17. februar 2022.17. feb 2022.
Čivijaši na jubilarnom pohodu
Šabački planinari u pohodu Pjenovac 2022

Čivijaši na jubilarnom pohodu

Šabački planinari krenuli su nedavno put Vlasenice, na jednu od najmasovnijih akcija u regionu, „Pohod na Pjenovac 2022“, koju već tradiconalno organizuju naši prijatelji iz Planinarsko-smučarskog društva „ACER“ iz Vlasenice, uz pomoć Turističke organizacije Vlasenica.

Ove godine organizovana je 50. Jubilarna akcija sa oko 1000 planinara iz regioana.

Prvi pohod u Pjenovac, održan je 1972. godine pod nazivom “Memorijal Slaviše Vajnera Čiče”, a na inicijativu Dragomira Čelikovića, prvog predsjednika PD “Javor” iz Vlasenice.

U pohodu su pored planinara iz Šapca učestvovala i društva iz Srbije, Republike Srpske, federacije BIH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije. Sneg i temperaturni minus upotpunili su planinarsko uživanje u suncem okupanom danu. Pođednako smo uživali sa domaćinima, imajući u vidu da je ova akcija upisana u kalendare svih planinarskih društava u regionu. Pohod je opravdao ugled koji je građen prethodnih, godina. Ove godine , rekordan broj društava, je najbolji pokazatelji i priznanje lokalnom društvu, koje je ovu akciju, organizovalo na zavidnom nivou.

Karavan je krenuo, od pećine pored magistralnog puta Vlasenica-Han Pjesak. Planinari su prošetali rutom dugom 16,5km, uživali u čarima Javor planine. Staza je vodila preko Debelog brda, Igrišta, Podkozlovače, pored rijeke Bjesnice, preko Mrkova, do Pjenovca, uz usputne kraće odmore.
Kraj akcije je bio kod manastira, Pjenovac, Srpske pravoslavene crkve. Nalazi se u selu Pjenovac, opštine Han Pjesak.

Prijatelje iz Vlasenice pozivali smo, da se opet družimo i na našem Ceru na tradicionalnoj akciji Tragom 2. Prekobrojnog puka 14. avgusta 2022. godine.
Hadži Vojislav Živanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa