Info

17. februar 2022.17. feb 2022.
Šapčanke pokazale  da brinu o svom zdravlju
USPEŠNO ZAVRŠENA AKCIJA PREVENTIVNIH PREGLEDA NA MOBILNOM MAMOGRADU

Šapčanke pokazale da brinu o svom zdravlju

Interesovanje žena za preglede premašilo je sva očekivanja. Prvih nekoliko dana bilo je jako teško uspostaviti vezu sa brojem na koji su se pregledi zakazivali, jer su pozivi sugrađanki bili neprestani. Na mamografu koji je radio 46 dana, bez vikenda i praznika, dnevno je obavljano po više od 70 pregleda
Akcija skrininga raka dojke na mobilnom digitalnom mamografu, u Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“, zavrešena je u petak. Mamograf je u Šabac stigao pre dva meseca i za to vreme pregledano je ukupno 1.548 sugrađanski u starosnoj dobi između 45 i 69 godina. Kod tri pacijentkinje pregled je ukazao na sumnjivu malignu promenu i one su odmah upućene onkologu. Nešto manje od 10 odsto pregledanih žena upućeno je na ekspertsko čitanje i dodatni ultrazvučni pregled.

Interesovanje žena za preglede premašilo je sva očekivanja. Prvih nekoliko dana bilo je jako teško uspostaviti vezu sa brojem na koji su se pregledi zakazivali, jer su pozivi sugrađanki bili neprestani. Na mamografu koji je radio 46 dana, bez vikenda i praznika, dnevno je obavljano po više od 70 pregleda.

-Veoma smo zadovoljni odzivom naših sugrađanki i možemo reći da je akcija izuzetno uspešno završena. Karcinom dojke je na prvom mestu po učestalosti kod žena, sa udelom od čak 25 odsto u svim malignim tumorima. Kod nas godišnje skoro 5.000 žena oboli od ove bolesti, a statistika pokazuje da od karcinoma dojke oboli svaka osma žena, navodi dr Slavica Đurić, hirurg Opšte bolnice Šabac.

Broj obolelih od svih vrsta karcinoma je svake godine sve veći, zbog toga je preventiva izuzetno važna, ali i rano otkrivanje . Važno je znati da je tumor dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.

-Prevencija kod svih malignih bolesti je manje-više ista. Važno je zdravo živeti, jer pušenje, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, nezdrava ishrana glavni su uzrok, ne samo malignih, nego i brojnih drugih bolesti. Na taj način se utiče na stečene faktore bolesti. Pored njih, postoji i nasledni faktor, koji se ne može izbeći. Ipak, za žene koje imaju ovu bolest u porodici, postoje genetska testiranja. Skrining je ovoga puta organizovan za žene starosti od 45 do 69 godina, pre svega zbog toga što su one u rizičnijoj grupi. Kako se sve češće ova bolest otkriva i kod dosta mladih pacijentkinja, samopregled je izuzetno važan i neophodan i njega treba početi već od 20. godine. Na ultrazvučne preglede treba ići od 30. godine, jednom godišnje, navodi dr Đurić.

Iako je kod nas učestalost od oboljevanja od raka dojke kao i u Evropi, stopa smrtnosti je znatno viša. Karcinom dojke je treći uzrok smrtnosti kod žena starosti od 45 do 69 godina u Srbiji, a razlog tome je kasno otkrivanje.

-Skrining program je u Šapcu počet sredinom 2014. godine i prekinut je kada je počela epidemija kovida. Preventivni pregledi su u ovome periodu organizovani u manjem obimu i sporadično. Kako se mamograf pregledi i preporučuju na svake dve godine nije mnogo propušteno. Dok je skrining organizovan redovno i kada su žene pozivane na njega, odziv nije bio zadovoljavajući. Na preglede je dolazilo tek oko 30 odsto pozvanih žena, odnosno za sedam godina, koliko su skrininzi oganizovani pregledano je oko 13.000 žena. Tek kada se uzme u obzir ovaj podatak vidi se koliki je uspeh ove dvomesečne akcije, navodi dr Đurić.

Naša sagovornica se posebno zahvalila zaposlenima iz službe radiologije koji su, pored svih drugih poslova, uložili dodatni napor da se ova akcija uspešno sprovede. Takođe je pohvalila i sugrađanke koje su se u velikom broju pokazale iteresovanje za akciju i time pokazale da postaju svesne značaja preventivnih pregleda za njihovo zdravlje.

Akcija je sprovedena pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.
M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa