6. januar 2022.6. jan 2022.
Grodno 93: sezona 2021/22 (foto: P.M.)

Grodno 93: sezona 2021/22 (foto: P.M.)

PREDRAG MUŠICKI, TRENER KK GRODNO 93

Finale kupa – istinski podvig

Iznenadio sve plasmanom u finale Grodno. Nekada veliki tim, ali na novom početku. Mnogo mladih igrača. Uspon beloruske košarke, velike ambicije. Belorusija ekološka, organizovana država
Belorusija nije sinonim za košarku, druge republike su u sovjetskoj eri davale više reprezentativaca, no nacionalni tim i liga napreduju krupnim koracima. Najprijatnije iznenađenje sezone je Grodno 93, finalista Kupa i vrlo mlad tim na visokoj ligaškoj poziciji. Njih predvodi naš sugrađanin Predrag Mušicki koji je iskoračio u novu avanturu ove jeseni i napravio rezultate iznad očekivanja u nekada velikom timu, a danas mladom sastavu sa velikim ambicijama u budućnosti.
-Ekipa je osam puta osvaja Prvenstvo Belorusije, isto toliko puta pobeđivala u Kupu, dva puta igrala u Kupu Radivoja Koraća, ali sve se to dogodilo tokom 90-ih i početkom ovog veka. Poslednje slavlje bilo je 2007, kada drugi timovi preuzimaju primat, a Grodno ne osvaja trofeje. Dugo nisu bili ni blizu nekog pehara.

Rad sa najtalentovanijima
Posle dobrih rezultata, Predrag Mušicki je dobio priliku da radi sa vrlo talentovanom generacijom beloruskih košarkaša.
-Direktorka Košarkaškog saveza Belorusije Nastasija Marinina pozvala me je da organizujem trening sa 30 najperspektivnijih dečaka uzrasta do 14 godina. To je veliko iskustvo za mene, ali takođe čast i zadovoljstvo. Verujem da sam upoznao dečake koji bi u budućnosti mogli predstavljati Belorusiju na najvećim takmičenjima.


U bivšu sovjetsku republiku Mušicki je stigao na preporuku kolege koji radi u nacionalnom timu Belorusije. Preuzimanje je bilo izazov s obzirom na sastav tima.

-Asistent u ženskoj reprezentaciji Belorusije Zlatan Perišić me preporučio predsedniku kluba i brzo smo se dogovorili o preuzimanju ekipe. Tokom leta je tim doživeo velike promene i znao sam da preuzimam izuzetno mladu ekipu. Malo ko je očekivao da možemo imati ovakve rezultate, ali smo sve iznenadili plasmanom u finale Kupa i trenutno trećim mestom u Ligi. Ponosni smo na finale, ali ostaje žal, jer su četiri igrača bila van stroja pred taj meč i manjak u rotaciji je uticao da izgubimo korak usled umora.

Liga Belorusije nije mnogo poznata kod nas, ali je kvalitet u konstantnom usponu poslednjih godina.

P. Mušicki (desno)


-Rekao bih da je kvalitet negde na prelazu naše druge i prve lige. Imaju strance iz Amerike, Rusije, Ukrajine i dva igrača iz Srbije, od kojih je jedan u ekipi koju ja predvodim. Prvi asistent mi je Dimitri Kuzmin, nekadašnji igrač Spartaka i Zenita. Fizički imaju fantastične predispozicije, ali je mala baza mlađih kategorija. Napreduju brzo, ulažu u košarku i sigurno su na pravom putu. U kvalifikacijama je Belorusija pobedila Tursku, to je pokazatelj kvalitetnog rada. Prethodne godine su proslavili vek košarke u ovoj državi, što ukazuje na tradiciju.

Beloruski dani
Jedan je sport po popularnosti iznad drugih, kao što se razlikujemo u tome, tako se razlikujemo i u mentalitetu
- Država obezbeđuje odlične uslove za rad. Nacionalni sport je hokej i nema premca u popularnosti, ali imaju dobru žensku košarkašku reprezentaciju i značajne korake su načinili u popularizaciji muške košarke. Sličnost sa nama su prezimena, mnogo ih je koji se završavaju na ić, čak postoje i ulice koje nose nazive ljudi na ić. Vole i cene ljude iz Srbije.
Svakodnevica u Belorusiji je vrlo prijatna ističe šabački trener. U gradu gde živi, blizu granice sa Litvanijom mnogo je istorijskih spomenika, uz izražene prirodne lepote.
-Belorusija je ekološka država, higijena je na najvišem nivou, nema grafita, estetika velo izražena, savesno čuvaju javni prostor, komunalne službe dobro organizovane, rekao bih da su ispred Slovenije u tom segmentu. Stanovnici su zatvoreniji u odnosu na nas, ali su i izuzetno obrazovani i na usluzi svima. Odlični su poslodavci, ne postoji kažnjenje zarada. Tržni centri snabdeveniji nego kod nas.


Finale Kupa je veliki uspeh, ali već u arhivi, jer treba očuvati odlično mesto u ligi i biti u plej ofu pravi takmac.

-Za sada smo treći. Najjači klub je Cmoki Minks, igraju u Evro kupu i VTB ligi. Izuzetne sastave imaju: Borisfen, Rubon, Impuls. Većinom su domaći igrači u našem sastavu, uz centra Nikolu Đurića iz Srbije, imamo i dva ukrajinska internacionalca. Za borbu nam nedostaje više igrača u rotaciji, te je u planu angažovanje još dva igrača. Ugovorom sam vezan do kraja sezone uz mogućnost produženja na još dve godine.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa