20. januar 2022.20. jan 2022.
Slavica Ferenc

Slavica Ferenc

SLAVICA FERENC, DIPLOMIRANI INŽENjER ARHITEKTURE, RUKOVODILAC SLUŽBE ZA PROSTORNO I URBANISTIČKO PLANIRANjE U PREDUZEĆU INFRASTRUKTURA ŠABAC

Zdrav i inteligentan grad

Usvajanjem prve izmene i dopune plana detaljne regulacije „Sava park“ u saradnji sa Agencijom za upravljanje lukama definisana je nova lokacija međunarodnog putničkog pristaništa, a sa Savskom avenijom i plažom ovaj prostor će se oblikovati kao važno turističko mesto i mesto za javne sadržaje i manifestacije. U toku je izrada nacrta detaljne regulacije za izgradnju kanalizacionih mreža sa postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u naseljima: Slepčević, Lipolist, Drenovac i Prnjavor, kao i nacrta plana detaljne regulacije za proširenje groblja u Zminjaku. Radićemo planove detaljne regulacije „Benska bara-Istok“ (Područje između Kajmakčalanske i Kneza Lazara), „Kamičak“ (Blok između nove robne kuće i ulice Stojana Čupića sa Mačvanskim trgom) , „Trg šabačkih žrtava“( Prostor između Trga i ulice kralja Petra), a u Ministarstvu je potvrđen urbanistički projekat za rekonstrukciju raskrsnice kod Kapitola, kaže naša sagovornica, definišući planove da budući Šabac postane komforan grad
Diplomirani inženjer arhitekture Slavica Ferenc je visoko obrazovanje (sedmi stepen stručnosti ) stekla 1987. godine na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu u Sarajevu, posle završetka osnovne i srednje škole u Šapcu.

Dugo je u ovom poslu (35 godina) i obavljala je različite poslove u okviru struke, zašta je dobila veći broj nagrada i priznanja. Dominantno se bavi izradom strateških planova koji definišu prostorni razvoj.

Ljubazno se odazvala da govori za naš list o aktuelnim pitanjima prostornog i urbanističkog planiranja Grada Šapca.

PODIZANjE SVESTI O NEOPHODNOSTI ZELENIH POVRŠINA
- Šabac je moderno urbanistički postavljen, sa bogatom tradicijom u urbanističkom planiranju, počev od prvog poznatog Generalnog plana iz 1930. godine ( arh. Aleksandar Bučin). Generalni urbanistički plan iz 1982. godine koji je radio Zavod za planiranje „Plan“ Šabac u saradnji sa beogradskim „Juginusom“ je prvi planski dokument koji se bazirao na potpuno istraženim prirodnim i stvorenim uslovima grada, koji je obradio širok kompleks različitih uticaja na razvoj gradske aglomeracije i kojim su po prvi put tretirani i problemi prigradskih naselja, kaže na početku Slavica Ferenc, detaljno opisujući rezultate koje su doneli predhodni Generalni urbanistički planovi, koji se donose uglavnom za desetogodišnji period.

- Ono što se može smatrati jednom od pozitivnih tekovina plana iz 2008. godine, koji je i dalje važeći, jeste podizanje svesti o neophodnosti zelenih površina, kako javne, tako i ostalih namena. Procenjeno je da je razvoj zelenih i javnih površina trpeo usled ubrzanog razvoja grada i uslovljeno je da je svaki investitor dodatno obavezan da na svojoj lokaciji obezbedi određeno učešće zelenih površina, kako bi se stvorio određeni sistem koji nadograđuje kvalitet života u gradu i pripomaže sistemu prihvatanja atmosferskih voda, dodaje naša sagovornica pominjući poslednju sednicu Skupštine Grada na kojoj je između ostalog donet set odluka o izradi veoma važnih planova za grad Šabac. Po svom značaju se izdvajaju novi Prostorni plan Šapca i Generalni urbanistički plan gradskog naselja Šabac i prigradskih naselja. Planovi će se raditi u skladu sa Planom razvoja grada, čije se usvajanje očekuje za mesec, dva.

PLANOVI ZA GRAD I SELA
- Prostornim planom Grada Šapca je obuhvaćena cela teritorija jedinice lokalne samouprave, što znači da će se osim karata koje će prikazivati razvoj cele teritorije, ponovo raditi i planovi za sva sela. Izrada ovog plana će zbog obima poslova trajati dve-tri godine. U tom vremenu ćemo sačekati i popis stanovništva i usvajanje novog Prostornog plana republike Srbije, sa čijim uslovima ćemo se uskladiti, ističe Slavica i nastavlja: „ Izrada Generalnog plana za Šabac i prigradskih naselja je zakonska obaveza za naseljena mesta preko 30 hiljada stanovnika. U ovaj novi plan će se ugraditi strateški ciljevi razvoja prostora koji će se kasnije detaljno razrađivati planovima generalne regulacije.

Izrada oba ova plana imaju iste ciljeve: Održivi ekonomski razvoj, uređenje urbanih naselja, društveno blagostanje, kvalitet života sredine i dobro upravljanje razvojem. Ovim planovima će se utvrditi osnovni pravci prostornog razvoja do 2032. godine. S obzirom da Služba nastavlja tradiciju JUP „Plan“ u kontinuiranom praćenju promena u prostoru, na osnovu analiza, mi još sada znamo šta će biti glavni problemi koje novi set planova dominantno mora da reši: povećanje učešća javnih površina i njihovo uređenje, povećanje učešća i kvaliteta zelenih površina, otpornost na klimatske promene i urbana mobilnost. Težićemo da primenimo metodologije koje će dovesti do savremenih ciljeva uređenja gradova: “Zdrav grad” (Healthy city) i “Inteligentan grad” (Smart city).

Šabac ima sreću da nema problema u obezbeđenju površina za razvoj stambenih i radnih zona, tako da se možemo sada baviti podizanjem kvaliteta života. Najznačajniji resurs svakog područja je stanovništvo. Kako su demografske prognoze katastrofalne na celom području Republike Srbije, većina gradova, pa tako i Šabac svoj dalji razvoj može da zasniva jedino na migracijama iz manjih sredina.

AKTUELNI PLANOVI
Šta je planirano i gde da se gradi u Šapcu, do kraja godine?
- Na decembarskoj sednici Skupštine Grada, usvojena je Prva izmena i dopuna plana detaljne regulacije „Sava park. U saradnji sa Agencijom za upravljanje lukama, izmenom je definisana nova lokacija međunarodnog putničkog pristaništa. Ta lokacija se nalazi na mestu starog pristaništa, kod zgrade koju zovemo Agencijom. Sa tvrđavom i novim gradskim parkom na lokaciji bivše kasarne. Savskom avenijom i plažom ovaj prostor će oblikovati kao važno turističko mesto, kao i mesto za javne sadržaje i manifestacije. Lokacija gde je pristanište bilo opredeljeno osnovnim planom, kod motela „Stari most“ je zadržana za marinu. Planom je predviđena i rekonstrukcija Savske ulice, sa formiranjem trotoara i biciklističkih staza.

Većina važećih planova je javno dostupna na sajtu Grada Šapca. Procedure donošenja planova su duge i komplikovane, tako kada se plan jednom donese, teško se menja. S toga je jako bitno da se građani uključuju u procedure donošenja planova


U toku je izrada nacrta četiri značajna plana detaljne regulacije za izgradnju kanalizacionih mreža sa postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u naseljima: Slepčević, Lipolist, Drenovac i Prnjavor. Usvajanje ovih planova se očekuje u prvoj polovini godine. Geodetska služba je izvršila premeravanje svih ulica u Drenovcu i Slepčeviću, a ostale ažurirala. Od najznačajnijih geodetskih poslova možemo navesti poslove na pripremi dela geodetskih podloga za izradu projektne dokumentacije za kanalizacione mreže na području programa „Čista Srbija“ u dužini od oko 80 km.

U toku je izrada nacrta plana detaljne regulacije za proširenje groblja u Zminjaku i usvajanje ovog plana se očekuje za oko dva meseca.

U 2022. Će se raditi i planovi za koje su ranije donete odluke, a oni ili nisu završeni, ili nisu ni početi. Plan detaljne regulacije „Benska bara-Istok“( Područje između Kajmakčalanske i Kneza Lazara), „Kamičak“( Blok između Nove robne kuće i ulice Stojana Čupića sa Mačvanskim trgom), „Trg šabačkih žrtava“( Prostor između Trga i ulice kralja Petra Prvog).

U Ministarstvu je potvrđen urbanistički projekat za rekonstrukciju raskrsnice kod Kapitola. Umesto semaforizovane raskrsnice će se formirati kružni tok, čime će se olakšati prohodnost raskrsnice.
Osim ovih poslova Služba za prostorno i urbanističko, radi i druge na parcelaciji i preparcelizaciji zemljišta, kao i pripremu lokacija za raspisivanje tendera, urbanističko tehničku dokumentaciju za infrastrukturne mreže i objekte i geodetske poslove.

Da li su sa Planom upoznati građani i na koji način?
- Većina važećih planova je javno dostupna na sajtu Grada Šapca. Procedure donošenja planova su duge i komplikovane, tako kada se plan jednom donese, teško se menja. Stoga je jako bitno da se građani uključuju u procedure donošenja planova.

Učešće građana je od velike pomoći. Praksa Službe je da kontinuirano prima zahteve građana za izmenom i dopunom planova. Kako je procedura izrade duga i skupa, po zahtevima se postupa kada Grad naruči te izmene, a većina se prihvati.

Iskoristila bih priliku da pozovem građane da sada kada su donete odluke o izradi planova, dostave svoje predloge i zahteve za izmene postojećih rešenja.

U celini i sažeto, kako treba da izgleda Šabac budućnosti?
- Lično, na ovo pitanje uvek volim da odgovorim kratko: Komforan grad. To znači grad gde udobno živite. Razdaljine koje prelazite su lako savladive. Imate dovoljno javnih objekata i javnih prostora koji su reprezentativni. Imate sve potrebne infrastrukturne mreže i objekte. Dišete čist vazduh i uglavnom ne primećujete urbanizam. Jer urbanistička rešenja su dobra samo ako se ne primećuju. Kod nas se o urbanizmu govori samo kad izbije neki problem. Ako se dobro osećate u gradu, onda su planovi bili dobri. Ako nije dobro i ako to većini smeta, mora se popraviti. Nema tu puno mistifikacije, zaključuje Slavica Ferenc, diplomirani inženjer arhitekture iz „Infrastrukture“ Šabac.
Lj.Đukić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa