17. februar 2022.17. feb 2022.
Darovi za Svetog Vasilija
POMOZIMO OBNOVU SVETINjE U KASARSKIM LIVADAMA

Darovi za Svetog Vasilija

Godine 1996. na mestu današnjeg hrama u Kasarskim livadama posvećenog Sv. Vasiliju Ostroškom, postojao samo grob Cvete Višnjić, koju su Nemci streljali na početku Drugog svetskog rata. Njen sin, Vojin Višnjić, podigao je hram njoj u spomen, a na slavu Svetog Vasilija 2001. godine.

Liturgije u ovom hramu služe se svake nedelje i praznikom u 9 sati. Svake subote u 8 sati, služi se zaupokojena liturgija i pomen za one koji su “promenili svet”. Veruje se da je potrebno izdati najmanje tri parastosa znanim i neznanim precima da se razreši predačko prokletstvo, ili nasleđeni gresi.
Sveta tajna jeleosvećenja, za koju kažu da predstavlja drugo krštenje, služi se svake prve nedelje u mesecu. Molitvenim učešćem u ovoj Sv. Tajni opraštaju se neispoveđeni i nepokajani grehovi, čak i oni zaboravljeni. Čitaju se jake molitve „za isceljenje duše i tela“. Po završetku, vernici nose osvećeno brašno od koga mese hleb koji uzimaju narednih 40 dana. Uljem se pomazuju krsnim znakom na bolnim mestima očekujući Božju i pomoć Sv. Vasilija.

Apelujemo na sve ljude dobre volje, koji su u mogućnosti, da pomognu obnovu hrama Sv. Vasilija Ostroškog čudotvorca.
DINARSKI RAČUN:
160-270012-87 Banka Inteza
205-420307-70 Komercijalna banka
DEVIZNI RAČUN:
160600000071126269 (za uplatu u evrima)
160600000071128306 (za uplatu u dolarima)


Akatisti se čitaju nedeljom i praznikom leti u 18, a zimi u 17 časova. Takođe, akatist Svetom Nektariju

Eginskom čita se svakog 22. dana u mesecu, a akatist Sv. Petru i Fevroniji svake prve subote.
Bdenija se služe subotom i pred praznike u 17, odnosno, 18 sati.

S obzirom na ovakav molitveni ritam i posvećenost sveštenstva ovog hrama, nije čudno što su reke hodočasnika pohodile ovu svetinju. U poslednje vreme, situacija se promenila, kaže starešina hrama, protonamesnik Milivoj Pajić.



- Ranije su vernici sa strane češće dolazili, ali od kako je krenula pandemija, a posebno od kako se otvorila granica sa Crnom Gorom, ljudi se odlučuju da idu na Ostrog. Takođe, oni koji su dolazili kod nas iz Beograda i okoline, odlaze u manastir Tumane ili Nimnik, koji su dosta prisutni u medijima. U proseku, kod nas redovno dolazi oko pedesetak vernika, kaže protonamesnik Pajić.

U porti hrama, započeta je gradnja krstionice u kamenu, gde će vernici imati priliku da se krste potpunim pogruženjem (potapanjem) u vodu, po uzoru na prve hrišćane. Međutim, usled nedostatka sredstava, radovi su stali.

- Potrebno je da se dozida i ukrovi krstionica da ne propada sve što smo do sada uradili. U hramu je neophodno uraditi rekonstrukciju krova. Takođe, potrebno je da se završi ikonopisanje crkve. Započeti su radovi na osvetljenju, a imamo obećanje Mesne zajednice da će izdvojiti sredstva za završetak radova. Kanal je iskopan i verujem da ćemo, uz Božju pomoć i molitve Sv. Vasilija, to završiti. Za završetak radova u hramu i krstionici potrebna su sredstva koja ne možemo da prikupimo samo od priloga. Zato apelujemo da neko ko može i želi, izdvoji značajniji prilog u slavu i čast Svetog Vasilija.



Podno grejanje je uvedeno pre više od dvadeset godina po ondašnjim standardima, na struju, što je danas „papreno“. U planu su toplotne pumpe voda – voda, ukoliko bude izvodljivo.

- Dobro bi nam došla i upotrebljiva polovna pumpa od 30 kilovata, dodaje protonamesnik Pajić.
Hram u Kasarskim livadama obiluje čudotovnim ikonama, a od značajnih jubileja proslavlja se Savindan, slava hrama Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca, praznik čudotvorne ikone Majke Božje Port-Arturske i Sv. Carskih Mučenika Romanovih. Proslava Sv. Mardarija Libertivilskog je 12. decembra.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa