30. decembar 2021.30. dec 2021.
Krupnim koracima napred uz diku precima
30 REDOVNA SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA VLADIMIRCI

Krupnim koracima napred uz diku precima

Sam hod napred i po rezultatima i po planovima a usklađen sa budžetom i uz pomoć države, to su putevi poput geotermalne bušotine asfaltiranje puteva i drugi pažnje vredni projekti. Bilo je prostora i za ideje koje bi učinile Vladimirce prepoznatljivim a istovremeno vrednim naslednicima predaka koje treba itekako koristiti.

U par tačaka finansije su bile uvod da bi se stiglo do utvrđivanja predloga budžeta opštine za 2022.godinu. Usledilo je i ustrojavanje civilne zaštite a govorilo se i o radnom telu za praćenje primena antikorupcijskog plana. Potom su utvrđeni predlozi o davanju saglasnosti o radu i to redom, predškolske ustanove „Suncokreti“, osnovnih škola „Žika Popović“ i „Jovan Cvijić“, Posavotamnavske srednje škole sa Domom učenika a potom redom o radu biblioteke „Diša Atić“ u 2022.godini, centra za socijalni rad, turističke organizacije i JKP „Izvor“ a bilo je prostora i za novčane pomoći nevoljnicima u okviru mogućnosti.

Tokom razmatranja o rečenim tačkama dnevnog reda rodila se ideja da se poradi na osmišljavanju novih manifestacija poput sajma cvećarstva ali i etno postavke a pozabavilo bi se i znamenitim ljudima i drugim brojnim mogućnostima da se Opština Vladimirci učini prepoznatljivom destinacijom. Mladi bi opet dobili priliku da se upoznaju sa bogatom prošlošću koja se itekako da upotrebiti kao nauk primera radi poput narodnje nošnje po periodima, legendarnih opanaka i već svega što je činilo tu bogatu prošlost.

Namera je da se obogati rad biblioteke „Diša Atić“ i turističke organizacije u saradnji koja bi iznedrila i druge ideje a sve za bogatiji svakodnevni život.

Predsednik opštine je na plastičnom primeru govorio o carskom drumu Valjevo - Šabac koji je za većinu bio nepoznanica. Zapis obogaćen predanjem govori o periodu velikog Sulejmana i silne vojske koja se narodski „valjala“ od Valjeva ka Šapcu u želji da ga porobi. Na Dizdarevači nepreglednu vojsku sačekali su seljani široke ruke uz obilnu gozbu i piće, vojnike raspojasali i slušali ih kako u zanosu hvale naš narod. Iz česme narodne mudrosti potekao je epilog o pobedi srpske vojske kod Šapca kada se rodio carski put kojim se turski vrhovnik nipošto nije hteo vratiti.

Poučno kako se prošlost može koristiti da se za neke nove ovovremenske pobede. Ako je suditi po ovoj sednici opštinskog veća slede bogata leta novim sadržajima i već postojećim koje će se, utvrdili su svi, dići na najviši nivo.
S.K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa