13. januar 2022.13. jan 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

LjUBIŠA ĐUKIĆ: TAMO AMO PO ANALIMA KONjIČKOG SPORTA U ŠAPCU I OKOLINI (20)

Renesansa Jevremovih sadnica

Štale na hipodromu u Šapcu pune trkačkih konja, a slično je i u Bogatiću. Ovome treba dodati i one privatnih vlasnika po okolnim selima iz kojih vrebaju galoperi ne bi li dostigli slavu Marjanovića, Nikolića, Šainovića... Iako skromne sve nagrade iz protekle sezone na hipodromu u Šapcu, isplaćene. Galopska budućnost se smeši, naglašava dr Aleksandar Peranović, direktor hipodroma u Šapcu
Vraćajući se starim ljubavima, konjički sport u Šapcu i okolini doživljava renesansu. „Sadnice“ koje je svojevremeno „zasadio“ Jevrem Obrenović u svom, po njemu nazvanom Jevremovcu, gde je imao štalu trkačkih konja po ugledu na evropske, uveliko su „odrasle“i dale „plodove“. Zelena trava hipodroma u Šapcu, neke podseća na „plavu“ u Kentakiju, koju je doseglo više šampiona sa naših prostora, čak iz privatnih štala za u to doba fantastičnu sumu novca.

Jevrem Obrenović


Vremena su se promenila, ali „stara ljubav“ ovdašnjih zaljubljenika u konjički sport zaborava nema. Ona samo dobija nove oblike i protagoniste. Na početku novog veka probleme joj zadaje pandemija korona virusa, koju ovdašnji konjari uspešno savlađuju, poštujući mere, koje propisuje Krizni štab.
Hipodrom u Šapcu, mesto dobrih okupljanja, postao je oaza mira, razonode i prijatnosti. Ovo sportsko borilište sve više je pravi mamac ne samo za ljubitelje konjičkog sporta, već i druge ljude željne odmora u zdravoj životnoj sredini, posle uobičajene gradske vreve.

Na hipodromu u Šapcu, trke obično traju od Vaskrsa do kasne jeseni. U protekloj sezoni imali smo devet trkačkih dana. U proseku je bilo sedam trka po danu


Štale na šabačkom hipodromu su pune konja, a ista slika je prisutna i na hipodromu u Bogatiću. Čelnici ovih sportskih objekata tvrde da im nedostaju novi boksovi za konje, a tražnja je uvećana.
Ovdašnji zaljubljenici u konjički sport u obližnjim selima( oko Šapca), sve češće glasno govore da i oni imaju konje za trku, a poznavajući njihov fanatizam i odanost konjičkom sportu, nije isključeno da iz neke takve štale dođe neki novi šampion trkačkih staza i „prepliva“ „Veliku baru“ za fantastičnu sumu novca, kao što je to pošlo za rukom Nemanji Marjanoviću iz Štitara, koji je prodao svog Gari granta u Ameriku, neznajući da kupac nije pitao za cenu. Dakle, u istoriji je bilo takvih primera.

Na hipodromu u Šapcu, trke obično traju od Vaskrsa do kasne jeseni. U protekloj sezoni imali smo devet trkačkih dana. U proseku je bilo sedam trka po danu. Lično mislim da je to mnogo i optimalan broj je pet. Tada bi i nagrade, koje smo isplatili u protekloj sezoni, mogle biti malo veće. U trkama je prema našoj statistici učestvovalo po osam konja. I pored otežanih uslova, zbog delovanja korona virusa, uspeli smo da realizujemo sve važnije trke za naš Grad, ali i one memorijalne, kaže direktor hipodroma u Šapcu dr Aleksandar Peranović.

dr Aleksandar Peranović, Foto: "Glas Podrinja"


Po njegovim rečima uspeli su da urade reparaciju dotrajalih drvenih delova tribine i put kroz hipodrom.

Ove godine planiraju da do početka nove sezone trka, rekonstruišu radnu i glavnu trkačku stazu. Žele i pokušaće da urade ogradu oko hipodroma.

- Bez obzira na sve, zadržaćemo trend redovne isplate nagrada. Grad prepoznaje hipodrom kao izuzetno važan sportski objekat. Svrstani smo među dva tri najznačajnija sportska objekta ove vrste. Sličan tretman stekli smo i u državi. Već po tradiciji otvaranje nove trkačke sezone na našem hipodromu biće 24. aprila 2022. godine. Imaćemo osam do devet trkačkih dana, a završetak je planiran krajem oktobra 2022. godine. Uveren sam da nećemo propustiti organizaciju najvažnijih trka u Šapcu, a Grad priprema određena sredstva za nagrade i ukupnu pomoć hipodromu, kao objektu od velikog značaja za naš kraj, zaključuje Peranović.

Po svemu sudeći galopskom sportu u ovom kraju se „smeši“ lepa budućnost.

Kraj
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa