17. novembar 2011.17. nov 2011.
NARODNA BIBLIOTEKA „JANKO VESELINOVIĆ“

NOVI ČLAN MREŽE BIBLIOTEKA SRBIJE

Nekadašnja Narodna knjižnica i čitaonica počela je sa radom 1946. godine. Sadašnji naziv dobija 1960. kada gubi i svoju samostalnost i ulazi u sastav tadašnjeg Kulturno-prosvetnog centra. Od 18. februara ove godine ponovo postaje zasebna ustanova izašavši iz sastava današnjeg Kulturno-obrazovnog centra
Narodna knjižnica i čitaonica u Bogatiću počela je sa radom posle Drugog svetskog rata kada su knjige prikupljali i donosili meštani Mačvanskog sreza. Prostorije tadašnje knjižnice bile su smeštene preko puta osnovne škole na mestu današnjeg kafića „Havana“. Izmeštene su 1950. godine u ulicu Mike Vitomirovića, gde se i danas nalaze. Naziv Narodna biblioteka „Janko Veselinović“ dobija 1960. godine. Sa novim imenom ova ustanova gubi svoju samostalnost i ulazi u sastav Kulturno-prosvetnog centra nazvanog 1970. godine Zajednica domova kulture. Današnji naziv Kulturno-obrazovni centar dobija 1977.
Na osnovu Zakona o bibliotekarstvu, koji je stupio na snagu još 1994. godine, Narodna biblioteka „Janko Veselinović, sa zakašnjenjem od dvadesetak godina, 18. februara ove godine ponovo postaje samostalna kulturna ustanova. Za direktora, prvi put biranog na konkursu, izabran je Branislav Martinović, diplomirani filolog.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa