30. decembar 2021.30. dec 2021.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ODRŽANA 6. SEDNICA SAVETA ZA EKOLOGIJU I ZELENU EKONOMIJU

Živa aktivnost u narednoj godini

Najaktuelnija tema je zagađenje vazduha. Prvi dokument koji je Savet usvojio tokom ove godine bio je set mera za smanjenje čestičnog zagađenja vazduha. Neke su već primenjene u gradu Šapcu, a sve smo stavili na raspolaganje svakoj zainteresovanoj samupravi, jer su sveobuhvatne i ne zavise od teritorije na kojoj se primenjuju. Imaju za cilj, kao i sve druge aktivnosti ovog Saveta, da poboljšaju stanje životne sredine i na taj način zaštite zdravlje građana, istakao je dr Dejan Pavlović, gradski odbornik koji učestvuje u radu Saveta
U Gradskoj kući, proteklog petka, održana je 6. sednica Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca na kojoj se raspravljalo o radu Saveta u prethodnoj i usvajao plan za narednu godinu.

- Najaktuelnija tema je zagađenje vazduha. Prvi dokument koji je Savet usvojio tokom ove godine bio je set mera za smanjenje čestičnog zagađenja vazduha. Neke su već primenjene u gradu Šapcu, a sve smo stavili na raspolaganje svakoj zainteresovanoj samupravi, jer su sveobuhvatne i ne zavise od teritorije na kojoj se primenjuju. Imaju za cilj, kao i sve druge aktivnosti ovog Saveta, da poboljšaju stanje životne sredine i na taj način zaštite zdravlje građana, istakao je dr Dejan Pavlović, gradski odbornik koji učestvuje u radu Saveta.

Prema Pavlovićevim rečima, značajne teme predviđene su za narednu godinu i očekuje se živa aktivnost Saveta.

- Na sednici smo dopunili i našu stalnu Radnu grupu za poljoprivredu i zdravu hranu. To je segment kojim ćemo se baviti u narednoj godini, jer svi znamo koliko je bitna poljoprivreda i proizvodnja zdrave hrane za naše zdravlje. Podaci govore da nas to može podići i u ekonomskom smislu.

Takođe, članovi Saveta nameravaju da usmere aktivnosti ka razvoju turizma grada Šapca.
- Znamo da je u toku izrada prostornog plana za teritoriju grada Šapca tako da ćemo pokušati da usmerimo tu izradu u pravcu poštovanja turističkih kvaliteta i potencijala ovog kraja, da sprečimo da dođe do neželjenih događaja kao što je otvaranje rudnika, ili kamenoloma s obzirom da postoje najave da će se istraživanja raditi na teritoriji planine Cer i sela Petlovača. Svojim stručnim radom nastojaćemo da dokažemo nadležnim institucijama da se mora očuvati životna sredina. Savet će u narednom periodu biti bogatiji za nove članove koji će pomoći da se neke nove teme unaprede, dodao je dr Pavlović.

Stefan Pavlović, član Saveta, održao je prezentaciju: Uticaj međuuseva na sadržaj labilne organske materije.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa