10. novembar 2011.10. nov 2011.
ŠABAČKE PRIČE - BRANKO ĐONOVIĆ

U SLUŽBI ČASTI I UGLEDA

Branko Đonović pripada onoj generaciji Šapčana koja je bezgranično volela svoj grad, poštovao ono što se u njemu dešavalo od politike, privrede do sporta ili zabave, cenio ljude sa kojima se družio, sa kojima je radio i koji ga pamte po pravičnosti i dostojanstvu koje je poneo iz porodičnog okrilja. Danas penzioner, odnosno pukovnik policije u penziji, s ponosom se seća svog radnog angažovanja od pravne službe u šabačkom agroindustrijskom kombinatu do odgovorne funkcije prvog čoveka policije u ovom kraju. Uzdržan u stavu, osim za nepravdu zbog koje zna i da burno reaguje kako bi je ispravio, nerado priča o sebi smatrajući da je svojim radom činio ono što je najbolje mogao.
Rođen u Šapcu 1949. godine, tu završio Gimnaziju, Pravni fakultet u Sarajevu, imao ambicije da radi u pravosuđu ali zbog nešto duže procedure oko prijema prvi posao zasnovao je u AIK “Šabac“ koji je te sedamdeset pete bio u fazi konstituisanja i razvoja. Prvo je bio referent za sporove i zastupanja, potom u radnoj zajednici a do 1986. godine u Radnoj organizaciji “Ratarkoop“ koja je bila jedna od razvijenijih u kombinatu. Tu učestvuje u kreiranju i sprovođenju nekoliko aktivnosti koje su u to vreme, a moglo bi se i sada reći, predstavljale istorijske promene u organizovanju agrokompleksa ovog kraja.
- Obzirom da je tada šabačka opština krenula sa jednim pionirskim poslom, komasacijom poljoprivrednog zemljišta tri godine sam proveo na tim aktivnostima i to najviše na području sela Štitar, Lipolist i Mačvanski Pričinović gde sam zajedno sa ekipom učestvovao u komasaciji oko osam hiljada hektara zemljišta - seća se Branko Đonović dana i godina kada se na ovim prostorima radilo nešto do tada nepoznato ni stručnjacima ni seljacima.
Komasaciju ocenjuje kao uređivanje poljoprivrednog zemljišta, odnosno ukrupnjavanje parcela, kroz čiji postupak su se završili mnogi, do tada nerešeni, imovinsko pravni odnosi. Postupak je pratilo uređivanje putne i kanalske mreže, uz prateću projektnu dokumentaciju. Sve to su, kako i biva na ovim prostorima, pratila i pojedinačna nerazumevanja, nezadovoljstva poljoprivrednika dodeljenim parcelama i neverica u budućnost takve akcije u početku sagledavane samo na katastarskim kartama i u brojnim tumačenjima stručnjaka. Posao pravnika, pa i Branka Đonovića, tada se zasnivao na mukotrpnim objašnjavanjima, tumačenjima zakonskih odredbi ali pre svega na ljudskim razgovorima kojima je približavao poljoprivrednicima suštinu čitave akcije kojoj je cilj da se dobiju pravilne parcele pogodne za primenu savremene mehanizacije, da se obezbedi potrebna putna i kanalska mreža i da se mnogobrojne površine koje su praktično bile neupotrebljive, a bilo ih je oko četiri hiljade hektara, krčenjem osposobe za ratarsku primenu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa