20. januar 2022.20. jan 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

OKO 75 MLADIH IZVIĐAČA SEDAM DANA BORAVILO NA CERU

Uz sneg je sve lepše

“Ljubav prema izviđačima se rađa od malih nogu i nastavlja se vremenom. Često imamo cele porodice u izviđačima, jer je ovo ljubav koja se prenosi sa generacije na generaciju”, navodi Sonja Strugarević vođa odreda izviđača “Vojvoda Stepa” iz Čačka. “Najvažnije nam je da se deca druže i sklope nova poznanstva, a uz to i uče sve ostalo”, kaže Miodrag Reljić, starešina odreda Porečani savski Čivijaši i organizator zimske škole “Cer”
Mladi izviđači iz Banja Luke, Brčkog, Čačka, Temerina i Šapca, njih 75, od prošlog ponedeljka do ovog ponedeljka su se nalazili na Ceru, gde su boravili u zimskoj školi “Cer”. Bili su smešteni u Planinarskom domu, gde su imali radionice i aktivnosti prilagođene vremenu i uslovima na planini.

Događaj je organizovao šabački odred Porečani savski Čivijaši. Neki od učesnika već godinama dolaze u Šabac, dok su drugi došli prvi put.

Sara Aranđelović Rakas, Foto: "Glas Podrinja"


-Devet godina sam član izviđača. Nikada nisam bila na Ceru, ali u Šapcu jesam. Ovde mi se najviše sviđa priroda. Većinu stvari koja se ovde učila sam već znala, ali sam upoznala nove drugove i sigurna sam da ćemo ostati u kontaktu. Kada budem imala prilike doći ću ponovo, kaže šesnaestogodišnja Sara Aranđelović Rakas iz Banja Luke.

Takođe šesnaestogodišnja Jelena Pavlović iz Temerina izviđač je već deset godina. Cer joj je dobro poznat.

Jelena Pavlović, Foto: "Glas Podrinja"


- Nisam ovde prvi put, dolazili smo i ranije. Jako je lepo što ima snega i drago mi je što sam i ovoga puta došla. Imali smo predavanja o iviđačkim aktivnostima, a pored toga napolju smo šetali, sankali se, pevali , igrali, a najviše smo se družili. Tokom godine idemo širom Srbije, Bosne i Hercegovine, jednog dela Hrvatske. Prilikom svakog događaja nastaju nova prijateljstva, kaže Jelena.

Anrea Erdei iz Temerina takođe je na Ceru bila više puta. Za Šabac je vežu lepe uspomene.

Andrea Erdei, Foto: "Glas Podrinja"


- Letos smo imali tabor koji je bio podeljen na dva dela. Prvo smo bili ovde na Ceru, a potom smo se spustili pored Save. Ovo je prvi put da sam na nekoj zimskoj aktivnosti i ipak su mi draže letnje. Šabac je lep, a i društvo je super. Uvek nam je drago kada vidimo poznata lica. Svaki odred organizuje svoje akcije i zove druge odrede iz Srbije i okolnih zemalja. Preporučila bih svoj deci koja nisu izviđači da se priključe odredima u svojim sredinama. Upozna se dosta ljudi, ostaju trajna prijateljstva, a pored toga dosta naučimo, pre svega da se snalazimo u prirodi.

Čačanski izviđači imaju dugogodišnju saradnju sa Šapcem i uvek se odazivaju na pozive odavde. Ovoga puta došlo je desetak dece.
- Zadovoljstvo nam je da dođemo, da se družimo, da budemo deo i zimskih i letnjih aktivnosti. Ovde se uči od malih stvari, od poletaraca, koji su naša najmlađa kategorija, pa nadalje. Ljubav prema izviđačima se rađa od malih nogu i nastavlja se vremenom. Sve znanje koje smo mi sticali kao mladi došlo je vreme da prenesemo na nove članove i nove generacije. Optimalno je da se deca priključe izviđačima sa šest, sedam godina, kada mogu adekvatno da razumeju ono što radimo. Nikada nije kasno i gornja granica godina ne postoji, navodi Sonja Strugarević vođa odreda izviđača “Vojvoda Stepa” iz Čačka.

Sonja Strugarević, Foto: "Glas Podrinja"


Roditeljima savetuje da decu priključe izviđačima pre svega da bi postali dobri ljudi, a onda i da nauče da se osamostale, da budu deo tima i da nauče nešto što mogu da primene u životu.
- Ovde će da nauče da upale vatru, vežu čvorove... Nešto što je primenjivo i van izviđača. Život u prirodi, sa biljkama, timski rad. Izviđači su najbrojnija porodica. Neka deca se ne pronađu u ovome, neka ostanu. Nažalost, deca su sve više za kompjuterima i telefonima. Često imamo cele porodice u izviđačima, jer je ovo ljubav koja se prenosi sa generacije na generaciju. Nama su roditelji najveća pomoć, kaže Sonja.

Starešine poručuju da o deci računa vodi obučeni kadar i da nikakvih incidenata ne sme da bude.
Organizatore je ove godine poslužilo i vreme.
-Deca su prezadovoljna. Za osam godina, koliko ja organizujem zimsku školu, prvi put imamo sneg od prvog do poslednjeg dana. Uslovi u Domu su za izviđače odlični. Prvi put su nam došla deca iz Banja Luke i odlično su se uklopili. Najvažnije nam je da se deca druže i sklope nova poznanstva, a uz to i uče sve ostalo, kaže Miodrag Reljić, starešina odreda Porečani savski Čivijaši i organizator zimske škole “Cer”.

Izviđači uče brojne veštine korisne za život, sklapaju poznanstva i trajna prijateljstva i ne postoji gornja granica godina za one koji žele da postanu član ove velike porodice.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa