6. januar 2022.6. jan 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Učenici Ekonomske škole pobednici u izradi biznis plana

Podrška mladima i idejama

Marija Marinković, Tina Nikolić i Vukan Obadović uz podršku i mentorstvo profesorke ekonomske grupe predmeta Biljane Lazarević sa biznis planom proizvodnja čipsa od jabuke osvojili su nagradu
Tim Ekonomske škole “Stana Milanović” iz Šapca pobednik je u izradi biznis plana „Startap i učeničko preduzetništvo - Osmisli ideju i stavi je u funkciju!“ u organizaciji Beogradske bankarske akademije - Fakultet za bankarstvo, osiguranje i finansije. Na onlajn takmičenju je učestvovalo 17 učeničkih timova iz Srbije, a Šapčani su doneli pobedu.

Maturanti Marija Marinković, Tina Nikolić i Vukan Obadović uz podršku i mentorstvo profesorke ekonomske grupe predmeta Biljane Lazarević opredelili su se za proizvodnju čipsa od jabuke.

-Zajedno smo radili izradu biznis plana, od ideje do finalnog finansijskog proračuna. Sagledali smo koliko je ideja održiva i profitabilna. Moram da istaknem da je cilj da bankari vide koliko je biznis plan dobar i da ga podrže kroz kredit, ali i da realizacijom možemo isti da vratimo - kaže profesorka Lazarević i naglašava da je zadovoljstvo raditi sa mladim ljudima.

-Bilo mi je zadovoljstvo kao i prethodnih godina radim sa timom đaka iz naše škole. Čips od jabuke nije u velikoj meri zastupljen na tržištu, te će imati bolji plasman. Ideja BBA da podrži učenike je odlična. Takmičenje je koncipirano da podstiče i nagrađuje inovativnost. Ekonomska škola tradicionalno učestvuje na takmičenju, te su naši timovi uvek u prva tri. Mogu da kažem da je tradicija da osvajamo nagrade.

Učenici su nagrađeni popustom za školarinu Beogradske bankarske akademije i vaučerima Aik banke, a kako ističu nagrada im znači kao podstrek u daljem školovanju i potvrda da su njihove ideje dobre, te savetuju svojim vršnjacima da budu uporni i da se oprobaju izradi biznis plana.

-Kako se roditelji bave izvozom jabuka, tako smo došli na ideju da uradimo nešto novo što bi privuklo mlade - pojašnjava Marija.

-Čips, ali zdrav- kaže Tina.

-Kada je u pitanju izrada biznis plana veoma nam je pomogla profesorka Biljana - dodaje Vukan, a na pitanje o utiscima jednoglasno odgovaraju da je trema bila prisutna.

Ideje drugih timova ocenili su kao veoma dobre, ali je njihova od strane žirija proglašena za najbolju. Takmičenje je realizovano onlajn, ali su im drugovi iz škole, profesori i direktorka bili podrška tokom priprema. Navode da mladi imaju dobre zamisli, a da iz Ekonomske nose dobru bazu za dalje usavršavanje, te svoju budućnost vide na BBA, a po sticanju akademskog zvanja kao „Mlade preduzetnike“. Poruka za one koji će biti deo tima Ekonomske imali su poruku da budu svoji, hrabri i budu sigurni u sebe.

-Uspešnim učenicima uvek savetujem da ne zaborave svoju školu i generacije koje dolaze posle njih. Da budu podrška i oslonac mlađima. To je prednost i lepota naše škole, zajedništvo i pripadnost obrazovnoj ustanovi - naglasila je direktorka Ekonomske škole „Stana Milanović“ Sonja Mijatović Jokić.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa