20. januar 2022.20. jan 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Tradicionalno plivanje na Bogojavljenje na Savi

Čast i izazov za duh i telo

Nekoliko desetina Šapčana i gostiju grada, nošeni verom, podstaknuti velikim izazovom za duh i telo, predvođeni prazničnim znamenjem, plivalo je u vodi temperature svega nekoliko stepeni iznad nule na Bogojavljenje, 19. januara
Na praznik Bogojavljenje, 19. januara, na dan kada je Gospod pre dva milenijuma objavio vaseljeni da je Isus Hrist sin njegov koji je tada kršten u reci Jordan, odvažni ljudi u Šapcu, po tradiciji plivali su SA Časnim krstom u Savi kod Tvrđave.

Nekoliko desetina Šapčana i gostiju grada, nošeni verom, podstaknuti velikim izazovom za duh i telo, predvođeni prazničnim znamenjem, plivalo je u vodi temperature svega nekoliko stepeni iznad nule. Nije bilo nadmetanja, neizvesnosti već zajednički nastup i dogovor kome pripada čast da nosi i prvi celiva Časni krst.

-Na tatin predlog sam odlučio da učestvujem u plivanju. Bilo je veoma izazovno, ali sam ponosan na sebe i to što sam uspeo da u januaru uđem u hladnu Savu – rekao je mladi Ljubomir Paranosić iz Klenka.
-Velika je čast na praznik kao što je Bogojavljenje plivati za Časni krst. Odavno sam imao želju da zaplivam 19. januara u Savi, a ove godine sam to i ostvario- naglasio je sedamnaestogodišnji Vukašin Ostojić iz Šapca.

Bogojavljenjsko plivanje u Šapcu je nešto drugačije nego u ostalim gradovima, opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj gde se pliva ZA, dok ovdašnja tradicija nalaže da nema nadmetanja za praznično znamenje, već svi učesnici zajedno ulaze i zaplivaju hladnom vodom, predvođeni Krstom.

-Velika nam je čast i zadovoljstvo što je 40 učesnika se odvažilo da pliva sa Časnim krstom i svi koji su se odvažili da uđu u hladnu Savu su pobednici. Podrška učesnicima su bili i sugrađani – istakao je v.d. direktora Turističke organizacije grada Šapca Dušan Simić.

Bogojavljenje je praznik ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Prvi put, ostvareno je Sveto Trojstvo - u Božjem glasu sa neba koji reče: “Ovo je Sin moj”, krštenju Sina Božijeg u re%ci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sleteo na Hrista. Jedan je od 15 najvećih hrišćanskih praznika i za praznik vezana su brojna verovanj i običaji.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa