30. decembar 2021.30. dec 2021.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

NOVOGODIŠNjI INTERVJU SA GRADONAČELNIKM ŠAPCA DR ALEKSANDROM PAJIĆEM

Šabac krupnim koracima postaje grad budućnosti

Asflatirano je više od 60 kilometara puteva u gradu i na seoskom području. Siguran sam da je to investicija od koje naši sugrađani imaju najviše direktne koristi. Budžet povećali za 25 odsto, odnosno 1,1 milijardu, što je uspeh celog tima zaposlenog u Gradskoj upravi i javnim preduzećima. Mi smo uspeli da opredelimo oko 300 miliona dinara za kompleks otvorenih bazena koji će biti mesto za uživanje oko 4.000 Šapčana tokom kupališne sezone. Predviđeno je širenje vodovodne mreže u pet pravaca u ukupnoj dužini od oko 22 kilometra. Opredelili smo značajna sredstva iz budžeta grada da zaposlimo više od 40 zdravstvenih radnika, kako u Bolnici, tako i u Domu zdravlja, a i za 2022. godinu smo predvideli oko 45 miliona za povećanje broja medicinskog osoblja, pre svega u Domu zdravlja.
Kraj godine je vreme kada se sumiraju utisci o odlazećoj i iznose planovi za predstojeću godinu. Ovog meseca usvojen je budžet grada, rekordan, razvojni. Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić za novogodišnji broj „Glasa Podrinja“ govori o najznačajnijim stvarima koje su urađene u 2021. godini i najvažnijim projektima planiranim za 2022. godinu.

Dosta se radilo u godini na izmaku. Šta biste izdvojili kao najvažnije za građane Šapca?
-Grad je uspešno plaćao sva potraživanja koja je imao i nismo se zadužili ni za jedan dodatni dinar, a nasledili smo 1,2 milijarde dinara duga i sada i to otplaćujemo. Na žalimo se, nego vodimo potpuno drugačiju politiku. Trudimo se da prihodnu stranu maksimalno povećamo, da nam dolaze investitori, kupuju zemlju, otvaraju proizvodne pogone i zapošljavaju naše sugrađane.
Svakako su najznačajniji projekti koji su počeli da se realizuju u 2021. godini novi most preko Save, auto-put Ruma – Šabac i brza saobraćajnica Šabac – Loznica, koja je počela da se gradi od Lozničke strane.

Besplatan prevoz za građane stare 65 i više godina jedna je od mera koja je naišla na veliko odobravanje. Omogućili smo besplatan prevoz za 25.000 građana na teritoriji Šapca i svih šabačkih sela i to ćemo realizovati i u 2022. godini.

Dobili smo 80 miliona dinara od Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj za realizaciju projekta „Pametan grad – grad budućnosti“. Takođe smo od Ministarstva kulture na konkursu ,,Gradovi u fokusu” 2021. godine dobili 15 miliona dinara za realizaciju projekta ,,Mišar – prošlost, sadašnjost, budućnost” koji podrazumeva realizaciju prve faze rekonstrukcije zgrade kulture Mišar, dok je učešće grada u tom projektu bilo 8 miliona. Zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine uklonili smo 11 deponija. Posadili smo oko 400 novih sadnica sredstvima grad i još oko 140 sredstvima Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Jedna od najznačajnijih stvari je početak realizacije projekta rekonstrukcije šabačke Bolnice. Država će uložiti ogromna sredstva kako bi šabačka Bolnica i Dom zdravlja bili rekonstruisani, a rezultat toga će biti mnogo kvalitetnija zdravstvena usluga za sve naše sugrađane, kao i sve one koji su usmereni ka šabačkoj Bolnici.

Zdravlje važnije od organizovanog dočeka
-Odgovoran odnos prema zdravlju građana je razlog zašto ni ove godine nemamo ogranizovan novogodišnji doček na Trgu. Ne želimo zaražavanje velikog broja ljudi. Još uvek imamo nemali broj građana koji je hospitalizovan u “crvenoj zoni” šabačke Bolnice. Nismo dopustili ni održavanje Čivijade Vašara ni drugih tradicionalnih manifestacija, zato što je zdralje građana prioritet.


Jedna od značajnijih stvari za normalan život jeste kvalitetna putna infrastruktura. Ove godine je u Šapcu urađeno dosta kilometara puteva.
-Asflatirano je više od 60 kilometara puteva u gradu i na seoskom području. Siguran sam da je to investicija od koje naši sugrađani imaju najviše direktne koristi. Neka sela su bila potpuno zaboravljena, a naš cilj je da oživimo sela i uslove života približimo onim u gradu, a jedan od načina za to je izgradnja putne infrastrukture. Sve smo uradili bez dinara učešća naših sugrađana, zajedno sa svojom državom. Zahvaljujući Vladi Republike Srbije i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture urađena je i najduža deonica od 19 kilometara, Šabac – Radovašnica. Nastavljamo započeto i siguran sam da ćemo u 2022. godini prevazići ovaj rezultat i uraditi još više.

Budžet za 2022. godinu je projektovan na više od 5 milijardi dinara, što je više nego ikada. Planirnao je da se on, najvećim delom, puni iz poreza. Da li je ovaj budžet i realan i verujete li da će se zacrtano i realizovati?
-Budžet nikada nije bio ovako veliki. Posebno zadovoljstvo je što je on realan, razvojni i kapitalni. Budžet povećali za 25 odsto, odnosno 1,1 milijardu, što je uspeh celog tima zaposlenog u Gradskoj upravi i javnim preduzećima. Apsolutno je realan, a 1,6 milijardi je deo koji će ići na kapitalne investicije. To predstavlja evrospki standard, da se 30 odsto budžeta izdvaja za kapitalne investicije. Time mogu da se pohvale samo veliki, moderni, razvojni gradovi.

Budžetom su predviđene investicije koje će biti važne za sve građane. Planirana je izgradnja otvorenog bazena, kao i proširenje vodovodne mreže.
-Kompleks otvorenih vazena gradimo iz realnih izvora. Zatvoreni bazen je građen skoro 10 godina i grad se za to zadužio municipalnim obveznicama. Naša deca nisu imala mogućnost da koriste bazen 10 godina, Vaterpolo klub ,,Šabac” trenirao je i igrao utakmice u bazenima drugih gradova. Mi smo uspeli da opredelimo oko 300 miliona dinara za kompleks otvorenih bazena koji će biti mesto za uživanje oko 4.000 Šapčana tokom kupališne sezone.

Predviđeno je širenje vodovodne mreže u pet pravaca u ukupnoj dužini od oko 22 kilometra. Ako pogledamo kako smo radili u 2021. godini siguran sam da će i realizacija ovoga biti brza i kvalitetna. Mreža će se širiti u pravcu Orid – Miokus u dužini od 3,9 kilometara, Mala Vranjska – Cerovac dužine 4 kilometra, Mala Vranjska – Jelenča dužine 3 kilometra, Dobrić – Bogosavac u dužini od 5,1 kilometara i u Slepčeviću 2,4 kilometra i Ribari – Prnjavor dužine 3,1 kilometar. Kada je u pitanju kanalizaciona mreža mi smo uradili sve što je do nas. Projekat Vlade Republike Srbije „Čista Srbija“ u vezi je sa širenjem kanalizacione mreže, a mi smo planirali oko 50 kilometara mreže na seoskom području i oko 100 kilometara u gradskom i prigradskom području.

Građani verovatno prvo primete kada komunalno preduzeće ne obavlja najbolje svoj posao. Budžetom su predviđena velika ulaganja u JKP „Stari grad“. Šta to konkretno treba da donese?
-Mi smo u 2021. godini opredelili oko 60 miliona dinara za nabavku mehanizacije za JKP „Stari grad“, a za 2022. godinu još 145 miliona za nastavak kupovine kamiona smećara, čistilica, traktora sa prikolicama, kosilica za travu. Sve to je neophodno. Nasledili smo jako lošu situaciju u ovom javnom preduzeću. Pored toga što su podstanari nemaju ni adekvatnu opremu kako bi moglu da pruže dovoljno kvalitetnu uslugu. Zahtevi koje ćemo postaviti pred njih su dosta visoki, jer nam je interes da građani imaju najbolju uslugu i da grad bude perfektno čist. Učestalost odnošenja smeća će biti takva da nemamo prepune kontejnere, nego da se reaguje čim kontejneri budu spremni za pražnjenje. Kada je u pitanju održavanje javnih površina ranije je angažovana privatna firma. Mi ćemo opremiti JKP „Stari grad“. Ne može trava na Starom gradu da se kosi trimerima danima, nego kosilicom kojom jedan čovek sve može da završi za jedan dan. Svesni smo da u prethodnom periodu nije rađeno najbolje i zato ulažemo velika sredstva da to popravimo.

Novogodišnja čestitka
Sugrađanima u Novoj godini želim, pre svega, dobro zdravlje. Posle toga dolaze sreća, sloga, mir i poštovanje u svim oblastima života i međuljudskim odnosima. Želim im da narednu, ali i sve godine koje dolaze provedu u ljubavi sa svima do kojih im je stalo. Želim im srećne porodice, dobre poslove i dovoljno novca za ispunjen život. Tim koji rukovodi gradom trudiće se da svim našim sugrađanima obezbedi što bolje uslove za život svuda gde to zavisi od nas.


Foto: "Glas Podrinja"


Hala „Zorka“ prvi put je u vlasništvu grada, a planirana je i izgradnja nove.
-Zorkina hala je u posedu grada. Dogovorili smo sa AIK bankom kupovinu i krajem 2023. godine, kada bude u potpunosti isplaćena, ona će preći u vlasništvo grada. Do tada ćemo je koristiti, investirati u nju i stvoriti dobre uslove za, pre svega profesionalni, a potom i amaterski i rekreativni sport. Takođe, hala će se koristiti i za kulturne i druge manifestacije koje se budu organizovale u Šapcu. Hala “Zorka” nam je u nasleđe ostala zaključana, a mi smo je otključali. Prvo će u njoj biti igrani novogodišnji i božićni turniri u fudbalu. Reprezentacije Srbije i Maroka u njoj igraju futsal u januaru.

Radićemo i na projektu nove hale koja treba da bude multifunkcionalnog karaktera i građevina za 21. vek. To će biti obejkat u kom ćemo moći da organizujemo velika evropska i svetska takmičenja u bilo kom dvoranskom sportu.

Verovatno najznačajniji događaj iz oblasti kulture u odlazećoj godini bila je izložba slika Ljube Popovića u Narodnom muzeju. Može li se i u narednoj godini očekivati nešto slično?
-Najznačajnije slike Ljube Popovića prvi put su izašle iz Moderne galerije u Valjevu. Mi kao grad smo imali privilegiju da dođu kod nas i da ih građani Šapca vide. Veliki broj naših sugrađana je iskoristio tu priliku.

Istakao bih i vraćanje kvaliteta Oktobarskom salonu. Ovogodišnji Oktobarski salon je bio izuzetno reprezenativan, sa velikim brojem dobrih mladih umetnika koji su izlagali. Ova manifestacija ponovo ima težinu koju je imala u svojim najboljim danima. Šabački muzej je organizovanjem ova dva sadržaja pokazao šta možemo da očekujemo i u danima koji dolaze na kulturnoj sceni grada.
Rad Šabačkog pozorišta, sa Vladimirom Vasilićem na čelu je dobio dodatni kvalitet. Dosta mladih glumaca ima priliku da budu nosioci repertoara ove ustanove.

Biblioteka šabačka je, tradicionalno, mesto gde se, u događajima koje organizuju, oslikava kulturni život grada.

Vinaverove dane smo organizovali na nešto drugačiji način. Članovi porodice Vinaver su aktivno učestvovali u ovom događaju. Imamo obavezu da ovu manifestaciju organizujemo što kvalitetnije i reprezentativnije, zbog Stanislava Vinavera, ali i čitave porodice Vinaver, koji su Šabac visoko pozicionirali na kulturnoj mapi Srbije.

Imamo stalnu postavku u Muzeju šabačkih Jevreja. Međuopštinski istorijski arhiv svojim izložbama na Trgu šabačkih žrtava je dao značajan doprinos podsećanju na velikane šabačke kulture i istorije.
Miroljub Mijušković, kao član Gradskog veća za kulturu, Odeljenje društvenih delatnosti i ustanove kulture će u 2022. godini kreirati sadržaje koji će biti dostupni našim sugrađanima.

Izvesno je da će pandemija Kovida 19 trajati i tokom 2022. godine. Da li je grad spreman da se nosi sa eventualnim novim talasima i porastom broja zaraženih?
-Mi smo pokazali da smo spremni da pomognemo zdravstvenom sistemu grada na najkvalitetniji mogući način. Građani Šapca i njihovo zdravlje za nas su prioritet i tako smo se ponašali sve vreme kovida. Imali smo kriznih situacija na koje smo se trudili da odreagujemo što adekvatnije i da izađemo u susret svima kojima je pomoć grada bila potrebna. Zdravstvenom sistemu smo omogućili veći broj zdravstvenih radnika. Opredelili smo značajna sredstva iz budžeta grada da zaposlimo više od 40 zdravstvenih radnika, kako u Bolnici, tako i u Domu zdravlja, a i za 2022. godinu smo predvideli oko 45 miliona za povećanje broja medicinskog osoblja, pre svega u Domu zdravlja.

Mislimo i o najstarijima, bez obzira na to što Gerontološki centar nije u sistemu grada. Kada su za njih bili najteži trenuci i kada su imali veliki broj zaraženih poslali smo tamo 20 zdravstvenih radnika kako bi oni prebrodili krizu i kako bi se zaraza što pre okončala.

Velika su ulaganja i Republike u zdravstveni sistem. Lekova, vakcina, zaštitne opreme, respiratora, nije nedostajalo nijednog trenutka. Brzom reakcijom države imamo nove kovid bolnice, tako da ima mesta za svakog čije stanje zahteva hospitalizaciju.

Kada kovid prođe nastavićemo da finansiramo zdravstvene radnike iz budžeta i ponovo pokrenuti rad zdravstvenih ambulanti u selima, koje ne rade zbog toga što su zdravstveni radnici u kovid sistemima.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa