30. decembar 2021.30. dec 2021.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PREDSEDNIK OPŠTINE BOGATIĆ, MILAN DAMNjANOVIĆ

Uvek spreman odgovor na izazove

„Tokom 2021. godine rukovodstvo opštine Bogatić uspelo je da se izbori sa svim problemima, tako što smo počeli sa primenom drugačijeg operativnog pristupa u kreiranju društveno odgovorne javne politike koja je sa protekom vremena dovela i do mnogo povoljnije situacije“
Od trenutka preuzimanja odgovornosti za rukovođenje lokalnom samoupravom najponosniji sam na činjenicu da smo uspostavili sistem, način rada i organizovanja koji u svakom trenutku obezbeđuje likvidnost, odnosno, u svakom momentu smo sposobni da izmirimo obaveze prema poveriocima.

Opština Bogatić je u toku 2021. godine funkcionisala bez bilo kakvih problema, spremna i sposobna da odgovori na sve izazove koji su pojave pred njome. Ali, moram sve vas da podsetim da nismo nasledili baš „ružičastu finansijsku situaciju“ u avgustu mesecu 2020. godine.

Činjenice i materijalni dokaze govore da smo imali neizmerene obaveze po različitim osnovama: od kratkoročnih pozajmica banaka, rata kredita, materinskog dodatka porodiljama, jednokratne pomoći stanovništvu, stipendija studentima, subvencija za Javno komunalno preduzeće, zahteva korisnika, pristiglih obaveza za potpisane ugovore za finansiranje medija i za sufinansiranje sporta, pdv-a koji nije plaćen, plata zaposlenih i privremeno angažovanih lica i različith drugih naknada i obaveza u visini od čak 146.615,368 dinara, a stanje na budžetskom računu dana 18. avgusta 2020. godine je iznosilo samo 7.922.220,62 dinara.

Priznaćete, velika disproporcija i preogromno opterećenje za budžet, ali smo ipak uspeli da se izborimo sa svim problemima, tako što smo počeli sa primenom drugačijeg operativnog pristupa u kreiranju društveno odgovorne javne politike koja je sa protekom vremena dovela i do mnogo povoljnije situacije.

Izvanredna saradnja sa Republikom
Pre svega, uspostavili smo izvanrednu saradnju sa Vladom Republike Srbije koja je rezultirala sa posetama većeg broja ministara našoj opštini, kao i naših odlazaka u različita ministarstva. Ministarke Tatjana Matić, Zorana Mihajlović i Irena Vujović, kao i Branislav Nedimović i Marija Obradović su prepoznali i uvažili naše napore i nastojanja da Bogatić dobije značajniju podršku od viših instanci vlasti.

Takođe, ove godine smo kod Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ dobili značajnu investiciju u putnu infrastrukturu i obnovljenih 13 kilometara državnih puteva kroz našu teritoriju.

Predviđeno 169 kilometara kanalizacione mreže
U okviru projekta „Čista Srbija“, naša opština je predviđena za izgradnju 169 kilometara kanalizacione mreže i dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Sve obaveze koje smo preuzeli i koje se tiču pripreme i usvajanja planske dokumentacije smo blagovremeno i uspešno realizovali, a s obzirom da je u pitanju projekat od nacionalne važnosti, čekamo povratnu informaciju od nadležnog ministarstva saobraćaja, građevine i infrastrukture i kineskih partnera oko dalje implementacije ovog projekta i termina potpisivanja ugovora između tri strane. Sa Ministarstvom zaštite životne sredine potpisali smo ugovor o sanaciji deponije u Sovljaku – značajan projekat velike vrednosti, posebno sa ekološkog aspekta i nastavak borbe za zdraviju i čistiju okolinu.

Projekat gasifikacije opštine smo pokrenuli zajedno sa Srbija gasom, gde bi oni imali obavezu da sprovedu i finansiraju taj projekat – čekamo nastavak tog procesa u svetlu sve veće gasne krize koja dobija i globalne obrise i predstavlja trenutno jedan od najvećih izazova za sve zemlje sveta. Nismo zanemarili ni projekat toplifikacije, gde smo nastavili saradnju sa Rudarsko – geološkim fakultetom iz Beograda, kao i sa Ministarstvom rudarstva i energetike, ali na principu njihove značajnije podrške i finansijskog učešća, a ne putem našeg kreditnog zaduživanja u projektu toplifikacije preostale četiri ustanove.

Budžet: investicioni i socijalno odgovoran
Odbornici Skupštine opštine Bogatić su na 15. skupštinskom zasedanju usvojili budžet za 2022. godinu u iznosu od 871.2 miliona dinara.
-Odluka o budžetu za 2022. godinu je takva da slobodno mogu da kažem da je budžet koncipiran kao investicioni i socijalno odgovoran. Budžet je oprezno planiran, naročito zbog toga što još uvek nismo izašli iz pandemije korona virusa, ali je realan i pokazaće domaćinsko poslovanje opštine Bogatić. Ovaj budžet je na nivou poslednjeg rebalansa, ali je u svojoj suštini investicioni zbog velikog broja infrastrukturnih radova koje smo zajedno utvrdili sa zahtevima građana- istakao je Damnjanović.


Lepši i bezbedniji izgled naseljenih mesta
Našim budžetom smo opredelili sredstva za izgradnju dva trotoara u Glušcima i Bogatiću, kao i uređenje još nekoliko javnih površina u Bogatiću i Salašu Crnobarskom – uspešno smo realizovali planirano. Pragmatičan i odgovoran pristup smo primenili i kod šljunčenja i održavanja opštinskih i nekategorisanih puteva koje smo doveli u optimalno stanje.

Nastavili smo radove na proširenju vodovodne mreže za naseljeno mesto Bogatić i pripremili projektnu dokumentaciju za ostala mesta, a posebno smo fokusirani na rešavanje problema pijaće vode u Crnoj Bari.

Briga za mladost opštine
Ponosni smo na činjenicu da smo putem naknada za porodilje isplatili ukupno 8.310,000 dinara, a samo u ovoj godini preko 6.500,000 miliona, jer smo da podsetim podigli iznos naknade sa 20.000 na 50.000 dinara. Isplatili smo iznos od preko 2 miliona za studentske stipendije i preko tri i po miliona subvencija poljoprivrednicima.

Sve to u periodu kada smo maksimalno opterećeni ratama različitih kredita i njihovim redovnim kamatama. Kao ilustraciju navešću vam da smo do sada platili 63.125.020,15 dinara za rate kredita, a za kamatu 3.822.855,57 dinara, ukupno nepunih 67 miliona dinara.

Kultura i tradicija
Ogledalo rada nisu samo infrastrukturni projekti, te s tim u vezi nismo zanemarili ni oblast sporta, kulture, zdravstva, socijalne zaštite, kao ni našu tradiciju i običaje. Redovno obeležavamo sve značajne događaje iz naše slavne istorije i prisećamo se svih značajnih ljudi, kako lokalnih patriota, tako i onih na nacionalnom nivou. Ove godine primili smo bivše vojnike sa teritorije opštine Bogatić koji su učestvovali kao redovni vojnici naše vojske u ratnim sukobima na Kosovu i Metohiji 1999. godine. U planu je da se setimo i policajaca koji su su borili za slobodu otadžbine i to je praksa koju smo uveli, jer je smatramo značajnom komponentom za sve nas, u podsvesti nam je da ukoliko zaboravimo prošlost i ne naučimo nešto iz nje, čemu se pozitivnom uopšte možemo nadati u budućnosti.

Nada i optimizam za 2022. godinu
Da zaključim, svesni smo prisutnosti svih otežavajućih okolnosti, jer ne zaboravite da i dalje živimo i radimo u vreme pandemije korona virusa, pa smo išli putem prihvatanja realnosti i objektivnosti, ali i sa velikim očekivanjima koji su posledica uloženog ogromnog truda i rada, profesionalnog pristupa poslu i obavezama. Sa mnogo više nade i opravdanog optimizma možemo gledati ka novoj 2022. godini.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa