13. januar 2022.13. jan 2022.
Petogodišnja devojčica pronašla dukat
TRADICIONALNO LOMLjENjE ČESNICE POSLE BOŽIĆNE LITURGIJE

Petogodišnja devojčica pronašla dukat

Posle božićne liturgije u porti crkve organizovano je tradicionalno lomljenje česnice, a zlatni dukat dar Grada Šapca pronašla je naša najmlađa sugrađanka petogodišnja devojčica Neda Milinković iz Šapca
Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić prisustvovao je svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, koju je služilo Njegovo Preosveštenstvo vladika Jerotej vikar Patrijarha Porfirija, povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

-Božić nazivamo najradosnijim hrišćanskim praznikom, zato što je tada po prvi put moglo da čuje slava na visini Boga, na zemlji mir, među ljudima dobra volja. Zato što je Bog postao jedan od nas. Nema većeg povoda za radost i nema radosnije vesrti koju bi čovek moga da čuje od te da se obistinilo ono drevno proročko da će devojka začeti i rodiće sina i nadenuće mu ime Emanuil, što znači “s nama je Bog”. To da je s nama Bog znači da više ništa loše, suštinski, egzistencijalno, ne može da se dogodi čoveku. Bog ga je uzeo, privio na sebe, postavši u potpunosti istovetan nama, ne prestajući da bude Bog. Mi slavimo na Božić činjenicu da se večni Bog rodio i kao čovek uzeo na sebe ljudsku prirodu, a nije prestao da bude Bog. Zbog toga se uvek na ovaj dan pozdravljamo radosnim hrišćanskim pozdravom “Mir Božji, Hristos se rodi”, 2000 godina to činimo i dok god nas ima činićemo, jer nema veće i lepše vesti koju možemo da poručimo ljudima svih vera, naveo je sveštenik Nikola.

Posle božićne liturgije u porti crkve organizovano je tradicionalno lomljenje česnice, a zlatni dukat dar Grada Šapca pronašla je naša najmlađa sugrađanka petogodišnja devojčica Neda Milinković iz Šapca.

Gradonačelnik Pajić je još jednom svim pravoslavnim hrišćanima koji poštuju julijanski kalendar čestitao Božić i izrazio zadovoljstvo što je danas sa velikim brojem sugrađana prisustvovao liturgiji.

-Najveći hrišćanski praznik okuplja vernike, a meni je posebno drago što je danas veliki broj Šapčana, među kojima je bilo najviše dece u porti crkve učestvovao u tradicionalnom lomljenje česnice i što smo svi zajedno dali doprinos u očuvanju naše vere i tradicije. Oni koji su imali najviše sreće iz česnice teške 40 kilograma, izrađene od 800 delova izvukli su zlatnik koji je darivao Grad Šabac ili jedan od četiri srebrnjaka crkve I Gradske organizacije invalida. Praznični dani su zaista dani blagoslova jer vraćaju osećaj praštanja i bezbrižnosti. Negujmo ljubav, toleranciju, poštovanje i međusobno razumevanje, rekao je gradonačelnik i poželeo građanima da ovaj praznik provedu u dobrom zdravlju okruženi ljudima koji ih vole i koje vole, uz poruku Mir Božji, Hristos se rodi!

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa