20. januar 2022.20. jan 2022.
Brz postoperativni tok, minimalno bola
HIRURŠKI CENTAR “IVIĆ”: LEČENjE HEMOROIDA

Brz postoperativni tok, minimalno bola

Od klasične operacije do lasera. Intervencija u skladu sa dijagnostikovanim stadijumom bolesti. Tim stručnjaka u službi pacijenata
Savremen način života koji podrazumeva unošenje brze hrane i statičnost, rezultirao je zabrinjavajućim podatkom da čak 70 odsto populacije u nekim periodu života ima probleme sa hemoroidima. Uvećani hemoroidi se mogu javiti u četiri stadijuma. Kod najlakših oblika od pomoći je izmeniti način ishrane, tegobe ublažavaju čepići i kreme, dok ozbiljnije komplikacije iziskuju složenija rešenja: od klasične operacije, preko transanalne hemoroidopeksije sa dezarterijalizacijom (THD metoda) do laserske operacije u kom slučaju postoperativni oporavak traje kraće, a bol je neznetna u odnosu na klasičnu operaciju.

Sve metode lečenja na jednom mestu
Višedecenijsko ulaganje u stručni napredak i znanje, nebrojeni sati iskustva u operacionim salama zemlje i inostranstva, uslovili su da ovaj kraj u prim. dr Goranu Iviću, specijalisti opšte hirurgije, hirurgu Opšte bolnice u Sremskoj Mitovici, dobije jedinog srpskog stručnjaka u oblasti transanalna endoskopske mikrohirurgije, metode odstranjivanja tumora bez reza. Pojednostavljeno rečeno, u Hirurškom centru Ivić u Sremskoj Mitrovici, kojim rukovodi, na jednom mestu su, između ostalog, dostupni svi oblici lečenja hemoroida, a odabir tehnike zavisi od detaljne dijagnostike kojom se utvrđuje trenutni stadijum bolesti. Takođe, Hirurški centar Ivić je jedino mesto za konsultacije u vezi hirurgije bez reza kod pacijenata obolelih od benignih i malignih tumora rektuma, tj završnog dela debelog creva.

U Hirurškom centru Ivić u Sremskoj Mitrovici, na jednom mestu su dostupni svi oblici lečenja hemoroida, a odabir tehnike zavisi od detaljne dijagnostike, Foto: "Glas Podrinja"


Putevi ozdravljenja
-Sklerozacija hemoroida podrazumeva aplikaciju odgovarajućeg hemijskog sredstva u koren hemoroida, i na taj način dolazi do smanjenja dotoka krvi u šulj i samim tim smanjenja hemoroida.To je jedan od praoblika lečenja i danas vrlo efikasan kod prvog stadijuma, odnosno kod hemoroida koji krvare, peku, bole, stvaraju pritisak u analnom otvoru, ali nisu još napolju i ne ispadaju- počinje priču o načinima lečenja hemoroida prim. dr Goran Ivić.

prim. dr Goran Ivić:
Menadžment pacijenta bi trebao da bude jedan od najvažnijih delova svake zdravstvene ustanove


Efikasnom se pokazala i ligacija, ili podvezivanje korena hemoroida uz pomoć gumice.
Klasična operacija, postoji već oko jedan vek (1927. godine), podrazumeva fizičko odsecanje hemoroida i karakterističan joj je dug i bolan postoperativan tok.

-Sledeći korak u lečenju hemoroida, naročito ozbiljnijih trećeg i četvrtog stadijuma, gde postoji prolaps posle svake stolice je THD metoda, ili transanalne hemopoidopeksije sa dezarterijalizacijom.

Reč je o minimalno invanzivnoj metodi koja uz navođenje ultrazvukom omogućava podvezivanje hemoroidalnih arterija na mestu gde se krv nakuplja- objašnjava prim. dr Ivić i dodaje da je najbezbolnija metoda operacija hemoroida laserom, prilikom koje se hemoroidne vene slepljuju bez reza. Bol je sveden na minimum, a pacijent se narednih dana vraća svakodnevnim obavezama.

Savremen način života koji podrazumeva unošenje brze hrane i statičnost, rezultirao je zabrinjavajućim podatkom da čak 70 odsto populacije u nekim periodu života ima probleme sa hemoroidima


-Pacijenti nam se obraćaju uglavnom sa tegobama karakterističnim za treći i četvrti stadijum, a u našem Centru mogu pronaći najefikasnija i najsavremenija rešenja za probleme koje imaju- ističe prim. dr Ivić.

-Naš potencijal vrsta procedura u tretiranju hemoroida je apsolutan. Nakon dijagnostičkog pregleda dolazimo do zaključka koji je način za konkretnog pacijenta najbolje rešenje. Klasična operacija je nekada neizbežna iako postoperativni tok traje oko mesec dana i praćen je bolovima. Druge opcije su popularnije, jer se uglavnom rade u blok anesteziji, bez krvi i bola- kaže prim.dr Ivić.

Menadžment pacijenta
Hirurški Centar Ivić u Sremskoj Mitrovici je, kažu, mesto u potpunosti podređeno pacijentu. Stručni tim od prvog pregleda do izlečenja nadgleda, prati, rešava, konsultuje i usmerava svaki naredni korak u procesu lečenja.

Hirurški centar Ivić:
Stručni tim od prvog pregleda do izlečenja nadgleda, prati, rešava, konsultuje i usmerava svaki naredni korak u procesu lečenja, Foto: "Glas Podrinja"


-Menadžment pacijenta bi trebao da bude jedan od najvažnijih delova svake zdravstvene ustanove, jer je pacijent u centru zbivanja, a ne lekar- kaže prim. dr Ivić i dodaje:

-Kada dođete kod nas možete biti sigurni da vas ovde čeka sve potrebno za vaše lečenje. Naši pacijenti ni u jednom trenutku nemaju nedoumicu da li mogu da stignu do bilo koje tačke. Pri tome ne mislim samo na usluge koje fizički mogu da dobiju kod nas u Sremskoj Mitrovici, nego bilo gde u Srbiji. Imamo sklopljene ugovore o poslovnoj saradnji sa brendiranim bolnicama, a najčešće sarađujemo sa Opštom bolnicom “Aurora” iz Beograda, gde radim komplikovanije operacije koje se ne mogu zbog pandemije obaviti u državnoj bolnici. U cilju daljeg razvoja, u bliskoj budućnosti sličnu saradnju planiramo sa nekim klinikama u inostranstvu.
T.T.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa