20. januar 2022.20. jan 2022.
Foto: Jadranko Gubelić, Doktorka Marina Lazić

Foto: Jadranko Gubelić, Doktorka Marina Lazić

ESTETSKA MEDICINA SAMO U ORDINACIJAMA

Po “injekcije lepote” samo kod lekara

“Doktori koji mogu da obavljaju ove procedure moraju da imaju završene adekvatne edukacije i da poseduju sertifikate kao dokaz toga. Kada se koriste neregistrovani preparati može doći do alergijskih reakcija. Takođe, ako se preparati nestručno primenjuju ili se radi u uslovima koji nisu sterilni može doći i do nekroza i infekcija. Pacijent nekada nema realnu sliku sebe i uvek traži i želi još. Zato je tu doktor koji mora da bude odgovoran i prati estetske kriterijume” navodi doktor stomatologije i estetske medicine Marina Lazić
Standardi lepote vremenom se menjaju. Nažalost, poslednjih godina sve je zastupljeniji veštački izgled, koji kao trend dikitraju rijaliti i estradne zvezde. Sve mlađe devojke žele da imaju povećane usne, a “pegla” se i najmanja bora. Kako nemaju svi novca za sigurne tretmane, a ni znanja o tome do kakvih komplikacija može doći, često se odlazi u kozmetičke, pa čak i frizerske salone po “injekciju lepote i mladosti”. Procedure neretko obavljaju nedovoljno stručna lica koja ni sama nisu svesna posledica koje mogu nastati. Uz sve to, koriste se i falsifikovani kineski preparati.

Zbog učestale pojave da se antiejdžing procedure ovavljaju u kozmetičkim i drugim salonima Ministarstvo zdravlja je, u maju, izdalo saopštenje kojim su obavestili da medicinske procedure mogu obavljati isključivo u zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi koja je osnovana kao opšta ili specijalistička ordinacija doktora medicine, doktora stomatologije, odnosno poliklinika, a kojima je za obavljanje određenih antiejdžing procedura Ministarstvo zdravlja izdalo dozvolu. Ove procedure su: injektiranje dermalnih filera, primena botulin toksina (botoks), lifting nitima, PRP tehnika, mezoterapija, hemijski piling, kolagen indukciona terapija (dermoabrazija i mikronidling), karboksiterapija i elektromagnetna zračenja.

Ključ je u umerenosti
-Postoje fantastične stvari u estetskoj medicini, koje su odlična vrsta prevencije i rehabilitacije starenja i koje se često rade, ali se ne uočavaju na prvi pogled. Upravo to i jeste poenta – da bude umereno, da se stari na lep način. Starenje se ne može zaustaviti, ali može se izgledati negovano i lepo, mogu se poboljšati sitne nepravilnosti i na kraju se osećati zadovoljnije. Treba negovati prirodnost i stariti u skladu sa crtama lica. Biti umeren, raditi sve postepeno, bez preterivanja i to može mnogo da utiče na samopouzdanje. Nažalost, preplavljeni smo negativnim primerima sa TV-a, dok sa druge strane imamo prelepe žene iz javnog života za koje niko ne zna da su nešto radile na licu, a jesu, ali sa merom, ističe dr Marina Lazić.


-Doktori koji mogu da obavljaju ove procedure moraju da imaju završene adekvatne edukacije i da poseduju sertifikate kao dokaz toga. Moramo neprestano da se usavršavamo, zbog toga što medicina napreduje i menja se. Kongresi, simpozijumi, individualne radionice su sastavni deo našeg profesionalnog razvoja kako bismo stalno bili u toku i pratili najnovija dešavanja. Samo tako možemo da pružimo najbolju uslugu našim pacijentima, navodi doktor stomatologije i estetske medicine Marina Lazić.

Naša sagovornica navodi da je za uspešan zahvat neophodno poznavati anatomiju lica, ali da je isto tako važno i korišćenje registrovanih preparata, koji su prošli klinička ispitivanja i koji su odobreni od strane Ministarstva zdravlja. Javna je tajna da se kod nas ne preza od upotrebe kineskih falsifikovanih preparata, koji su znatno jeftiniji od originala, što može biti znatno više plaćeno narušavanjem zdravlja.

-Ne želim da komnentarišem rad drugih, svako je odgovoran za svoje postupke. Ipak, moraju i pacijenti da shvate da preparati imaju svoju nabavnu cenu, a bitna je i stručnost i godine koje doktor uloži u usavršavanje. Kada se koriste neregistrovani preparati može doći do alergijskih reakcija. Takođe, ako se preparati nestručno primenjuju ili se radi u uslovima koji nisu sterilni može doći i do nekroza i infekcija. Neke komplikacije ostavljaju trajne posledice, kao što je nektroza,odnosno odumiranje tkiva. Ukoliko se preparat ubrizga u krvni sud može do vesti do okluzije krvnog suda, ali i do trajnog slepila jer filer “putuje” i može da začepi krvni sud u blizini oka, navodi dr Lazić.
Imala je i sama iskustva u lečenju tuđih grešaka. Rešavale je velike otoke nastale primenom filera, kao posledica alergijskih reakcija i “topila” hajaluronske filere usled prekomerne upotrebe. Na sreću, postoji preparat, hijaluronidaza, koji može da razgradi filer.

za uspešan zahvat neophodno poznavati anatomiju lica, ali da je isto tako važno i korišćenje registrovanih preparata, koji su prošli klinička ispitivanja i koji su odobreni od strane Ministarstva zdravlja


-Potrebno je adekvatno i pravovremeno odreagovati i kod komplikacija. Postoji precizna terapija koja se daje kako bi se zaustavila dalja progresija stanja. Bitno je na vreme dijagnostifikovati i lečiti komplikaciju, ako do nje dođe, a ne samo obaviti proceduru. Konstatan bol u regiji gde je rađena procedura, promene na koži koje ne prolaze ni nakon sedam dana ili se pogoršavaju ili gubitak funkcije te regije znak su da se treba obratiti stručnom licu, jer je verovatno došlo do neke komplikacije, kaže dr Lazić.

Kada se pogleda lice mnogih žena (a i ponekog muškarca) pomisli se da su preterali sa zahvatima rađenim na licu. Oteklo lice, prevelike usne, ostavljaju utisak kao da je osoba koja ih nosi baš želela da se vidi da je ona “radila na sebi”. Naravno da se postavlja pitanje i koji je deo odgovornosti na lekaru koji dozvoli da mu pacijent ovakav izađe iz ordinacije.

-Postoje neka pravila. Procedure se ne izvode osobama mlađim od 18 godina, trudnicama, dojiljama, osobama sa određenim autoimunim bolestima ili sa brojnim alergijskim reakcijama. Većina procedura se ne radi ni pre 25. godine. Ipak, sve je individulano i zavisi i od genetike, nege i načina života. Sa druge strane, važno je i da se ne radi samo po želji pacijenta. Pacijent nekada nema realnu sliku sebe i uvek traži i želi još. Zato je tu doktor koji mora da bude odgovoran i prati estetske kriterijume. Dešavalo se da devojke dođu i traže da im se uradi nešto što im uopšte nije potrebno. Naravno da tako nešto neću prihvatiti, ističe dr Lazić.

Razlog za odlazak na neku od ovih procedura ne treba da bude moda, niti to što su svi iz društva već uradili. Dr Lazić savetuje da se korekcije vrše ukoliko se oseća nesigurnost po pitanju sitnih nesavršenosti na licu ili kada osoba želi da izgleda negovano i odmorno. Neinvazivnom estetskom medicinom to se rešava brzo i ne prolazi se kroz dug period oporavka, kao posle operacija. Kao pogrešne razloge navodi želju da se vidi da je na licu rađen zahvat i kada se pretera.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa