13. januar 2022.13. jan 2022.
Vladimirci u Leposaviću

Vladimirci u Leposaviću

„Hvala Vladimircima što veruju u nas mlade Kosova i Metohije a mi ćemo se odužiti znanjem. Volim Vladimirce i od ovog dana oni su moja druga porodica. Hvala im puno, govorio je u dahu dragi dečak sa suzom u očima. Poklon je uručio zamenik predsednika Opštine Vladimirci Milorad Milinković
Tradiciju poseta severu Kosova i Metohije Vladimirci su nastavili i ovom akcijom, humanitarnog karaktera. Naime, čak dvanaestoro dece bez jednog od roditelja i dečaka koji nema nijednog, uz Vladimirce okupili su čelne ljude iz desetak gradova i opština od Žablja do Užica. Uz prepoznatljivo gostoprimstvo družili su se stari prijatelji prvo u Kamenici kod Leposavića a potom i u Sočanici obradovali najmlađe. U Kamenici stotinak najmlađih dobili su paketiće u porti novog hrama čiju je izgradnju pomogla i Opština Vladimirci.

Bilo je za neverovati gostima da toliko mladih imaju sela oko Leposavića i sam gradić. Viđeni su parovi i sa četvoro dece uz ubeđenje da će Srbija ostati Srbima jer viđeno lepotom obavezuje a ali i preci koji su kolevku srpstva čuvali za potomke. A dobijeni laptop Aleksandar Milenković je čvrsto držao u rukama kao san koji mu se ostvario.


Inicijator akcije je bio Miodrag Radovanović Mija manirom čoveka široke duše koji za sebe voli reći da je dobar suprug, otac i sin a da imetak vidi u dobroti i humanosti dičeći se odlikovanjima Opštine Leposavić ali i Raško-prizrenske Eparhije. Zahvalio se svima u želji da se okupljaju na mnogaja ljeta.
Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić je vidno srećan zahvalio braći što pomažu branitelje srpstva i kolevke srpstva. Zahvalio se i velikim humanistima i velikim ljudima jer veće od svih poklona je njihova ljubav prema Kosovu i Metohiji. U Sočanici u školi podeljeno je šest stipendija bratskih opština i gradova mladima u iznosu od sto do dve stotine evra. Podeljeno ih je šest a potom i šest laptop računara, među kojima je bio i onaj koji je Opština Vladimirci poklonila Aleksandru Milenkoviću iz Leška učeniku četvrtog razreda osnovne škole „ Stana Bičanin“ koji nije krio sreću:
„Hvala Vladimircima što veruju u nas mlade Kosova i Metohije a mi ćemo se odužiti znanjem. Volim Vladimirce i od ovog dana oni su moja druga porodica. Hvala im puno, govorio je u dahu dragi dečak sa suzom u očima.

Poklon je uručio zamenik predsednika Opštine Vladimirci Milorad Milinković:
„Velika je sreća videti elan da ostanu na svom pragu i bore se samo njima znanim razlozima. Mi ćemo kao i svi ostali kad god se ukaže prilika pomoći jer viđenih stotine mladih i rešenost da ostanu u kraju oko Leposavića govori sve. Ovo je gest podrške da se odbrani srpstvo za koje nema cene“, rekao je Milinković.

Dva dana druženja prošla su kao tren. Srbija je u ovim predelima više od dedovine i zaveta precima a na ispraćaju tekle su suze zahvalnosti vrednije od svih poklona.
Od ideje Miodraga Mije Radovanovića koji ne zna za prepreku, preko vizionarskog gradonačelnika Leosavića Zorana Todića koji je maksimalno podržao ovu akciju i pažnju poklonio svakom gostu. Bio je to vikend za nezaborav a pretvorio se u zavet da će se uskoro okupiti jer Kosovu i Metohiji pomoć uvek treba.

Poput anegdote zvuči dolazak tročlane delegacije Vladimiraca na toliko pominjani prelaz Jarinje. Kolona je bila duga nekoliko kilometara a samo jednim telefonskim pozivom Bate Delića i odvažnoj vožnji Dragana Isailovića na kojoj bi mu pozavideo i legendarni Fanđo. Za minut dva našli smo se na srpskoj strani prelaza na Jarinju, a potom do albanske strane prelaza gde se odvijao performans lepljenja stikera na tablice koji je opet samo zamaskirao ono što im najviše smeta. A onda spektakl do Leposavića udaljenog dvadesetak kilometara. Na svakoj banderi srpska zastava, na svakom koraku lepa reč a samo mesto do zadnje kuće i bandere okićeno zastavama. Slika koja se može videti samo u kolevci srpstva.


A utisak je zaokružio starina u Kamenici kod Leposavića podsećajući na svevremenski zavet, ko ne došo u boj na Kosovo... I ovi dani su svojevrstan boj oko Jarinja i drugih mesta kao odbrana kolevke srpstva sa željom da Srbi pohode Kosovo i Metohiju i uvere se u rečeno. A potom na mnogaja ljeta.
S.K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa