27. januar 2022.27. jan 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Podrška razvoju obrazovanja i zapošljavanja

Izgradnja aneksa Trening centra Šabac

Izgradnja nove zgrade, aneksa Trening centra Šabac površine 308 metara kvadratnih na Letnjikovcu. Planiran završetak radova za april tekuće godine. Promocija zapošljavanja i samozapošljavanja žena i mladih u Gradu Šapcu kroz podsticanje saradnje lokalne samouprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, poslovnog sektora i ostalih relevantnih subjekata
U okviru projekta koji se finansira sredstvima Austrijske razvojne agencije i organizacije Volkshilfe Solidaritat u toku je izgradnja nove zgrade, aneksa Trening centra Šabac površine 308 metara kvadratnih na Letnjikovcu. Planirano je da u pomenutoj zgradi bude smeštena CNC radionica, Radionica za 3D skeniranje i štampanje, Škola IT veština, Centar za kompetenciju u hortikulturi, Akademija za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, Akademija za profesionalne veštine u građevinarstvu, Škola engleskog jezika. Radove zajednički finansiraju projekat SEED Step III i Grad Šabac.

-Kao partner u projektu Grad Šabac izdvaja 60.000 evra, dok Austrijska razvojna agencija izdvaja 100.000 evra. Planirali smo nove edukativne sadržaje koji će upotpuniti ponudu Trening centra, odnosno Centra za stručno usavršavanje, u ovom multifunkcionalnom objektu za obuku mladih ljudi, ali i žena kako bismo upotpunili ponudu zanimanja koja su atraktivna i tražena na tržištu rada - rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i naglasio da će obrazovni programi biti finansirani iz Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje grada Šapca.

Kao partner u projektu Grad Šabac izdvaja 60.000 evra, dok Austrijska razvojna agencija izdvaja 100.000 evra. Planirali smo nove edukativne sadržaje koji će upotpuniti ponudu Trening centra


-Sredstva su planirana u budžetu za ovu namenu, jer nam je važno da kroz različite aktivnosti zaposlimo što veći broj naših sugrađana i da dovedemo investitore u grad. Treba da budemo spremni za dolazak novih kompanija, a jedan od segmenata su obrazovani, obučeni ljudi - zaključio je gradonačelnik tokom obilaska radova na Letnjikovcu.

SEED Step III je projekat koji se nadovezuje na započete aktivnosti i već šestu godinu se sprovodi Šapcu koji je izabran kao pilot projekat ovog programa. Prethodno urađena Strategija razvoja ljudskih resursa Grada Šapca u skladu je sa usvojenim lokalnim akcionim planom zapošljavanja Grada Šapca za 2020. i 2021. godinu kao i sa Nacionalnom strategijom zapošljavanja i Akcionim planom za sprovođenje strategije obrazovanja u Srbiji do 2020.

Foto: Glas Podrinja


-Ovo je vrhunac programa i projekta koji se realizuju u Šapcu od strane Austrijske razvojne agencije i organizacije Volkshilfe Solidaritat, a sprovodi ga Tara Internation Consulting doo iz Novog Sada. Ovim dobijamo kapitalnu investiciju, aneks Trening centra gde će obuke u veoma kvalitetnim uslovima po evropskim standardima biti realizovane. Važno je da istaknemo da projekat obuhvata teško zapošljive kategorije stanovništva koje edukujemo kroz različite kurseve i obuke što je dobro za naše sugrađane. Uz ovaj projekat Grad učestvuje i u drugim evropskim, što pokazuje da su nas prepoznali kao dobrog i odgovornog partnera - istakao je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić o prednostima projekata koji su održivi i mogu se posmatrati kao celina od značaja za grad, ali i region u domenu edukacije i zapošljavanja.

Završetak radova planiran je za april tekuće godine, a planirani Programi su akreditovani od strane Agencije za kvalifikacije Republike Srbije.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa