27. januar 2022.27. jan 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Promocija knjige “Nebeske heroine sveta” u Biblioteci šabačkoj

Svetska enciklopedija pred Šapčanima

Ova jedinstvena monografija obuhvata više od 2000 biografija žena letača iz različitih krajeva planete. Proglašena je unikatnom svetskom enciklopedijom u Međunarodnoj vazduhoplovnoj federaciji u Ženevi, nalazi se u fondu Kongresne biblioteke u Vašingtonu i uvršena je kao udžbenik na vazduhoplovnim akademijama i tehničkim školama u Rusiji
U aneksu Biblioteke šabačke predstavljena je knjiga prof. dr Radmile Tonković “Nebeske heroine sveta” posvećena ženama u avijaciji. Ova jedinstvena monografija obuhvata više od 2000 biografija žena letača iz različitih krajeva planete. Proglašena je unikatnom svetskom enciklopedijom u Međunarodnoj vazduhoplovnoj federaciji u Ženevi, nalazi se u fondu Kongresne biblioteke u Vašingtonu i uvršena je kao udžbenik na vazduhoplovnim akademijama i tehničkim školama u Rusiji.
Prof. dr Radmila Tonković ističe da je knjiga njeno životno delo i omaž svim ženama u avijaciji.

-Put od ideje do realizacije dela bio je dugotrajan, izazovan, ali lep. Kada nešto radite predano, posvećeno, iz duše, tada vam se sva vrata otvaraju - rekla je autorka “Nebeskih heroina sveta”.
Biblioteka šabačka ovogodišnji ciklus promocija književnog stvaralaštva započela je sa delom istaknute naučnice, akadmkinje, filološkinje, profesorke, novinarke i avijatičarke dr Tonković.

Put od ideje do realizacije dela bio je dugotrajan, izazovan, ali lep. Kada nešto radite predano, posvećeno, iz duše, tada vam se sva vrata otvaraju - rekla je autorka “Nebeskih heroina sveta”


-Knjigu “Nebeske heroine sveta” odabrali smo jer govori o ženama koje su osvajale slobodu i nebesko prostranstvo, te nam je veliko zadovoljstvo što smo imali priliku da je predstavimo šabačkoj javnosti - istakla je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.

Foto: Glas Podrinja


Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić pohvalio je ovo kapitalno delo i ukazao na značaj teme kojom se autorka bavi.

-Dr Tonković je izuzetna ličnost i naučnica koja se na poseban način bavi ženama u avijaciji, kao i promocijom vazduhoplovstva. Veliko je zadovoljstvo što je bila gost našeg grada i što sam imao priliku da razgovaram sa njom - naveo je graonačelnik Šapca.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa