20. januar 2022.20. jan 2022.
Koleba i očev plot
SVE VEĐI ZALjUBLjENICI U PROŠLOST

Koleba i očev plot

Mačvani, Obrad Ulardžić iz Bogatića, „Izažanjcem“ (običaji, kako se nekad žela pšenica) i Dragorad Misojčić-Lukarić iz Ševarica, obnovom očevog plota, kod kolebe pokušavaju da očuvaju obeležja starog vremena
Kao što to neki slikari često čine na svojim platnima koristeći boje i bujnu maštu, koja ih vraća u prošlost, tako Mačvanin Obrad Ulardžić iz Bogatića, po profesiji zubar, organizovanjem tradicionalne manifestacije „Izažanjac“, kod Puzića kolebe u ataru zvanom Kec, pokušava da obnovi uspomenu na stare običaje u vreme žetve pšenice.

-To je, kaže Obrad period pre jednog veka u Mačvi na kraju žetve pšenice. Nekada je u svakom „gumnu“, kako se tada zvao prostor gde se vrla pšenica, radio „dreš“( vršalica), koju je pokretala parna mašina. Pogon je bio na kaiš, a mašinu je obsluživalo pet ljudi. Na njenom kraju su bili oni koji su vukli slamu i džakove sa pšenicom, a „dreš“ su, kako se to stručno kaže „zalagali“, odozgo. Rečju, kad vršalica radi bio je to čitav praznik, a u nečijim dvorištima, zadržavala se po više dana, kaže Ulardžić.

Pored parne mašine i vršalice koje je sa društvom nabavio negde u Vojvodini, na manifestaciji „Izažanjac“, koju „neguje“ svake godine na kraju žetve, nastupaju izvorne pevačke grupe i folklorni ansambli, gde su devojke i mladići odeveni u isključivo narodnu nošnju, a od pesama čuju se samo one izvorne vezane za žetvu.

Drugi primer neizmerne ljubavi prema starim običajima, dolazi iz Ševarica. Tamo je Dragorad Misojčić-Lukarić, obnovio kod očeve kolebe stari plot. Kaže da su viroletljike od suvog bagrema, prilično dugotrajne, bez obzira na izloženost atmosferskim prilikama.

-Plot oko očeve kolebe veoma dobro dođe, posebno leti. Ovde, kod mene je prava „zelena oaza“ u sred širokog polja mačvanskog, gde obično raste kukuruz ili pšenica. Nekako se tu i najbolje osećam, a to mišljenje dele i oni koji ovde dolaze. Rekao bih da u celini ovo dobro dođe, posle one užurbane gradske vreve, kaže Misojčić-Lukarić.

Bez obzira što su mnoge kolebe i obale „iskrčene“, a stare kuće „stradale“, pod najezdom novog vremena i u ovom kraju primetan je, istina „stidljiv“ interes za obnovu starih ognjišta. Izazov, svakako postoji, a „podgrejavaju“ ga u poslednje vreme sve „konkretnije“ aktivnosti Ministarstva za selo i Vlade Srbije.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa