3. februar 2022.3. feb 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

MAČVANI POSETILI SAJAM VOĆARSTVA, POVRTARSTVA I VINOGRADARSTVA U BEOGRADU

Opština „nagradila“ proizvođače

Besplatan put i ulaznice svima koji su želeli da se „pobliže“ upoznaju sa novim tehnologijama u voćarstvu i povrtarstvu. Promena setvene strukture u protekloj godini dala dobre rezultate
Ocenjujući 2021. godinu s ekonomskog aspekta, mnogi mačvanski ratari koji su potpuno ili delimično zamenili tradicionalnu proizvodnju žitarica, proizvodnjom voća ili povrća, kažu da se ne kaju. Ovome u prilog ide i konstatacija nekih ratara da su prošle godine, znatno više zaradili na hektaru kupusa ili belih bundeva, nego na istoj površini pod pšenicom. Jednostavno i oni koji su imali visok prinos hlebnog žita, dobili su za njega manje nego pri plasmanu povrća.

-Kad se radi o belim bundevama dobra zarada na njima je već duže vremena. Ja redovno sejem pšenicu, kukuruz ali i bundeve. Nikada me nisu „izdale“, tvrdi Petar Vešić, ugledni ratar iz Mačvanskog Metkovića.

Izvesni Stančetić iz Banovog Polja, mačvanskog sela koga nazivaju prestonicom paradajza i paprike, podseća da se osamdesetih godina prošlog veka u ovom kraju za prikolicu ( kiperica) paprike mogao kupiti Ferguson (mali traktor). Istina, dodaje on to je bilo u vreme bivše „velike države“, kada je papriku prodavao najčešće u Osijeku. Banovopoljci su i danas spremni da povrćem snabdevaju grad od 200.000 stanovnika! Naravno, pod uslovom da im se isplati.

Vremena su se promenila i mnogi nekadašnji pariteti u proizvodnji su poremećeni. Voćarstvo i povrtarstvo, sudeći bar prema prošloj godini u Mačvi, dalo je dobre rezultate. Uzimajući i to u obzir opština Bogatić, omogućila je svim poljoprivrednim proizvođačima, kojih je u ovom kraju preko 90 odsto, da besplatno posete Sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva, nedavno održan u Beogradu.

Bila je to, reklo bi se i svojevrsna nagrada proizvođačima koji su se opredelili za voće i povrće. Zahvaljujući svojoj lokalnoj samoupravi mogli su besplatno da se upoznaju sa novim tehnologijama u pominjanoj vrsti proizvodnje.

Nema sumnje da će se prošlogodišnji dobar rezultat odraziti na povećanje površina pod voćem i povrćem u ovom ravničarskom kraju, gde u setvenoj strukturi dominiraju pšenica i kukuruz.

-Stabilnost i isplativost u proizvodnji, to je nama potrebno. Jeste da je ovo tradicionalno žitarski kraj. Prošle godine smo u 14 sela naše opštine tržištu isporučili 550. 000 tovljenika. Proizvodnja u povrtarstvu, nije sumirana, ali nesumnjam da je velika i sve veća. Znam dosta domaćina koji se opredeljuju za setvu povrća, a veliki broj ljudi u ovom kraju gaji voće. Slažem se da je ta, svojevrsna promena u setvenoj strukturi našeg kraja, jer u prošloj godini dala dobre rezultate, komentariše Zvonko Jurišić iz Bogatića.

To je očigledno uočeno i u lokalnoj samoupravi, koja je sudeći i prema protekloj akciji oko besplatne posete pominjanoj Sajamskoj manifestaciji, pomogla proizvođačima.
Stabilnost cena, siguran plasman i naplata je sigurno njihovo najveće očekivanje.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa