30. decembar 2021.30. dec 2021.
Foto: pixabay

Foto: pixabay

LAUREATI 63. IZBORA GLASA PODRINjA ZA NAJBOLjE U SPORTU PODRINjA U 2021. GODINI

Izbor najboljih među odličnima

Žiri u sastavu: Ivan Mitrović (sudija Osnovnog suda u Šapcu nekada jedan od najboljih basketaša Jugoslavije), Miloš Mitrović (rekorder po broju odigranih mečeva u dresu Metaloplastike, Zoran Živković (direktor Glasa Podrinja) i Dušan Blagojević (urednik sportske rubrike) je izabrao. Uvek se mogu postaviti ista pitanja i uvek će biti isti odgovori. Da li su svi dobitnici to zalsužili? Apsolutno DA. Da li su bila još mnoga imena koja su mogal biti na njihovom mestu na osnovu rezultata u ovoj godini? Apsolutno DA. Godina 2021. bila je teška, puna izazova, mnogo takmičenja je otkazano, neka su odložena, ali opet rezultati nisu izostali. Bogatstvo sportskog kraja je da može napraviti nekoliko kvalitetnih i ujednačenih izbora. Jedno je sigurno, kao i do sada, trudićemo se da ispratimo sva individualna i kolektivna postignuća n našim stranama bez obzira da li ih postižu laureati ili ne.

Najuspešniji pojedinci
Sticajem okolnosti 2021. umesto 2020. bila je olimpijska i izuzimajući fudbal, svi drugi sportovi tog leta su usmereni ka Igrama i fokus priprema, forme je upravo tamo. Šapčani su imali predstavnika među trenerima na Olimpijskim igrama i među takmičarima na Paraolimpijskim.

Proteklih 12 meseci pamtiće Mateja Ivanović, tekvondista „Šapca“ koji je predstavljao svoj grad i državu na Evropskom prvenstvu gde je osvojio peto mesto, osvojivši titulu i u Srbiji. Bodibilder Aleksandar Cvetković je dominaciju u Srbiji i na Balkanu upotpunio probojem do petog mesta na Svetskom prvenstvu, dobili smo šampiona seniroskog u rvanju, kajakaši su standardno uspešni, imali smo dva boskera na Svetskom seniorskom prvenstvu, četiri pobede, te je ponovo izbor bio težak, kao i godina, godina olimpijska.

Ovo je jedinstvena godina i po tome što najvredniji pojedinačni trofeji odlaze u ruke sportista sa invaliditetom koji su primeri za sve da se i najvećeće nedaće mogu posmatrati kao prepreke, prepreke su tu da se snagom volje prevaziđu.

M. Palikuća


Mitar Palikuća (STIK „Spin“)
sportista Podrinja za 2021. godinu
Faktički jedini takmičar olimpijac sa ovog područja u olimpijskoj godini 2021. bio je Mitar Palikuća, stonoteniser koji je zabeležio drugi uzastopni nastup na Paraolimpijskim igrama. Bez premca u Srbiji u svojoj kategoriji, osvajač medalja na Svetskom i Evropskom prvenstvu, izborio je kao treći na svetskoj rang listi plasman u Tokio, a tamo ga je samo sreća udaljila od bronze. U najjačoj grupi osvojio je ubedljivo prvo mesto, a nešto slabiji dan u četvrtfinalu koštao ga je borbe za medalje, na kraju je zauzeo poziciju pet.

U narednoj godini ga očekuju velika takmičenja, a kako je navikao na uspehe, svi u reprezentaciji očekuju medalje na najvećim smotrama.

G. Pešić


Gordana Pešić (SD „Radnički“)
sportistkinja Podrinja za 2021. godinu
Nekoliko godina Gordana Pešić je u najužem izboru za ovo priznanje, dama koja je mnogo duže u samom vrhu strelaca u Srbiji. Ove 2021. uglavnom je bila sama, iznad nje samo nebo, ispod svi ostali.
Dala je svoj doprinos u najuspešnijoj sezoni Streljačke družine „Radnički“ Šabac, postavši pobednik Lige i šampion Srbije na Prvenstvu Srbije u malokalibarskoj pušci, kao i vicešampion u disciplini vazdušna puška. Naredni poduhvat je ekipna titula Šapčana.



Najbolji kolektiv
Kajak klub „Zorka”
sportski kolektiv Podrinja
Šabački kajakaši su obeležili drugu deceniju dvadesetog veka, a čini se da plediraju na tu nezvaničnu titulu i u tekućoj deceniji. Odbranili su titulu u našem izboru osvojenu i prethodne godine. Odbranili su ovu titulu, kao što su u avgustu vratili titulu sveukupnog šampiona ekipnog u Srbiji i to po meteorološkim uslovima koji su podsećali više na novembar. Istovremeno šampioni Srbije su postali seniori, kadeti su vicešampioni, a klub je i pobednik mini-kajak lige Srbije, što garantuje da slede još mnoge godine uspeha.

Osim ovih uspeha, trener Milan Đenadić je bio predstavnik Šapca na Olimpijskim igrama, zajedno sa Urošem Pavlovićem je u stručnom štabu reprezentacije, a Šabac je imao predstavnike u finalima na Svetskom, Evropskom prvenstvu, Olimpijskim nadama i olimpijskim kvalifikacijama.

Trener – pedagog
Tamo gde su sportski uspesi, ruka trenera je izuzetno važna i nabrajajući najsupešnije sportiste i timove, automatski kvalifikuje njihove predvodnike kao kandidate za zvanje najboljeg. Gledano tako, gotovo deset kandidata je figuriralo kao moguća opcija, ali se žiri ove godine opredelio za podelu prvog mesta između dva imena koja su deo istorijskih uspeha dva kolektiva u mlađim kategorijama. Izabrali smo predvodnike „nepobedivih“.

N. Ličanin


Nemanja Ličanin (VK Šabac)
trener Podrinja za 2021. godinu
Vaterpolo klub „Šabac“ 2021. možda neće pamtiti po četvrtom mestu seniora, ali će je istorija odašnjeg vaterpola upisati po osnovu izvanrednih rezultata mlađih kategorija. Generacije 2008. i 2009. su donele duplu krunu u Šabac, 2006. godište je videšampion Kupa, treće u Prvenstvu, a 2010. je zaslužilo ligašku bronzu. Svaku od generacija predvodi drugi trener (Ličanin, Čelovski, Mandić, Petrović, Branković, Jovanović) i teško je bilo izdvojiti najbolje među fantastičnim. Izuzetan niz rezultata nastavilo je 2008. godište koju predvodi Nemanja Ličanin sa saradnicima.

Momci koji pune 14 godina apsolutno su bez premca u Srbiji, duplu krunu su osvojili kroz maksimalan učinak i trocifreno pozitivnu gol razliku. Put do dva nacionalna trofeja vodio je kroz trijumfe na čak sedam turnira različitog nivoa, a silu su pokazali i na turniru u Hrvatskoj gde su pobedili vršnjake iz svetski poznatih vaterpolo škola Mladosti i dubrovačkog Juga.

Ž. Jokić


Željko Jokić (RK Metaloplastika)
trener Podrinja za 2021. godinu
Pune tri decenije je šabačka Metaloplastika čekala na titulu neke od mlađih kategorija. Rukomet je jedan od segmenata u kojima su promene stalne i brojne. Nekada sport manjih sredina, iako je preživeo u njima, postao je ulog velikih i logično su dominirali Novi Sad gde Vojvodina faktički okuplja najbolje mlade iz Pokrajine, kao i Beograd sa najvećim obuhvatom igrača. Ipak, u jakoj konkurenciji, u gradu rukometa, raste generacija rođena 2012. godine koja je osvojila titulu prekinula dugu pauzu, a nju upravo predvodi Željko Jokić, dugogodišnji trener u mlađim kategorijama „plavih“.
Željko nije samo vodio ekipu do titule, već su to ovi momci učinili demonstrirajući silu, pobedivši sve mečeve od prvog kola kvalifikacija do finala državne završnice, rezultat koji će teško neko dostići.

Budućnost sporta
Uvek najteža kategorija prilikom odabira upravo je ona gde biramo najbolje među odličnim mladim sportistima. Sreća ljibitelja sporta je što je izbor težak zbog mnogo velikih rezultata, a kako dolaze iz različitih sportova teško je odmeriti i kao u većini kategoriji izabrani su to zaslužili, a oni koji nisu svakako bi mogli biti takođe zasluženo. Mnogo je alternativa bilo, isticaali su se atletičari, kajakaši, karatistkinje i karatisti, tekvondisti, bokseri, đu đutsu borci, rvači, devojke i momci u svim kolektivnim sportovima.

Tekvondo se probija kao jedan od trofejnih olimpijkih sportova, a žiri je odabrao duo predstavnika ove veštine da podele vredno priznanje.

J. Lukić


Jana Lukić (TK Letnjikovac)
najbolji mladi sportista u Podrinju 2021.
Doskorašnja pionirska šampionka Srbije u tekvondou, Jana Lukić, nametnula se izvanrednim rezultatima u kadetskoj konkurenciji tokom godine i na četiri takmičenja osvojila najsjajnije odličje. Postala je šampion Srbije kroz tri ubedljive pobede, a uz titulu zavredela i priznanje najbolje takmičarke Prvenstva. Kolekciju su upotpunila zlatom na Kupu Srbije, kao i na dva međunarodna turnira, a medalju je pratilo i proglašenje za najbolju na takmičenju.

N. Kljajić


Nikola Kljajić (TK Šabac) najbolji mladi sportista u Podrinju 2021.
Od Nikole Kljajića će se, kao i od jane, očekuje mnogo i u budućnosti, ali su oni i sadašnjost šabačkog tekvondoa. Među kadetima u svojoj kategoriji Nikola nema ravnog u Srbiji. Ukoliko je neko sumnjao, ubedljive titule na Prvenstvu Srbije i u Kupu predstavljaju najbolji dokaz kvaliteta, a ubrzo je osvojio i nekoliko međunarodnih turnira, da bi međunarodni vrhunac dostigao u Sofiji i Sarajevu. U prestonici Bugarske je na Multievropskim igrama, najjačem takmičenju za mlade osvojio srebro i izborio jednu od svega dve pozicije koje su vodile direktno na Evropsko prvenstvo, a na kraju godine je osvojio turnir najviše G1 klase u Sarajevu.

S. Pavlović (foto: FSS)


Dijaspora
Strahinja Pavlović (Monako)
sportista Podrinja u dijaspori
Srbija predvođena Draganom Stojkovićem Piksijem direktno se plasirala na Svetsko prvenstvo u Kataru i to pobedivši na gostovanju Portugal, jednu veliku reprezentaciju što nije uspela u zvaničnom meču još od 80-ih godina. Neizostavan deo reprezentacije, bedema ispred gola, kroz čitav kvalifikacioni ciklus bio je Jevremovčanin Strahinja Pavlović.

Momak ponikao u Savaciujumu, fudbalski se izgradio u Partizanu, prethodnog leta prešao u Monako, gde nije dobijao priliku. Od januara je igrao na pozjamici u Serkl Brižu nametnuvši se kao jedan od vodećih halfova Belgije, nastupajući sve vreme i za nacionalni tim sudelujući u velikom uspehu.
Važna karika reprezentacije je i Saša Lukić, vezni igrač Torina, dobitnik priznanja najboljeg sportiste Podrinja u dijasppori za 2019. godinu, uz povremeno ukazivanje prilike i Veljku Birmančeviću, te ovaj kraj ima nikada više predstavnika u crvenom dresu.

P. Mušicki (foto: FB profil)


Predrag Mušicki (Grodno 93)
trener Podrinja u dijaspori
Posle angažovanja u Turskoj, nedavno u Sloveniji, Predrag Mušicki je prihvatio letos poziv da predvodi Grodno 93, nekadašnjeg šampiona Belorusije u košarci. Ranija slava kluba je bledela, jer tim ne zna za uspehe već deceniju i po. Iako je imao podmlađen sastav, bez mnogo igrača u rotaciji, za nekoliko meseci je postigao najveći uspeh u Kupu ove države još od 2007. godine, odvodeći svoj tim u finale, a i učinak u Ligi je iznad svih očekivanja i trenutno su treći na tabeli.
U istoriju šabačke košarke Mušicki je upisan kao trener OKK Šapca koji je u sezoni 2012/13 osvojio titulu u Prvoj regionalnoj ligi sa maksimalnim učinkom od 26 pobeda u 26 kola.

J. Knažević (foto: TV Šabac)


Život posvećen sportu
Jovan Knežević priznanje za doprinos razvoju sporta u Podrinju
Profesor Jovan Knežević, poznatiji svima kao Jova, u aktivnim sportskim danima bavio se atletikom, a kada je sticanjem diplome na Državnom institutu za fiskulturu (DIF) postao profesor Fizičkog vaspitanja posvetio se prosvetnom radu, ostajući sportski, pre svega atletski entuzijasta.
Jedan je od inicijatora izgradnje atletskog stadiona u Šapcu, “izgradio“ je 260 prvaka Srbije u atletici, deset šampiona Jugoslavije i šest rekordera, ali je bio profesor i brojnim vrhunskim sportistima iz više sportova. Radio je u ondašnjoj OŠ „Sele Jovanović“, gde je napravio jedinstveni u ondašnjoj državi atletski poligon, a potom i u Šabačkoj gimnaziji. Učestvovao u podizanju Gradskog stadiona, osnovao je Zbor atletskih sudija, a dugo je i sam bio sudija u starom sportu. Stekao je prvi u Šapcu zvanje internacionalnog atletskog sudije.

Slavko Sinđelić priznanje za doprinos razvoju sporta u Podrinju
Slavko Sinđelić profesionalno se ostvario u pravosuđu. Bio je zamenik Višeg javnog tužioca, kao i advokat. Svoju ljubav ka pravnoj nauci delio je sa velikom naklonošću ka sportu, posebno boksu. Bio je uz Bokserski klub „Mačva“ aktivno u nekoliko navrata, u zbiru nekoliko decenija.

-Imao je poverenje Boskerskog saveza Jugoslavije da bude na čelu Dispsicplinske komisije i Komisije za propise. Dobitnik je brojnih priznanja BS Srbije i Jugoslavije.



Đorđe Petrović posthumno priznanje za doprinos sportu Podrinja
Malo je nastavnika/profesora, ne u Šapcu nego i na teritorijama svih država kojima je naš grad pripadao da bi se mogli pohvaliti spiskom vrhnskih sportista koje su otkrili, kao što je Đorđe Đoka Petrović. Zaljubljenik u svoj posao, okom za talente je selektovao mnoge iz slavne generacije Metaloplastike, ali i kasnije, on je bio prvi „vetar u leđa“ Vukoviću, Kuzmanovskom, Rašiću, Đorđiću, Matiću..

U OŠ „Nata Jeličić“ čiju je istoriju obeležio, počeo je kao deo prvog kolektiva po osnivanju. Inicijator je radne akcije za uređivanje školskog dvorišta gde je nesređen prostor, zajedno sa učenicima, koji su radili van nastave neumorno, gotovo 70.000 radnnih časova, pretvorio u mesto sa terenima, skakalištima, bacalištima. Bio je inicijator izgradnje fiskulturne sale, figurirao je nekada kao opcija za Oktobarsku nagradu.

Čitaoci izabrali
Još jednu godinu su svoje mišljenje iskazali i naši dragi čitaoci. Tokom 22 dana koliko je trajalo glasanje (kuponi objavljeni u četiri broja Glasa Podrinja, od 02. do 23. decembra) stiglo je na našu adresu 160 kupona. U odnosu na prethodne godine, bilo je više onih gde se glasači nisu opredeljivali u sve tri kategorije, već samo u jednoj.

Kod sportistkinja najviše glasova je osvojila atletičarka AŠK Tempa Milica Poznanović 87, druga je košarkašica Duge Olga Stepanović sa 40, doskorašnji golman Medicinara Jelena Ninković je dobila 24 glasa, dok je Gordana Pešić osvojila šest.

Među sportistima borba do samog kraja. Pet glasova je delilo pobednika od drugoplasiranog. Pobednik je šabački bokser Semiz Aličić sa osvojena 42 glasa. Drugi je Momčilo Gajić sa 37. Treću poziciju je zauzeo Mitar Palikuća sa 20 glasova, rukometaš Marko Srdanović je osvojio 11, vaterpolista Radoslav Filipović tri, a kajakaš Mihailo Subotić dva glasa.

Najviše glasova među sportskim kolektivima osvojio je Rvački klub “Vitez”. Novi članovi Super lige su dobili poverenje 65 osoba, druga je Metaloplastika sa 30, treći Vaterpolo klub “Šabac” sa 16, dok Kajak klub “Zorka” nije osvojio nijedan glas.

M. Poznanović


Milica Poznanović (AŠK Tempo) sportistkinja Podrinja 2021. u izboru čitalaca
Mlada šabačka atletičarka je još jedna iz plejade onih koji imaju sav potencijal da, ukoliko ostanu u „kraljici sportova“ donesu velike uspehe i srpskoj atletici. Milica Poznanović je i nastavila lepu tradiciju da u izboru Glasa Podrinja atletičari osvajaju važna priznanja.

U godini na izmaku ostvarila je niz zapaženih rezultata na nacionalnim takmičenjima, a svakako se izdvajaju dve srebrne medalje i seniorske vicešampionske titule u bacanju kugle i bacanju diska.

S. Aličić


Semiz Aličić (BK Loznica) sportista Podrinja 2021. u izboru čitalaca
Boks se laganim koracima vraća na glavnu scenu sportova u Srbiji, a Šabac osim tradicije može da se pohvali i velikim talentima od kojih se očekuje da uskoro vrate i najveću slavu plemenitoj veštini.
Na Prvenstvu Srbije za seniore u Šapcu Semiz Aličić je osvojio devetu uzastopnu titulu šampiona Srbije, potvrdio dominaciju u svojoj kategoriji, a potom debitovao na Svetskoms seniorskom prvenstvu gde je ostvario dve pobede i bio na korak od borbe za medalje, iako jedan od najmlađih takmičara.



Rvački klub „Vitez“ kolektiv Podrinja 2021. godine u izboru čitalaca
Pre jedne decenije rvanje u Šapcu počelo je novi život, odnosno započeo je projekat stvaranja škole Rvačkog kluba „Vitez“ iz koje su stigli brojni mladi odlikaši. Momčilo i Uglješa Gajić, Nikolić, Madžarević, Petrović, Gligorić i dr. koji su posle sajnih rezultata u mlađim kategorijama sazreli za seniorske titule.

U 2021. Šabac je dobio prvog seniorskog šampiona u Grčko-rimskom stilu, a sa momcima iz svoje škole „vitezovi“ su izborili i povratak u Super ligu Srbije posle osam godina. Istovremeno nastavljena je dominacija Šapčana u slobodnom stilu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa