27. januar 2022.27. jan 2022.
OPŠTE UDRUŽENjE PREDUZETNIKA BOGATIĆ

Novi planovi na tradiciji prošlosti

-Cilj rada udruženja je da u okviru svojih mogućnosti pomogne i olakša rad preduzetnika na teritoriji opštine Bogatić, kaže predsednik Udruženja Milan Daničić
Današnji predsednik Opšteg udruženja preduzetnika opštine Bogatić, Milan Daničić, odmah ističe da nastavljaju veoma dugu tradiciju preduzetništva u ovom kraju. Osnovani su davne 1931. godine i aktivno deluju sve do početka Drugog svetskog rata. Rad je obnovljen 2004. godine zahvaljujući grupi entuzijasta u ovoj oblasti rada, koju je predvodio Rajko Novaković. I tada i danas cilj je bio isti, da se u okviru svojih mogućnosti pomogne i olakša rad preduzetnika na teritoriji opštine Bogatić. Naravno, metodi na tom putu su se vremenom menjali i usavršavali.

Milan Daničić


-Ideja pomoći preduzetnicima nikada nam nije bila strana. U zadnjih desetak godina Udruženje je pored redovnih poslova u okviru članstva u Privrednoj komori Srbije i Regionalnoj razvojnoj agenciji, organizovalo niz predavanja i edukacija koje su korisne za svakodnevno poslovanje preduzetnika. Trudimo se da što je više moguće budemo most između članova našeg Udruženja, lokalne samouprave i institucija Republike Srbije. Ovom prilikom želimo da posebno naglasim zahvalnost lokalnoj samoupravi koja nam je, pogotovo u zadnje vreme izlazila u susret koliko god su to okolnosti dozvoljavale i napomenem da mi ovde u Bogatiću skoro sa sigurnošću možemo tvrditi, imamo najbolju saradnju sa lokalnom samoupravom, u odnosu na sva druga udruženja u Srbiji, kaže predsednik Udruženja Milan Daničić i konkretizuje saradnju sa ovdašnjom lokalnom samoupravom kroz pomoć oko funkcionisanja Udruženja u vidu ustupanja prostorija na korišćenje i delimičnom finansijskom učešću. U okviru ovog dela, napominje da je opština, na predlog Udruženja izdvojila značajna budžetska sredstva za finansiranje kamate za kredite koje koriste poljoprivrednici.

Trudimo se da što je više moguće budemo most između članova našeg Udruženja, lokalne samouprave i institucija Republike Srbije. Ovom prilikom želimo da posebno naglasim zahvalnost lokalnoj samoupravi koja nam je, pogotovo u zadnje vreme izlazila u susret


Kao posebno značajno, predsednik Udruženja izdvaja prisustvo u Privrednoj komori Srbije sa predstavnikom u Parlamentu preduzetnika, gde mogu, naravno shodno okolnostima predlagati izmene i dopune, odnosno stavljati primedbe na zakonske odredbe koje odlaze na razmatranje i usvajanje u Skupštiniu Srbije.

-Jedni smo od osnivača Regionalne razvojne agencije sa sedištem u Loznici, koja svoj rad bazira na edukaciji i izradi projekata za preduzetnike. Imamo kontakte i saradnju sa Razvojnom agencijom Srbije, Fondom za razvoj, IPARD fondom i ostalim fondovima koji egzistiraju na teritoriji Srbije. Naša vrata su uvek otvorena za članove i one koji to žele da postanu, za potrebe, predloge, primedbe... te i ovim putem pozivamo članove da iskoriste svoja prava, kao i registrovana poljoprivredna gazdinstva da postanu članovi našeg udruženja i time ostvare pravo na sve privilegije koje članstvo u Udruženju donosi, naglašava Daničić.

Od 2012. godine na inicijativu tadašnjeg predsednika Udruženja Radosava Berića, održana je prva Slava udruženja- Sveta Tri Jerarha. To je preraslo u lepu tradiciju i tako se svakog, pa i narednog 12. Februara organizuje prigodno druženje i proslava na kojoj se dele priznanja najistaknutijim pojedincima i firmama.

Radosav Berić


Već naredne 2013. godine održan je u organizaciji Udruženja, Prvi humanitarni sajam cveća i meda pod nazivom „Cveće i med za našu decu“, a od prikupljenih sredstava kupljena je oprema za najmlađe sugrađane i kao svojevrsna donacija predata Predškolskoj ustanovi u Bogatiću.
Udruženje je organizovalo i više poseta sajmovima: 2016 Minhen; 2017. Verona, 2018. Istambul, 2019. Pariz, 2021. Dubai. Počev od 2013. svake godine Udruženje finansira učešće na sajmu SPREG u Valjevu. Tako je omogućeno svim članovima da izlažu svoje proizvode. Na Novosadskom sajmu 2018. godine, Udruženje je dobilo nagradu za najbolje u agrobiznisu.

-Cilj nam je da i dalje zajedno sa lokalnom samoupravom pomognemo realizaciju beskamatnih kredita, iskoristimo potencijal Regionalne razvojne agencije pri izradi projekata i edukacije, pomognemo svim zainteresovanim preduzetnicima oko dobijanja bepovratnih sredstava od strane Fonda za razvoj, Razvojne agencije Srbije, IPARD fonda, Nacionalne službe za zapošljavanje i novih evropskih fondova koji se pojavljuju na teritoriji Srbije, budemo i dalje spona između registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i Uprave za agrarna plaćanja, učestvujemo na sajmovima u zemlji i inostranstvu, omasovimo članstvo, organizujemo i učestvujemo u humanitarnim akcijama, kaže na kraju ovog razgovora za „Glas Podrinja“ Milan Daničić.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa