10. novembar 2011.10. nov 2011.
RAZGOVOR SA POVODOM: MILOŠ PETROVIĆ, PROTOJEREJ

MOLITVOM DO SPASENjA

Svetlost duše, istinska spoznaja Boga, posrednica između Boga i ljudi, lečnik strasti, lekarstvo protiv bolesti, mir duše, nebeska vodilja, koja se ne okreće oko zemlje, već ide do samog nebeskog svoda
Jovan Zlatousti, VI vek
Molitva je odnos ljubavi, vere i poverenja između dve ličnosti. Ispunjenje molitve postalo je moguće onda kada je Sin Božiji ušao u naš svet a samim tim i u naš život. Bog je postao blizak ljudima jer je postao jedan od nas. Zbog toga poučen verom sveti Grigorije Niski kaže da je molitva „razgovor duše s Bogom“. Moliti se možemo zajedno sa drugima ili sami. Zajednička molitva je u hramu sa drugim vernicima i u domu sa porodicom, a lična molitva je samo naša. Međutim, u molitvi bilo da je zajednička ili lična nismo nikada sami, sa nama su uvek Gospod, svetitelji i anđeli.
Da li u nešto moramo biti potpuno uvereni kako bi nam molitve bile uslišene?
- Vera i molitva su nerazdvojne. Nema molitve ako nema vere prethodno. Prvo dolazi vera u Boga a zatim molitva koja nas utvrđuje u veri i čini da steknemo poverenje u Njega iz čega proističe Božije poverenje u nas. To pokazuje da naša vera nije slepa nego razložna, proverena i proživljena generacijama hrišćana kroz vekove. Stoga molitva uvek treba da bude spoj vere i čestitog života.
Šta je najbolje tražiti u molitvi ““ zdravlje, ljubav, sreću...?
- Tražite najpre carstva Božijeg, a ostalo će vam se dodati, kaže Gospod Hristos (Matej 6,33). Treba znati da su sreća, zdravlje i uspeh prolazna stanja koja pripadaju ovom čulnom svetu. Oni su nam potrebni ali nisu presudni za budući život za koji je čovek stvoren. A da je ljubav shvaćena i izražavana kao neprekidna težnja i stremljenje ka Bogu i životu koji ne prolazi. Prava vrednost koja je teška ali dostižna. Zbog toga u molitvi najpre treba proslaviti Boga i zahvaliti za sva dobročinstva, a zatim moliti za svoje potrebe (oproštaj grehova, pokajanje, izbavljenje od neznanja, zaborava, iskušenja...).

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa