3. februar 2022.3. feb 2022.
Knjiga „Bolja polovina: u prilog genetičkoj superiornosti žena“
Knjiga „Bolja polovina: u prilog genetičkoj superiornosti žena“ autora Šarona ŽMoalema u prodaji

Knjiga „Bolja polovina: u prilog genetičkoj superiornosti žena“

Revolucionarno i potpuno ubedljivo
Nova knjiga autora Šarona Moalema, Bolja polovina: u prilog genetičkoj superiornosti žena, pravi je izbor za sve ljubitelje popularne nauke, odnosno za sve one čitaoce u čijem je polju intresovanja prevenstveno genetika.

Veći, viši, brži, snažniji. Ovim rečima su se oduvek opisivali muškarci. Ali šta ako su, s naučne tačke gledišta, mnogo preciznije reči: slabašni, krhki, nežni i ranjivi? Evo nekih osnovnih činjenica: žene žive duže od muškaraca. Žene imaju snažniji imunosistem. Žene su manje podložne smetnjama u razvoju, vide svet u više boja i uopšteno se bolje bore protiv karcinoma. Žene su jednostavno snažnije od muškaraca u svakoj fazi života. A zašto?

Korist od još jednog X-hromozoma vrlo često je i sam opstanak. Ma koliko da se trude da prevaziđu životne izazove, muškarci život uvek započinju u genetički nepovoljnijem položaju. Dostupnost dva X-hromozoma ženama daje veću ukupnu genetičku raznolikost, koja omogućava njihovim ćelijama da sarađuju i dele raznovrsne genetičke izvore. Nasleđivanje dva X-hromozoma ne samo da žene čini u najvećoj meri imunim na mnoga genetička oboljenja povezana sa X-hromozomom već im daje prednost u preživljavanju u svakoj tački tokom života.

Prvi čitalac koji nam se javi na broj telefona 015/353-244 dobiće na poklon knjigu „Bolja polovina: u prilog genetičkoj superiornosti žena“.


Pišući jasno i očaravajuće, doktor i naučnik Šaron Moalem prepliće istraživanja i studije slučaja, oslanjajući se i na iskustva iz života svojih pacijenata – lečenje prevremeno rođenih beba na Odeljenju neonatalne intenzivne nege; regrutovanje starijih osoba za neurogenetičke studije; brigu o HIV pozitivnoj siročadi na Tajlandu. Osim što obrazlaže genetičku superiornost žena, autor poziva i na preispitivanje androcentrizma u medicinskim studijama – pa čak i na to kako se lekovi prepisuju. Revolucionarna ali potpuno ubedljiva, Bolja polovina će nas naterati da iznova sagledamo opstanak naše vrste.

Knjiga Bolja polovina: u prilog genetičkoj superiornosti žena dostupna je na sajtu vulkani.rs i u svim knjižarama Vulkan.

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa