20. januar 2022.20. jan 2022.
Aristokrata  lekarskog poziva
GODIŠNjICA SMRTI DR ALEKSANDRA JOVANOVSKOG

Aristokrata lekarskog poziva

Pamtićemo ga kao aristokratu lekarskog poziva, kao onoga koji je otmenost svog zanata umeo da nosi u sebi i sa sobom. Hvala ti Sajo što si nam pokazao da je u životu sve moguće. I mašta i san, poštenje, tolerancija, odgovornost, dostojanstvo. Srećni smo što si nam u nasledstvo ostavio svoj primer kako se grade snažna prijateljstva. A ona su nicala gde god da si kročio...
Povodom godišnjice od smrti kolege, usled posledica infekcije virusom korona, prenosimo tekst članka posvete koji je prethodno objavljen u „Biltenu“ Opšte bolnice Šabac.
Šabačko zdravstvo i naša bolnica, ostali su bez jednog od najboljih među nama. U borbi sa Kovidom, život je izgubio prim. dr Aleksandar Jovanovski, naš Saja. Od početka epidemije bio je u prvim redovima, posvećen pacijentima, bespoštedno, odgovorno, hrabro, profesionalno. Do samog kraja. I u najtežim trenucima, inspirisao nas je. Jer, takav je bio naš kolega, a iznad svega iskreni prijatelj.

Duboko potrešeni njegovim preranim i nepravednim odlaskom, Saje se sećamo sa radošću. Svako ko je imao privilegiju da radi sa njim, zna koliko im je obogatio život. Koliko god da je bilo teško, nikada nije želeo da vidi ljude u suzama, već je težio da svi oko njega budu srećni. Svojim odnosom prema svima oko sebe, svojom čašću, poštenjem, neiscrpnom energijom, služio nam je kao primer.

I na samom kraju, Saja nije dozvolio da ga podmukli protivnik savlada. Izgubio je bitku, ali nije poražen. Njegov život nastavlja se kroz sve one koje je spasao, naučio i usrećio. Veliki ljudi nikada ne nestaju. Oni žive dokle god sećanje svih nas koji ostajemo i svih onih koji dolaze dopire. To je zaveštanje najvećih. A Aleksandar Jovanovski bio je jedan od njih.

Pamtićemo ga kao nepokolebljivog borca koji je bodrio sve nas u ovoj neravnopravnoj borbi sa opasnim i nepoznatim. Kao nesebičnog, veselog, druželjubivog, odvažnog, uvek ljubaznog i predusretljivog, kao vrhunskog lekara i učitelja. Pravedan i stamen, moralan i etičan, čovek pun životne radosti, anđeoskog glasa, raspevan. Voljeni otac Petru i suprug Sanji, za koje je živeo.

Pamtićemo ga kao aristokratu lekarskog poziva, kao onoga koji je otmenost svog zanata umeo da nosi u sebi i sa sobom. Hvala ti Sajo što si nam pokazao da je u životu sve moguće. I mašta i san, poštenje, tolerancija, odgovornost, dostojanstvo. Srećni smo što si nam u nasledstvo ostavio svoj primer kako se grade snažna prijateljstva. A ona su nicala gde god da si kročio...

Hvala ti na praštanju sitnih ljudskih slabosti, jer to umeju samo veliki. Hvala ti što si u ovim vremenima smutnje umeo da sačuvaš dušu i ostaneš dosledan. Tvoj odlazak menja sve. Više ništa neće biti isto, ali će nas sećanje na tebe učiniti boljim ljudima. Naša dužnost je da sada ne tugujemo, već da slavimo godine koje si proveo sa nama i da težimo da sledimo tvoj primer.

Aleksandar Jovanovski rođen je 27. aprila 1963. godine u Kraljevu. Detinjstvo je proveo u Štitaru, gde je kao lekar radila njegova majka Vera Bajić. Od nje je naučio da lekar nije profesija, već poziv. Osnovnu školu i šabačku gimnaziju završio je kao vukovac i đak generacije. Medicinski fakultet završava sa prosekom 9,14, a karijeru lekara opšte prakse počinje 1. decembra 1988. godine.
Specijalizaciju iz interne medicine završio je devet godina kasnije, a već 2004. godine i subspecijalizaciju iz reumatologije. Objavio je brojne naučne radove, bio je nosilac više studija iz oblasti reumatologije, izlagao na svetskim kongresima i stekao zvanje primarijusa. U Opštoj bolnici “Dr Laza K. Lazarević” bio je dugogodišnji načelnik Internog odeljenja.

Povodom Dana državnosti 2021. godine, prim. dr Aleksandar Jovanovski je posthumno odlikovan zlatnom medaljom za zasluge i delo ličnog herojstva u lečenju stanovništva Republike Srbije.
Opšta bolnica Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa