000 metara što će omogućiti priključenje novih 7.500 kvadrata stambenog prostora. Na osnovu saznanja koja posedujemo, o fazi u kojoj se nalazi izgradnja objekata i izrada tehničke dokumentacije, očekujem da se u 2022. godini na sistem daljinskog grejanja priključi pet objekata kolektivnog stanovanja sa približno 8.800 kvadrata stambenog prostora i da će JKP „Toplana – Šabac“ na upravljanje preuzeti tri gasne kotlarnice koje toplotnom energijom snadevaju objekte kolektivnog stanovanja.

Tokom 2022. godine nastavićemo sa modernizacijom distributivnog sistema ulaganjem u toplotne podstanice, ugradnjom novih kontrolera sa pripadajućim senzorima i povezivanjem podstanica na sistem daljinskog nadzora i upravljanja. Planiramo izvršenje radova na 44 toplotne podstanice.
Planirana je takođe nabavka i ugradnja novog kotla snage 20 MW u kotlanici „Trkalište“.

Programom poslovanja predvideli smo i značajno proširenje gasovodne mreže u severozapadnoj radnoj zoni što će u znatnom povećati nivo atraktivnosti radne zone i olakšati dolazak novih investitora. Naravno, nastavićemo i akciju priključenja na gasovodnu mrežu i objekata individualnog i kolektivnog stanovanja.

Tokom 2022. godine nastavljamo sa radom na projektu postavljanja toplotne izolacije na stambenim zgradama u našem gradu i, s obzirom na iskazano interesovanje stambenih zajednica pojedinih zgrada, očekujemo da će u Novoj godini realizacija ovog projekta biti u punom kapacitetu.
Svi naši korisnici, kao i ostali građani mogu se informisati o našim trenutnim aktivnostima i budućim plaanovima na našem sajtu i društvenim mrežama.

Svim čitaocima vašeg lista u ime kolektiva JKP „Toplana – Šabac“ , i u svoje ime želim puno zdravlja, sreće i uspeha u Novoj 2022. godini.

Foto: Glas Podrinja, Dragan Ristić, v. d. direktora JKP “Parking Šabac”


Dragan Ristić v.d. direktora JKP “Parking Šabac”:
Cene ostaju iste
JKP „Parking Šabac“ je pre svega servis građana, zadužen za uvođenje komunalnog reda na javnim površinama u domenu mirujućeg saobraćaja. Pored toga, veliki udeo ima i u povećanju bezbednosti saobraćaja. Osnovne delatnosti preduzeća su:
- stalno unapređenje u oblasti parkiranja na području gradske uprave Šapca;
- uređivanje i obeležavanje parkirališta;
- kontrola i naplata parkiranja i
- uslužno uklanjanje nepropisno parkiranih automobila u saradnji sa drugim službama.

Sam razvoj i širenje grada rezultira da parking mesta budu sve oskudnija, tako da je zadatak preduzeća da se javne površine koje su namenjene za parkiranje na najoptimalniji način koriste. Većina gradova ne samo u Srbiji, već i u svetu ima problem sa nedostatkom potrebnih parking mesta prevashodno u centralnim zonama. Trenutno raspolažemo sa 1.960 parking mesta gde se vrši naplata, od čega je 65 parking mesta namenjeno za osobe sa invaliditetom.

U toku godine vršeno je obeležavanje i osvežavanje postojećih, kao i obeležavanje novih parking mesta u zonama koja nisu pod naplatom, a u cilju povećanja kulture parkiranja. Više puta su ravnjani i rizlom nasipani parkinzi koji zbog određenih problema ne mogu biti asfaltirani. Takođe, prostor gde se čuvaju odnešeni automobili je uređen, čime su poboljšani uslovi i bezbednost.
Što se tiče politike cena usluga, one su na nivou iz 2017. godine i njihova promena nije planirana ni u narednoj godini. Planirana je nabavka novog specijalnog vozila, tzv. „pauka“, postojeći je iz 2002. godine.

Manji broj izdatih posebnih karata, a veći prihodi od SMS poruka u ovoj godini su potvrda da preduzeće ide u dobrom smeru.
M. Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa