17. novembar 2011.17. nov 2011.
BIBLIOTEKA ŠABAČKA

ISTORIJSKA PRIČA NAJDUBLjIH OSEĆANjA

Svetlana Velmar Janković, prošle srede, 9. novembra, predstavila je svoje novu knjigu „Kapija Balkana“. O ovom istoriografskom delu, pored autorke, govorio Ivan Radosavljević, urednik u „Stubovima kulture“
Kapitalno delo Svetlane Velmar Janković „Kapija Balkana“ istoriografsko je delo sa komponentom ličnog, emotivnog, intuitivnog, prisnog razumevanja. Priča o Beogradu, njegovom razvoju, ljudima koji su ga gradili, rušili, branili, osvajali, o onima koji su ga oplemenjivali lepotom i znanjem, od nastanka pa sve do Prvog svetskog rata.
Pravi književni toponim, onako kao Dablin kod Džojsa ili Buenos Ajres kod Borhesa, kako je istakla Sonja Bokun Đinić, direktorka Biblioteke šabačke, na svojih 620 strana bogato ilustrovanih sa indeksom pojmova i toponima, kao i spiskom odabrane literature, knjiga je najdubljih odanosti i iskrenih osećanja.
- Iz nje može da se uči jer je knjiga pregledna, dosledna i razumljiva, informativna, apsolutno pouzdana u svemu onome što ističe kao čvrstu činjenicu. Dodatna vrednost počiva u glasu kojim je ovaj tekst ispripovedan, glasu koji pripada ličnosti naratora ili vodiča. Taj glas nikako nije neutralan. On je ličan topao, prijateljski nastrojen ohrabrujući, dopadljiv i zavodljiv na svakoj stranici. „Kapija Balkana“ ostavlja uverljivo žive utiske tokom čitanja, a mi sami ostajemo podstaknuti, zainteresovani, obogaćeni i vezani za ovu knjigu kojoj ćemo se tek vraćati ““ rekao je Ivan Radosavljević, urednik u „Stubovima kulture“.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa