Info

20. januar 2022.20. jan 2022.
Aleksa i Jovana:  život na obroncima  Fruške gore

Aleksa i Jovana: život na obroncima Fruške gore

JOVANA KOSIJER: NEKA SVAKO ŽIVI ONAKO KAKO ŽELI

Počela sam da ostvarujem svoj put

Najpre smo se susreli sa izuzetnim proizvodima prirodne kozmetike koje pravi, a potom upoznali Jovanu Kosijer. Iako mlada, najvažnije stvari shvatila je na vreme. Neobična, i vedra, uspešno odoleva izazovu da živi kao većinski svet , bez straha da bude i ostane svoja.

Mada je apsolvent mašinstva, prednost daje prirodi. U razgovoru smo stekli utisak da je njen svet počeo da se menja pre šest godina, kada je počela da praktikuje jogu. Kurs za instruktora završila je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu. Časove joge drži u Centru Joga za savremenog čoveka.

Jovana Kosijer: Sreća prati hrabre i one što vole ono što rade


To joj je prva velika ljubav, a onda su, kao nekakvom niskom, počele da se ređaju druge i da jedna iz druge proizilaze. Sve je dobro ako je povezano. A sve je povezano. Sve već jeste dobro.
Sa disciplinovanim praktikovanjem joge, u jednom trenutku joj je postalo važno šta unosi u svoje organizam i odlučila je da promeni način ishrane. Onda se, logičnim sledom, zapitala kakve kozmetičke preparate koristi i kakvog su sastava. Koža, koja je naš najveći organ, upija sve što namažemo na lice, ili telo. Vremenom je poželela da koristi preparate koje bi sama proizvela. Tako je i uradila.

- Važno je sve što koristimo, bilo spolja ili unutra. Svoje proizvode posmatram kao hranu za naše telo. U početku su to bili sapuni, koji su mi i danas omiljeni, kasnije sam počela da pravim paste za zube, dezodoranse, kreme za lice i telo, butere. U planu su mi šamponi i balzami za kosu, kao i linija za negu dlake pasa, koji su moji najbolji prijatelji.

Kozmetika “Budi”: Proizvode posmatram kao hranu za telo


Svaki proizvod pažljivo je testirala sa svojim i maminim prijateljicama, nije se pojavljivala sa njima na tržištu dok nije bila potpuno zadovoljna. Posebno je ponosna na butere koji mogu da se koriste za lice, telo i kao pakovanja za kosu. Takođe, preparati su jestivi, s obzirom da su u pitanju kombinacije hladno ceđenih ulja i ostalih prirodnih sastojaka. Njena linija nosi jednostavnu i suštinsku poruku: „Budi“.

POČELO JE SPONTANO
Jovana je nedavno plasirala svoje proizvode na tržište. Za sada mogu da se pronađu u studiju Astrum.
- Meni je do skoro bio problem da prodam bilo šta što napravim, sve bih da poklonim ako mogu, ali ne može da se živi od vazduha. Mama i njene koleginice i moje prijateljice, prijatelji sa joge, traže da im pravim poklone za njihove prijatelje. Nisam se ni nadala da ću započeti, međutim, počelo je samo od sebe




Onda joj se, posle sedam godina druženja, još iz gimnazijskih dana, dogodila ljubav. To su, kažu, najbolje priče, kada prijateljstvo preraste u ljubav. Partneri se već poznaju, nema velikih iznenađenja. Kada se započne odnos iz slepe zaljubljenosti, često se brzo završi. Mada, najlakše je filozofirati. Svako ima svoj put i ritam na tom putu.

- Zaljubila sam se u njega, poverila nam se Jovana, bez obzira na poznanstvo. Od prvog dana živimo zajedno. To se spontano desilo.

Jovana i Aleksa zajedno su tri i po godine, a pre dve preselili su se u selo Maradik, nedaleko od Novog Sada, na obronke Fruške gore.

- Oboje volimo prirodu. Ovde su jutra drugačija, sve je drugačije. Do Novog Sada putujemo 25 kilometara i utrošimo isto onoliko vremena i benzina koliko kad smo kružeći po gradu tražili mesto za parking. Selo je preslatko. To nam je, za sada, način da se sklonimo iz grada, da malo olakšamo sebi život i da se posvetimo stvarima koje volimo, a za koje ne bismo imali vremena. Ovde planiramo da napravimo i radionicu za kozmetiku, da imamo dosta životinja.

PODRŽAN JE ONAJ KOJI RIZIKUJE
„Jedina želja mi je da se u životu bavim stvarima koje volim i od kojih mogu pristojno da živim. Mislim da je ovaj život jako kratak da bismo sate i dane, da ne kažem mesece i godine, provodili u nekim kancelarijama i radili poslove koje ne volimo. Kad sam napravila zaokret i okrenula se svojoj strasti, sve je krenulo uzbrdo i veoma brzo mi je stavljeno do znanja da je moguće. To je Božja kreacija. Kada se prepustite i kada ste spremni da rizikujete, onda budete i podržani. A ja sam zaista bila podržana, od partnera i Boga. Kasnije je došla podrška i od drugih.“


Za sada imaju dva psa i dve mačke, koji su se, zajedno sa njima, preselili iz grada u selo i jednog psa koji dolazi kod njih „na hranu i prenoćište“.

- Mnogo volim životinje, a koza mi je jedna od omiljenih. Želja mi je da, kada osposobimo dvorište, gajimo koze. Da li će to biti u Maradiku, ili nekom drugom selu, videćemo. Na Rtnju žive moji prijatelji koji su se tamo preselili iz Novog Sada i potpuno promenili svoj način života, preporodili su se. To je i naš plan za budućnost. Maradik je baza, a voleli bismo da imamo kamp prikolicu, da putujemo šest meseci godišnje i živimo gde god da se parkiramo, da prodajemo naše proizvode usput, da radimo bilo šta, mladi smo, možemo sve. Neka svako živi onako kako želi, ja sam svoj san počela da ostvarujem.

Sreća prati hrabre i one koji vole to što rade. One koji vole.
M.Filipović

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa