13. januar 2022.13. jan 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Kulturnom centru

Šabac primer humanosti

Tokom 2022. biće nastavljena tradicija Akcija u šabačkom Kulturom centru svake srede. Posle uspešne 2021. godine, cilj je još uspešnija 2022. Plan je premašiti granicu od 3.000 jedinica. Akciju davanjem krvi podržao i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić
Tradicionalne akcije dobrovoljnog davanja krvi sredom u Kulturnom centru biće nastavljene i tokom 2022. godine. Prethodna godina je u ovoj oblasti bila izuzetno uspešna uprkos problemima koje je izazvala nestabilna epidemiološka situacija, prikupljeno je više od 2.600 jedinica, a cilj Crvenog krsta je da u saradnji sa Institutom za transfuziju tokom tekuće godine obezbedi više od 3.000.
-Ove godine su planirane 82 akcije na različitim lokacijama. Odziv na ovoj drugoj u 2022. godini je izvanredan. Prošlogodišnji učinak od 2.612 je izuzetan i to nas je pozicioniralo na sam vrh u Srbiji. Prikupljene doze su namenjene za one kojima je neophodna kako u Šapcu, tako i u Beogradu, na različtim institutima i klinikama. To je generalno usmerenje, a naravno da su moguća i namenska davanja, konkretno, mnogi su 12. januara dali neophodnu krv za operaciju naše sugrađanke Mariju Đerić za koju objavljen apel na različitim društvenim mrežama – ističe Slavko Radovanović, v. d. sekretara Crvenog krsta Šabac.

U postprazničnom periodu rezerve krvi u Institutu za transfuziju su uvek na nešto nižem nivou, što je uobičajeno, no baš zbog toga su i akcije u tom periodu izuzetno važne.

-Slika iz Šapca sa akcija na kojima se okupljaju dobrovoljni davaoci je uvek na zadovoljstvo svih nas. Velika zahvalnost Šapčanima, jer su nastavili tamo gde su stali prethodne godine i što obezbeđuju kontinuitet za primer svima. Rezerve su trenutno smanjene, još uvek nisu drastično umanjene kao što ume da se dogodi tokom godine. Uspevamo da odgovorimo na sve izazove za sada, ali je svaka akcija pravo blago, jer uz uobičajenu borbu ne smemo zanemariti fakotr epidemije koja i nas ograničava – naglašava Dušan Serafimović iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Davalaštvo i Kovid
Sve zdrave osobe mogu biti dobrovoljni davaoci, bez obzira da li su vakcinisani nekom od antkovid vakcina ili ne i da li su preležali trenutno najpoznatiju virusnu infekciju na svetu.
-Svako ko je preležao Kovid, zavisno da li je bio hospitalizovan ili ne. Ukoliko nije bilo bolničkog lečenja može krv dati posle mesec dana, ukoliko jeste, zavisno od stanja, moguće je učiniti humano delo posle šest meseci. Po pitanju vakcinacije, oni kojima je aplikovana vakcina Fajzer i Moderna, mogu odmah biti davaoci, dok u slučaju Astra zeneke i Sputnjika V moraju sačekati dve sedmice – pojasnio je Serafimović.


Dobrovoljno davalaštvo krvi je vid humanosti koji je dostupan svim zdravim osobama i predstavlja priliku da se izdvojeni minuti pretvore u života vrednu donaciju za nekoga.

-Grad Šabac pridaje veliku pažnju i na različite načine podstiče ljude da budu humani na ovaj način. Dajemo priznanja svima koji su dali 50 i više puta dragocenu tečnost, odlično sarađujemo sa našim Crvenim krstom i Insitutom za transfuziju, bili smo pioniri kao Grad sa idejom redovnih sedmičnih akcija izmeštenih iz bolnice. Iz ovogodišnjeg budžeta smo za Crveni krst izdvojili sedam miliona dinara, bićemo i dalje aktivan podrška organizaciji. Najveća zahvalnost sugrađanima koji redovno iskazuju humanosti i oni su najzaslužniji što nema nestašica kod nas – rekao je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić koji je u bio jedan od nekoliko desetina davalaca na drugoj ovogodišnjoj akciji. U Kulutnom centru je 30 put dao krv.

Akcije u Kulturnom centru realizuju se svake srede, od 09 do 15 časova u saradnji sa Crvenim krstom Šabac i Institutom za transfuziju iz Beograda.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa