20. januar 2022.20. jan 2022.
Upucan pas
JOŠ JEDAN SLUČAJ ZLOSTAVLjANjA ŽIVOTINjA

Upucan pas

Veterinar kaže da je u psa pucano iz blizine. Najverovatnije je želeo da priđe svojim dželatima, što su oni iskoristili i pokušali da ga ubiju. Psihijatri su složni oko toga da se psihopate iživljavaju na životinjama, samo zbog toga što bi da isto urade čoveku bili kažnjeni. Kod nas je kažnjavanje za ubistvo životinje još uvek na nivou sitne statističke brojke. Slučaj je prijavljen i policiji
Nedelja, dan kada lovci idu u lov na divljač. Dan kada mnogi vlasnički i napušteni ljubimci stradaju od ruke ti istih lovaca, samo zog toga što su im bili na domet puške. Ove nedelje još jedan pas je bio njihova meta. Za razliku od bezbroj drugih, imao je sreće. Naišli su neki dobri ljudi.
-
Najveću zahvalnost dugujemo dvojici ljudi, kojima čak ni ime nisam zapamtio. Videli su krvavog psa kako baulja, zaustavili auto i pratili ga 200-300 metara po blatu po njivi dok nije pao. Nazvali su Aleksandra Stanojlovića, koji zbog obaveza u svom azilu nije odmah mogao da krene, pa je javio meni. Ta dva čoveka su bila uz psa sve vreme, iako je padala slaba kiša. Kada sam došao video sam da je pas u ogromnoj lokvi krvi i nepokretan, ali je disao. Njih dvojica su čak, iako su krenuli na sasvim drugu stranu, da ne bih ja prljao moj nov auto, psa prevezli u svom autombilu kod Jelene i Dana u ambulantu „Sirijus“, navodi Dragan, volonter Prihvatilišta.

Psihijatri su složni oko toga da se psihopate iživljavaju na životinjama, samo zbog toga što bi da isto urade čoveku bili kažnjeni


Pas je snimljen u „Siriusu“ i ustanovljeno je da u vratu ima tri zrna sačme. Bilo je jasno da je neophodna operacija u Beogradu, a kako je bila nedelja popodne, nije bilo baš lako naći ni veterinara. Došle su volonterke Tamara i Dragana, telefonom zvale beogradske veterinare i kada je pronađen adekvatan, sa psom su krenule u Beograd. Pas je tamo operisan, stabilno je i velike su šanse da će preživeti.

Veterinar kaže da je u psa pucano iz blizine. Najverovatnije je želeo da priđe svojim dželatima, što su oni iskoristili i pokušali da ga ubiju.

Psihijatri su složni oko toga da se psihopate iživljavaju na životinjama, samo zbog toga što bi da isto urade čoveku bili kažnjeni. Kod nas je kažnjavanje za ubistvo životinje još uvek na nivou sitne statističke brojke.

Slučaj je prijavljen i policiji. Nezvanično saznajemo da su oni obavestili veterinarsku inspekciju i osnovnog javnog tužioca.

-Ovo je ko zna koji put da prijavljujemo ubijanje ili zlostavljanje životinja policiji, ali nikada nismo imali epilog. Zna se ko je lovio tog dana i to nije teško istražiti, ako postoji dobra volja. Još jednom moram da izrazim zahvalnost ljudima koji su psa pronašli. Njima pripadaju najveće zasluge ako preživi. Mnogi ne bi ni zaustavili auto, a kamoli gazili po blatu, čekali na kiši i krvavog ga vozili u kolima, ističe Dragan.

Pas je nađen u njivama između Jevremovca i Gornje Vranjske. Pre nekoliko nedelja, posle još jednog lovačkog pira, na njivi u Drenovcu ostalo je nekoliko mrtvih pasa. Takođe nedavno, tokom lova u Varni su nestala dva lovačka psa koji su kasnije pronađeni mrtvi u kanalu, ubijeni iz vatrenog oružja. To je samo ono što je neko slikao i objavio na društvenim mrežama, a ko zna koliko toga je ostalo daleko od očiju javnosti.

Iste nedelje kada je pucano na psa u Jevremovcu, lovac iz Kuršumlije ubio je svog kolegu. Čuo je nešto u žbunju i mislio da je divlja svinja. Kako pišu centralni mediji, lovac koji je ubio je – slabovid!
Čuvajte svoje ljubimce. Nedeljom ih posebno čuvajte! Među nama žive neki ljudi koji sebe nazivaju ljubiteljima prirode i ne biraju u šta će pucati!
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa