17. februar 2022.17. feb 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ OZNAČIO POČETAK RADOVA NA BRZOJ SAOBRAĆAJNICI ŠABAC – LOZNICA U MAČVANSKOM PRNjAVORU

Kilometri nove nade i perspektive

“Brza saobraćajnica će biti završena do kraja septembra 2024. godine. Za sat i pet minuta, maksimalno sat i deset minuta od Beograda do Loznice, od Novog Sada do Loznice. To je put u pravom smeru, put ka opštem ekonomskom, kulturnom i svakom drugom napretku”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Mačvanskom Prnjavoru
Projekat izgradnje auto - puta Ruma - Šabac i brze saobraćajnice Šabac - Loznica biće gotov do kraja septembra 2024. godine, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Mačvanskom Prnjavoru kada je svečano otvorio početak radova na deonici Šabac - Loznica. Vrednost celog projekta (Ruma -Šabac - Loznica) je 467,5 miliona evra. Od Rume do Šapca auto - put, od Šapca do Loznice brza saobraćajnica sa ukupno 56 objekata i dva mosta.

Radove obavlja azerbejdžanska kompanija “Azvirt”
-Naša saradnja nije samo rezultat istinskih i iskrenih prijateljskih odnosa koje imamo sa Azerbejdžanom, već je zasnovana na zaista izvanrednom poslu koji “Azvirt” obavlja. Dve trećine mosta na Savi kod Šapca je završeno, oni rade sektor od Rume ka Šapcu, istovremeno i deo od Šapca ka Loznici. Danas otvaramo radove 54,58 kilometara dužine, sekcija 17,8 kilometara ka Loznici, od Prnjavora, preko Novog Sela, Jelava, Lešnice, Lipničkog Šora, završava na Trbušnici. Brza saobraćajnica će biti završena do kraja septembra 2024. godine. Beograd, Novi Sad, Loznica - do kraja 2024. imaćemo samo auto-put i brzu saobraćajnicu. Za sat i pet minuta, maksimalno sat i deset minuta od Beograda do Loznice, od Novog Sada do Loznice, rekao je Aleksandar Vučić.

Foto: "Glas Podrinja"


Prijateljstvo i saradnja
Početku radova prisustvovao je i ambasador Azerbejdžana Tamil Hasijev. Ambasador se predsedniku Vučiću zahvalio na pozivu da prisustvuje početku radova.
-Prijateljski odnosi između Azerbejdžana i Srbije se uspešno razvijaju i dostiglu su nivo strateškog partnerstva. Odnosi su čvrsto zasnovani na međusobnoj podršci principima suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Naša privredna saradnja se takođe razvija i ima veliki potencijal, o čemu svedoči ovaj projekat. Tokom poslednjih godinu dana privreda Srbije pokazuje održivi rast, uprkos pandemiji. Ponosni smo što i kompanija iz Azerbejdžana doprinosi uspešnom razvoju privrede prijateljske Srbije, rekao je ambasador Hasijev i preneo čestitke povodom Dana državnosti Srbije.



Predsednik je citirao Milorada Pavića koji je rekao da “Život nećeš provesti na cilju, nego na putu do cilja. Zato je bitnije kakav si put izabrao od cilja koji imaš.”

-Zaista put jeste bitniji od cilja. Srpski san je put, put koji je teži jer se zasniva na mukotrpnom i požrtvovanom radu. Za razliku od mnogih koji obećavaju uglavnom rušenje, mi jedino što obećavamo i činimo to je da gradimo. Gradimo i snažimo jednu stabilnu državu. “Azvirt” i njegov rad je najbolji pokazatelj da je obećani napredak tu. Ovaj veliki infrastrukturni projekat u mnogome će olakšati život ljudima u Mačvi, Jadru, ali i privući mnoge investitore, dovesti nove fabrike, što znači veće plate i veće penzije.

Brza saobraćajnica prema Loznici zaobilazi sva naseljena mesta. Sa desne strane će ostati Tabanović i Štitar, a sa leve strane Majur, Slepčević, Duvanište, Petlovača, Ribare, Prnjavor, Novo Selo, Lešnica, Jelav, Lipnički Šor.

Foto: "Glas Podrinja"


-Trasa puta će ići bliže reci Drini i završiće se u Lozničkom polju. To su kilometri nove nade i perspektive. Taj naš san, san građana Srbije, nije konačni cilj. Nije ni ideal jedne utopije o savršenom društvu. To je put u pravom smeru, put ka opštem ekonomskom, kulturnom i svakom drugom napretku. To je put ka ostvarenju i četiri suštinske slobode: slobode protoka ljudi, roba, usluga i kaputala. Zato hoću da čestitam ljudima u Mačvi, Jadru, Podrinju, jer za njih ovo će da predstavlja ogromnu promenu. Za njih će ovo da bude spas, jer i oni koji žive u Prnjavoru moći će bez problema da rade u Beogradu i Novom Sadu i da se vraćaju kući, a da ne napuštaju svoja ognjišta. Siguran sam da ljudi koji žive ovde su zahvalni svojoj državi, ali oni moraju da znaju da smo to uspeli da uradimo zahvaljujući njima, njihovom strpljenju, veri, snovima i snazi da zajedno izguramo teške reforme, rekao je Vučić i zahvalio se svim građanima Mačve, Jadra i Podrinja i čestitao im početak radova.
-Danas ovde gradimo istoriju, zaključio je predsednik Vučić.

Početku radova prisustvovali su i gradonačelnici i predsednici opština Mačvanskog upravnog okruga i načelnik Okruga Vladan Krasavac.

Foto: "Glas Podrinja"


Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić je izrazio veliko zadovoljstvo što je dve trećine mosta preko Save već gotovo i što bi do kraja ove godine on trebao da bude kompletno završen. Istakao je da Šabac već ima benefite od ovog projekta.

-Do sredine 2023. godine Šabac treba, preko mosta, da bude povezan sa auto-putem. Radi se Fruškogorski koridor. Veliki znak da Srbija krupnim koracima ide ka boljoj budućnosti, a i sam grad Šabac. Grad Šabac već ima benefite od velike investicije naše države u Šabac. Neverovatnom brzinom su počele da se prodaju parcele u Severozapadnoj industrijskoj zoni, za nove komapnije. To je znak da će Šapčani imati mogućnost da biraju radna mesta i rade za mnogo veće plate nego danas, rekao je gradonačelnik Pajić.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa